Oranje nieuws - 8 & 9 juni 2010 | De Oranjes

woensdag 9 juni 2010

Oranje nieuws - 8 & 9 juni 2010

Máxima opent natuurgebouw ‘De St@ert’ 
…Apenheul, Natuurhuis en milieu-educatie gebouw


Prinses Máxima opende gisteren in Apeldoorn –nabij de Apenheul – ‘De St@ert’. De St@ert is een gebouw wat de kantoren van de Apenheul, het Natuurhuis en het centrum voor milieu-educatie huisvest.


“Wij mensen hebben na honderdduizenden jaren onze staart weten terug te dringen tot een rudimentair puntje, maar bij dieren vervult dit lichaamsdeel een belangrijke functie zegt de directeur van De St@art en Apenheul. “Een kangoeroe bijvoorbeeld maakt enorme sprongen met zijn staart. Met onze St@art maken wij een sprong naar de toekomst.” Hij beschreef het nieuwe gebouw als een aanjager voor energie en inspiratie.”Het is een heel prettig en aaibaar gebouw, en daar houden wij natuurlijk van bij Apenheul!” De St@art beschikt over een state-of-the-art auditorium, met ruimte voor 300 gasten, en verschillende vergaderlocaties. Het centrum biedt, eventueel in combinatie met een bezoek aan Apenheul, een uitstekende locatie voor vergaderingen, symposia en een veelheid aan bijeenkomsten voor organisaties en bedrijven. Daarnaast heeft het door de aanwezigheid van leslokalen, een atelier en een fototentoonstelling ook een ontmoetingsfunctie voor (natuur)verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers van Apenheul en park Berg & Bos. Máxima verrichte de openingshandeling d.m.v. een onthulling van een – tijdelijk papieren kunstwerk. Zodra het uiteindelijke kunstwerk af is – wat zo’n vijf meter hoog zal zijn- zal het vervangen worden. Na de officiële opening, bezocht Máxima een lokaal waar leerlingen door microscopen beestjes uit de sloot aan het bekijken waren , waar de prinses zelf ook wel even nieuwsgierig naar was.. en deed ze mee aan een speciaal kaartspel over de natuur.


Fotoserie (PPE)Foto's: © Lea Lindner
Overname verboden
Gravin Eloise 8 jaar


Eloise_8_jaar Gravin Eloise vierde dinsdag 8 juni haar achtste verjaardag!


Eloise – geboren als eerste kleinkind van de Koningin- is tevens het enige kleinkind wat Prins Claus nog gekend heeft. Toen het al niet zo goed ging met Claus, was er even vreugde toen hij de kleine Eloise in zijn armen hield. Nu acht jaar later beseft Eloise heel goed in wat voor familie ze opgroeit. Een aantal jaar geleden zei ze over haar oma: “Ze is een potje aan het regeren”. Inmiddels weet ze waarschijnlijk wel wat dat inhoudt, al is ‘haar koning’ nog altijd de Belgische Koning Albert, want Eloise woont in Brussel. Als haar oom Prins Willem-Alexander Koning wordt, is er grote kans dat het gezin verhuisd naar Villa Eikenhorst in Wassenaar – de woning waar nu nog het prinselijk gezin woont.
Margriet doopt Stena Hollandica


Prinses Margriet doopte dinsdag in Hoek van Holland de nieuwe superferry van Stena Line. De ‘Stena Hollandica’ wat momenteel de grootste in het soort ooit is.


Het schip, dat al sinds 16 mei vaart tussen Hoek van Holland en Harwich, kan driehonderd vrachtwagens, 230 personenauto's en twaalfhonderd passagiers meenemen. Met een lengte van 240 meter is het tevens de langste ferry op de Noordzee. De overtocht met het schip duurt ongeveer 6,5 uur.


Fotoserie (PPE)
Willem-Alexander opent lassent nieuw glasvezelbedrijf

Prins Willem-Alexander opende dinsdagochtend in Rijssen het nieuwe hoofdkantoor van glasvezelbedrijf Reggefiber, wat niet zo gemakkelijk ging als ‘gewone openingen’


De prins moest een glasvezelkabel aan elkaar lassen, wat hem beter afging dan hij had verwacht. Na de opening, kreeg hij een rondleiding door het bedrijf, en toen hij daarna in snel tempo dacht te vertrekken stonden zo’n honderd mensen buiten de prins nog op te wachten om een glimp van hem op te vangen…


Fotoserie (PPE)
Koningin reikt Eremedaille van de Huisorde van Oranje uit


Koningin Beatrix reikte dinsdag aan mevrouw R. Van Eyk de Eremedaille voor kunst en wetenschappen in de Huisorde van Oranje uit.


