'Juliana's jaren' - 1921 | De Oranjes

maandag 15 februari 2010

'Juliana's jaren' - 1921


..serie ter gelegenheid van Juliana’s 100e geboortejaar (1909-2009)


Koningin Wilhelmina neemt haar dochter regelmatig mee naar officiële verplichtingen in het land. Zo is Juliana aanwezig bij de onthulling van het monument ‘Leger en Vloot’ op de Boulevard in Scheveningen:Wilhelmina spreekt de 12-jarige Juliana vaak toe met de woorden“Jij bent er voor de mensen. Jij moet het voorbeeld geven. Er moet een innerlijke kracht van je uitgaan, begrip, aandacht en liefde. Men moet je kunnen respecteren en van je houden. Daarom zul je veel moeten leren. Het is beslist geen makkelijke taak, later een waardige en goede koningin te zijn..” Terwijl het informatie is om van te leren, maken deze zinnen Juliana juist bang en krijgt ze er een bedrukkend gevoel van. Ze wil soms zó graag net als haar vriendinnen zijn en is best jaloers als ze vertellen over de alledaagse dingen die ze meemaken, wat voor Juliana zo bijzonder is.


Als ze met haar vriendinnen samen is, geniet Juliana altijd. Dan kan ze het officiële gedoe weer even van haar afgooien en hoeft ze er alleen maar over na te denken waar een van haar vriendinnen zich nu weer verstopt heeft om even later weer vanachter een boom tevoorschijn te komen en haar te laten schrikken. Als ze achterom kijkt kan ze áltijd in de verte een gezelschapje mensen zien lopen wat haar altijd volgt, ze heeft er een hekel aan gekregen. Hoe kort de wandeling ook is, de hofdames met of zonder lakeien erbij volgen haar. En ondanks alles legt Juliana zich er maar bij neer en neemt ze de informatie van haar moeder goed in zich op. Ze staat kaarsrecht bij ontvangsten en toespraken, zoals dat van haar wordt verlangd. Ze glimlacht en ze lacht vriendelijk.. en intussen probeert ze zich in de gedachtegang van haar moeder te verplaatsen wanneer die beslissingen neemt. Juliana weet niet zeker of ze het op dezelfde manier gedaan zou hebben.


Officiële foto's ter gelegenheid van Juliana's 12e verjaardag:
©  RoyalfanVivian
Foto's: RVD


Bekijk  ook :1909 - 1910  - 1911 - 1912 - 1913 - 1914 - 1915 - 1916 - 1917 - 1918 - 1919- 1920

10 opmerkingen:

 1. Wauw hé, wat een prachtige grote foto's van prinses Juliana!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuke log met prachtige foto's! Ze had toen echt ongelooflijk lang haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie, grote foto's weer! Die portretfoto's heb ik volgens mij nooit eerder gezien...! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie log weer! Ben benieuwd naar de volgende!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn computer laat de foto's niet zien, ik ben er juist benieuwd naar.. Ik snap best dat Juliana bang werd van die gewichtige zinnen van haa rmoeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie, onbekende foto's! Ik wist eigenlijk niet dat Juliana zo lang haar had vroeger, Beatix had juist heel kort haar! Leuk om zo te zien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer een erg mooie log! Met mooie portretfoto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige log weer met schitterende foto's. Ondanks dat het hele oude foto's zijn zijn ze heel helder. Juliana heeft het inderdaad niet makkelijk gehad in haar jeugd met haar moeder. Overigens daarna ook niet echt met Bernhard zijn uitspattingen. Desondanks was het volgens velen die haar goed kenden een lieve en warme vrouw. WA zei ooit in een interview met Paul Witteman dat hij liever later een koning wilde zijn in de stijl van zijn grootmoeder. Ben benieuwd of hij er nog zo over denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik blijf me er echt over verbazen, over die mooie foto's van Juliana van vroeger als klein meisje... Veel ervan heb ik nog nooit gezien maar het is echt een mooi prinsesje en wat een prachtige foto's van haar. Echt koninklijk. Wel jammer dat je dat tegenwoordig niet meer ziet eigenlijk...
  Hele leuke serie!

  BeantwoordenVerwijderen