'Juliana's jaren' - 1914 | De Oranjes

donderdag 13 augustus 2009

'Juliana's jaren' - 1914


..serie ter gelegenheid van Juliana’s 100e geboortejaar.


1914Terwijl in een groot aantal landen de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken, was de kleine Juliana met heel andere dingen bezig, op 30 april viert ze haar vijfde verjaardag en ze gaat erg graag naar oma Emma. In de zomer bezoekt ze haar op Soestdijk en in de winter in het paleis aan het Voorhout in Den Haag. Tegen haar ouders heeft ze eens gezegd: “Haar limonade smaakt veel lekkerder”. Emma geniet van de vele bezoekjes van haar kleindochter en organiseert soms zelfs kinderpartijtjes om Juliaantje in contact te brengen met leeftijdsgenootjes. Maar de partijtjes blijven gebonden aan een bepaald hofprotocol waardoor Juliana nog steeds niet met ‘alledaagse’ kinderen kan spelen.
Haar moeder Wilhelmina is voornamelijk bezig haar dochter nu al voor te bereiden op haar toekomstige taak en neemt Juliana vaak mee op reizen door het hele land om haar te laten wennen aan de officiële taken, dit ook omdat Wilhelmina zelf al vroeg koningin werd en in korte tijd nog opgeleid moest worden. Juliana beschouwt de reizen met haar moeder echter als saai.. Maar niet alleen Emma, ook Wilhelmina organiseert kinderfeestjes voor de kleine prinses op het paleis. Met kerst wordt kennissen en vrienden uitgenodigd (Juliana speelt dan met hun kinderen) Er staat een grote kerstboom met een heleboel cadeautjes eronder. De cadeautjes waren vooral praktisch, zoals schaatsen of een slee, maar Juliana beleefde er met de andere kinderen genoeg plezier van. Ieder kind mocht ook bij het aftuigen van de boom een versiersel meenemen die hij/zij mooi vind, zo leerde Juliana op speelse manier van haar moeder de balans tussen rechten en plichten.


(Tekst: Vivian Valke, foto's: RVD en Deutmann)


Bekijk  ook de jaren :1909 - 1910  - 1911 - 1912 - 1913

6 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's van de jonge prinses Juliana!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele leuke serie en prachtige foto's van Juliana's jonge jaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie foto's van de juliana. Wat werden de kinderen van royals toen anders opgevoed toen was het helemaal een ramp om een prinsesje of een prinsje te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Juliana ziet er zo eenzaam uit als kind, ze was hier dus ongeveer zo oud als Amalia nu. Op die foto dat ze schoolkinderen groet lijkt ze wel erg groot!! De foto van Wilhelmina en Juliana vind ik erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer mooie en informatieve log! Goed gedaan. Lieve foto's ook!

  BeantwoordenVerwijderen