Met name door haar monumentale toepassingen van textiel in de architectuur geldt Ria van Eyk als een pionier in de abstracte, non-figuratieve textielkunst die vanaf de jaren '70 van de 20ste eeuw in Nederland gestalte kreeg. Een van haar grote werken is het sterrenhemeltapijt in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam dat zij tussen 1996-1999 ontwierp en realiseerde.
Koningin reikt Zilveren Anjers uit


In een vrolijk gebloemd pakje reikte Koningin Beatrix vanochtend in het Paleis op de Dam vier Zilveren Anjers uit. De vier gelukkigen waren: Rob Lokin, Ena Dankmeijer-Maduro, Jan Sonneveld en Ria Geluk.


Hoewel de Zilveren Anjers al voor de 61e keer werden opgespeld, blijven ze te klein om niet door de handen van de Koningin te glijden. Gevolg: de Koningin moest tot twee keer toe bukken om de gevallen speld van het blauwe tapijt te pakken en alsnog op te spelden bij de ‘Zilveren Anjer kandidaat’. De Zilveren Anjer is door het Prins Bernhard Cultuurfonds sinds 1950 in het leven geroepen om mensen die zich minstens tien jaar lang vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuurbehoud in Nederland of de Nederlandse Antillen en Aruba te onderscheiden. Bernhard heeft tot in 2004 de uitreiking gedaan, na zijn overlijden heeft zijn dochter het overgenomen.


Fotoserie (PPE)

Koningin opent nieuw dierenziekenhuis in Utrecht


Van Amsterdam naar Utrecht, waar de Koningin vanmiddag de nieuwe Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht opende.


Voorafgaand aan de opening ging de Koningin het gebouw al binnen, waar ze een rondleiding kreeg in het nieuwe dierenziekenhuis. Anders dan bij de Stichting Geleidehonden waar ze enkele weken geleden nog was,  zijn deze honden helaas nog te ziek om de Koningin te begroeten. ‘Ik heb nu gráág dat je een hap uit m’n boeket/tas neemt’ moet ze gedacht hebben bij het zien van de dieren, want er is niets zo erg als zieke dieren. Met een rammel aan een bel en het vrijlaten van een tiental paarse en witte ballonnen werd vervolgens het dierenziekenhuis officieel geopend.


Fotoserie (PPE)Foto's: © Thea van Zelst
Overname verboden
14 opmerkingen:

 1. Eloise, van harte gefeliciteerd en hopelijk heb je een leuke en gezellige dag gehad. OOk prinses Maxima zag er mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat heb je een mooie fot0 boven aan je weblog en prinses maxima is voor mij de liefste prinses.
  groetjes jeffreym zoon van anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prinses Máxima zag er geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer 'n hoop activiteiten! Mooie outfit van Maxima, deze kleur rood staat haar super!
  En je nieuwe kopfoto is ook leuk, vooral de foto van W-A! =)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind je ieuwe kopfoto prachtig, dat wilde ik eerst even zeggen, hele mooie overlapping heb je gemaakt en leuk al die zomerse plaatjes!
  Nog gefeliciteerd voor Eloise, hopelijk heeft het meisje een fijned ag gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuk kopfoto, maxima zag er leuk uit, leuk dat ze het nog een keer droeg, gefeliciteerd Eloise!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. eloise nog gefeliciteerd. Trouwens vivian ik las net in je brief dat jij zelf ook jarig was, hopelijk heb je een leuke verjaardag gehad!!
  je weblog bestaat in augustus ook nog eens 5 jaar Echt Geweldig ga zo door!!
  ik wens je met deze weblog nog heel veel succes
  royale groet, Hollandroyal

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat Maxima dat outfit weer aan heeft gedaan, het staat haar mooi.
  alsnog Gefeliciteerd met de verjaardag van Eloise!
  Margiet zag er super mooi uit, de kleur maakt haar jong

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi overzicht! Prinses Maxima zag er leuk uit! Nog van harte Eloise! Leuk dat er een nieuw dieren ziekenhuis is!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat veel nieuws zeg!! Ik vind het stukje van het gebouw bij de Apenheul erg leuk om te lezen, en Máxima zag er super uit in het rood! Leuk dat ze die outfit weer droeg. Gravin Eloise, nog gefeliciteerd! Wat is het toch een mooie meid geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nog gefeliciteerd Eloise! Hopelijk heb je een fijne dag gehad.
  Kom je ook eens op m'n nieuwe site kijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo, de royals hadden een drukke agenda. Leuk dat Máxima het pakje opnieuw droeg, maar jammer dat haar kapsel niet zo zat als in New York. Margriet vond ik er ook heel leuk uitzien, chique! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Máxima zag er heel leuk uit!! En je nieuwe kopfoto is echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat heb je er nog mooie foto's bij geplaatst van de koningin, vooral de eerste linksboven is mooi!

  BeantwoordenVerwijderen