Oranje nieuws - 10 t/m 12 juni 2010 | De Oranjes

zaterdag 12 juni 2010

Oranje nieuws - 10 t/m 12 juni 2010

Máxima bezoekt Koninklijke Luchmacht

Prinses Máxima bezocht donderdag Vliegbasis Leeuwarden en het Air Operations en Control Station in Nieuw Milligen.

Tijdens het bezoek kreeg ze uitleg over de taken en de werkwijze van de luchtmacht en de vliegbasis, ook bekeek ze een F-16 Flight Simulator en een zogenaamd ‘303 Search and Rescue squadron’ – wat het inhoud is aan de naam niet af te lezen, maar is Máxima hopelijk inmiddels van op de hoogte. Ondanks het slechte weer droeg de prinses een zomers gekleurd pak, om de boel nog een beetje op te fleuren.
(Foto's: Ministerie van Defensie)
Willem-Alexander doet wetenschappelijk onderzoek


Kroonprins Willem-Alexander was vrijdag even in de wereld van de wetenschap beland.. Hij bracht een bezoek een aan ‘GLOBE conferentie’ van leerlingen in Noordwijk.


 De leerlingen hebben diverse onderzoeken uitgevoerd naar bijvoorbeeld veranderingen in de natuur, bodemkwaliteit en stofdeeltjes in de atmosfeer. Wetenschappers van KNMI, Wageningen Universiteit, Alterra en RIVM gebruiken deze gegevens ook echt voor hun onderzoek, dus hebben de leerlingen niet voor niets zo hard nagedacht. Ook de prins hielp mee aan een proef, door het strooien van koffiemelkpoeder in een bak water om het effect van aerosolen in de atmosfeer te laten zien. Je zult het maar kunnen bedenken.. Het kind met de beste presentatie kreeg uiteindelijk een Zilveren Globe uitgereikt van de kroonprins.


Fotoserie (PPE)

Op ‘consult’ bij Beatrix
Koningin ontvangt adviseurs, fractievoorzitters, etc…etc..


Koningin Beatrix heeft het momenteel erg druk met het ontvangen van mensen op Paleis Noordeinde.. direct na de Tweede Kamerverkiezingen is namelijk de formatie van een nieuw kabinet begonnen.


Op donderdag ontving de Koningin de fractievoorzitters, vrijdag de Vice-president van de Raad van State, en vanochtend heeft ze prof.dr. U. Rosenthal ontvangen. Dat laatste gesprek beviel zo goed dat er vanmiddag al een bericht werd gegeven dat Beatrix deze man tot informateur heeft benoemd en hij op korte termijn zal verkennen welke mogelijkheden op basis van de verkiezingsuitslag er zijn voor de vorming van het nieuwe kabinet.

Koningin laat grootste Radiotelescoop aan z’n werk beginnen Na bijna 3 dagen non-stop koffie, kon het koffiezetapparaat op Paleis Noordeinde vanmiddag even op adem komen, want de Koningin was afgereisd naar Drenthe om daar in Borger Odoorn de grootste radiotelescoop van de wereld in gebruik te nemen, wat ze deed door op een knop te drukken.


De antennes staan vooral in Drenthe, in de buurt van Borger, maar ook in de andere noordelijke provincies, tot aan Twente toe. Er komen ook ontvangers in bijvoorbeeld Duitsland en Zweden. Het is een unieke telescoop, die helemaal door medewerkers van ASTRON in Dwingeloo zijn ontwikkeld.

Máxima geeft startsein Concertgebouw’s open dag
..met een klap op een gong


Prinses Máxima gaf vandaag in het Concertgebouw in Amsterdam het startsein door op een gong te slaan, voor de tweede editie van het ‘Concertgebouw Open’


Nu is het concertgebouw natuurlijk regelmatig gewoon open, maar vandaag was de toegang gratis en stonden de deuren wagenwijd open onder het mom van ‘open dag’ Verschillende zalen waren te bezoeken, en muzikale optredens te zien en te horen.


Fotoserie (PPE)


Pieter krijgt boek: “Birdpix, vogels en hun leefgebied”


Prof.mr. Pieter van Vollenhoven was vandaag in Museum Naturalis in Leiden om daar het eerste exemplaar van het fotoboek “Birdpix, vogels en hun leefgebied” in ontvangst te nemen.


Sinds 2004 wordt jaarlijks een fotoboek uitgegeven met de beste foto’s van de natuur van het afgelopen jaar, gekozen uit foto's van vele honderden fotografen, amateurs en professionals. Het zesde boek heeft als thema de leefgebieden van vogels, waarbij 88 tips voor vogelgebieden worden gegeven. Eén vogelfoto, voorzien van een tekst over het betreffende leefgebied, is van Pieter zelf. Tijdens de presentatie waarbij hij zelf ook nog enkele woorden sprak, liet hij nog een collectie privéfoto’s zien via het grote scherm achter hem.


Fotoserie (PPE)

1 opmerking:

  1. Erg leuk dat Máxima zich zo vrolijk gekleed had, lijkt me trouwens erg interessant om daar rond te mogen kijken. Ja, de Koningin heeft het zeker druk met die nieuwe kabinetsformatie, hoe krijg je het rouwens verzonnen over dat koffiezetapparaat?? :)

    BeantwoordenVerwijderen