Oranje nieuws - 13 & 14 augustus 2009 | De Oranjes

vrijdag 14 augustus 2009

Oranje nieuws - 13 & 14 augustus 2009

Bernhard en Pieter-Christiaan doen mee aan ‘Racen tegen Kanker’


Prins Bernhard en prins Pieter-Christiaan hebben gisteren op het TT-Circuit van Assen deelgenomen aan de vijfde Circuitdag die door de Stichting ‘Racen tegen Kanker’ is georganiseerd. Prins Bernhard nam zijn eigen auto mee en reed zelfs met een gebroken been die in het gips zit , maar dat was voor hem geen reden om ni et mee te doen. Pieter-Christiaan gebruikte de Ford Mustang FR500C van Racing Team Holland. De dag is behalve het inzamelen van geld voor de stichting ook bedoeld om gezinnen met zieke kinderen van een onbezorgde dag te laten genieten.
Willem-Alexander en Máxima in ‘gevecht’ met persbureau AP


Lens Vandaag vind in Amsterdam het kort geding plaats tegen het persbureau Associated Press (AP) Landsadvocaat Henk Jan Boukema las namens Willem-Alexander en Máxima een verklaring voor met het volgende : “Mijn vrouw en ik ervaren dergelijke foto's als zeer belastend voor ons gezinsleven. Het levert een onaanvaardbare druk op voor onze kinderen. Wij willen dat ze kunnen participeren in het leven van alledag. Het is belangrijk een rustige jeugd te hebben. Als voorbeeld geef ik het vroeger meevaren op de Jumbo, het jacht van mijn grootvader. Media maakten daar foto's van. Voor hen waren dat misschien onschuldige vakantiekiekjes, maar voor ons was het geen plezier. Sommige familieleden haakten om die reden af en kwamen dus niet meer naar de Jumbo. We voelden ons daar niet vrij.''


AP verspreidde een aantal weken geleden foto’s van het gezin skiënd in Argentinië, omdat Nederlandse kranten die foto’s ook overnamen hebben ze zich niet aan de mediacode gehouden. Omdat AP de foto’s gemaakt heeft, worden zij aangeklaagd en niet de Nederlandse kranten.


De mediacode kun je hier lezen: http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=8897

15 opmerkingen:

 1. Ik vind het echt goed dat de prinsen daar een meedoen! Ik ben benieuwd naar de uitslag van de rechtzaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begrijpelijk dat er een rechtszaak komt, ik zou zoiets ook niet pikken...! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is logisch dat ze de rechtszaak aanspannen omdat ze een mediacode hebben en als ze dat niet doen houden ze zich daar ookn iet aan! ik vind het erg goed dat de prinsen meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed dat Bernhard en Pieter-Christiaan hier aan mee hebben gedaan! Bernhard inderdaad met een gebroken been!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prima dat ze een rechtzaak beginnen! De mediacode is er toch niet voor niks! Als je het er niet mee eens bent, ga dan in het buitenland werken of zo. Als ze er nu niks aan doen is het andere keren nog veel gekker.
  Wat goed dan Bernhard en Pieter-Christiaan hier aan meedoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inderdaad niet erg dat zo'n mediacode bestaat maar ze zijn hier niet consequent genoeg mee.
  Je mag wel foto's maken in Barcelona van het prinselijk gezin, maar alleen omdat ze in spanje er geen probleem mee hebben dat de royals daar worden gefotografeerd. ( Stond niet openbaar op de agenda)
  Je mag dan weer geen foto maken van maxima in argentinie met bril omdat ze ergens naar toe ging wat buiten haar agenda viel.
  Vervolgens mag je wel een foto maken van Maxima en Alexander bij een Concert van U2 ( wat eigenlijk ook dan in die mediacode moet vallen omdat het ook een prive gelegenheid is)
  Dan gaan ze in argentinie op vakantie waar al geen mediacode bestaat dus alle landen mogen foto's publiceren behalve Nederland.
  En de pers heeft daarin gewoon gelijk. die hele mediacode klopt gewoon niet meer. Want je mag wel foto's maken van een skiende maxima in Lech. Maar dan kun je vaak toch ook niet aan de foto's zien dat ze in Lech zijn gemaakt.
  En aan deze foto's vanuit Argentinie kun je toch ook niet zien dat ze in Argentinie zijn gemaakt.
  Ieder bekend persoon in Nederland word gefotografeerd, zoals jan smit en zo die vragen er toch ook niet om. Waarom moet er voor de royals dan wel zo'n mediacode bestaan en voor andere mensen zoals alle zangers uit volendam weer niet.
  In Nederland hebben we geen Censuur op berichten in de pers en roddelbladen maar dit begint er toch aardig op te lijken als je het mij vraagt.
  Dus voor mij is het wel een Nederlands debat waard
  Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn privacy en natuurlijk is het verkeerd dat er tijdens de vakantie in Argentinie foto's van hun worden gemaakt daar ben ik het ook volkomen mee eens maar het gaat om het principe dat er gewoon helemaal niks meer van klopt.
  Sorry voor de lange reactie maar als ik al die reactie lees van de anonieme persoon hier boven dan zie ik al gewoon dat mensen niet goed op de hoogte zijn, van waar het nu ECHT werkelijk om gaat.
  DIE FOTO's in Argentinie zijn fout dus dat er een rechtzaak komt daar ben ik het ook helemaal mee eens maar het klopt gewoon niet
  gr charelle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Over twee weken horen we het wel......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel goed dat de prinsen dat doen!En zoals Bernhard zelfs met een gebroken been,daar heb ik echt respect voor!
  En tja het is aan de ene kant goed dat de mediacode er is maar ik ben het toch ook wel weer eens met Charelle,maarja we horen het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed van Bernhard en P-C! De kinderen vonden het waarschijnlijk super, met een prins in een snelle auto ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk dat Bernhard en PC aan zo een race meedoen ! Het brengt zoiets wel extra onder de aandacht !
  Tja de Oranjes en de mediacode, wat een belachelijk gedoe ! En nu die rechtzaak, zo overdreven, ik hoop dat ze tegen een mooie muur smakken ! Andere koninklijke stellen hebben het niet en kijk aan, het werkt ook ! Ik vind ze toch niet belangrijker dan de andere royals hoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Positief dat P-C en Bernhard aan dat race-gebeuren hebben meegedaan. En verder vind ik dat W-A en Máxima de zaak veel te hoog opgespeeld hebben. Laten ze een voorbeeld nemen aan de andere buitenlandse royals. Verder denk ik dat die mediacode er niet zou moeten zijn. Wat betreft het lid zijn van en koninklijke familie: niet alleen de lusten , ook de lasten. En ik denk dat die eerste de tweede ver overtreffen! (voor de goede orde: ik ben pro-Willem-Alexander maar hierin slaat ie erg door).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Groot gelijkt dat ze een rechtszaak aanspannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zoals Charrelle zegt, de mediacode is een lastig verhaal, de ene keer mag het wel de andere keer mag het niet, verwarrend!
  Maar ze hebben wel recht op privacy! Als hun niet willen dat ze worden gefotograaferd, nou ja, jammer, maar ze hebben wel recht op privacy! Als andere koningshuizen het niet erg vinden, is dat hun zaak, maar onze Oranjes vinden het wel erg (wat ik wel jammer vind.. niet zomaar enthousiaste plaatjes).
  Goed dat PC en Bernard meededen aan die race, je kunt als royal ook zorgen voor positieve dingen in de samenleving, zoals dit steunen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het goed dat Bernard en PC er aan meegedaan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen