Oranje nieuws - 10 juni 2009 | De Oranjes

donderdag 11 juni 2009

Oranje nieuws - 10 juni 2009

Koningin bezoekt jarig RIVM


Koningin Beatrix bezocht vandaag het RIVM in Bilthoven, dat is een Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Het RIVM bestaat 100 jaar en is uitgegroeid tot iets groots. Speciaal daarom is er ook een jubileumboek uitgebracht waarvan Koningin Beatrix het eerste exemplaar in ontvangst nam.


Fotoserie: KLIK


Máxima bij discussiebijeenkomst in Soesterberg


Prinses Máxima was vanmiddag in Soesterberg aanwezig bij een bijeenkomst van ontwikkelingsfinancier Oikocrediet.
Máxima woonde een paneldiscussie bij waar gediscussieerd werd over verbetering van leefomstandigheden van arme mensen. Aan het einde van de bijeenkomst kreeg de prinses ook nog een rapport. Geen rapport over haar zelf, maar over ‘Women’s empowerment – Comparing concepts & assessing implications for microfinance’ hopelijk weet Máxima zelf wel wat deze ingewikkelde langdurige naam betekent en kan zij zonder frons in haar voorhoofd het rapportje lezen.


Foto: KLIK


Studenten interviewen Irene over de natuur
…Nova college tour vanavond eindelijk uitgezonden


Op 18 mei vonden de opnames al plaats van de uitzending van Nova College tour met prinses Irene te gast, zie log: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/2009/05/oranje-nieuws-4.html Maar vanavond was de uitzending op tv. Prinses Irene ging open in op vragen van de presentator en een groep studenten, stuk voor stuk serieuze studenten die zeer serieuze vragen stelden..

Irene beantwoorde iedere vraag uitgebreid, de laatste 2 vragen waren echter op het brutale af – o.a. over de troonsafstand van Beatrix- en hadden niet met de natuur te maken, toch kon Irene de humor er wel van inzien. Studentjes zijn dus toch niet zo ‘serieus’ als ze lijken. Naar aanleiding van vragen over Koninginnedag vertelt de prinses over de aanslag op haar leven. In 1976 was ze met haar toenmalige man Carlos de Bourbon de Parme bij een dodenherdenking op de Spaanse berg Montejurra, toen een terrorist het vuur opende. Prinses Irene zei: “Boven aan de berg stonden ze klaar met machinegeweren. Er zijn twee mensen voor ons doodgeschoten en wij zijn toen de bosjes in gedoken.” Eén boodschap wil prinses Irene, die zich al jaren inzet voor een duurzame leefomgeving, nadrukkelijk meegeven aan de studenten: “Met de klimaatcrisis en de kredietcrisis kunnen we nu geen fouten meer maken. We moeten echt kiezen voor het welzijn van het leven op aarde.”


Heb je de uitzending gemist? Kijk binnenkort eens op uitzendinggemist.nl het zal er dan vast wel bij staan.


Screenshots:


9 opmerkingen:

 1. Wat een mooie, leuke foto's van een prinses, die we toch al veel te weinig zien, die toch ook goed werk aflevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet eigenlijk heel weinig over prinses Irene! Ik zal de uitzending nog eens kijken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hele leuke foto's! irene en maxima zien er leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de uitzending bekeken, zeker de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat Irene hier aan mee doet!Zij is samen met Christina idd wel de onbekendste prinses van het koningshuis!Màxima ziet er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke foto's, Leuk dat Irene er aan mee doet! Maxima ziet er mooi uit! Jammer dat we Prinses Irene en Prinses Christina zo weinig zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Emma en www.oranjewereld.web-log.nl; wat betreft Irene en Christina dit zijn de meest onbekende prinsessen van Nederland, maar ik heb in het verleden hier al een s wat logjes over gemaakt o.a bij het thema dopen van de 4 oranje zussen en anders kijk het archief bij royalfanvivian maar eens na. Ook heb ik al een thema gemaakt over de kinderen van Prinses Irene, waar de prinses ruimschoots de aandacht krijgt. En bij o.a. het thema van 18 jaar kwamen deze 2 prinsessen aan de orde. En dadelijk als prinses Irene op 5 augustus 70 jaar wordt, komt er ook een speciale log over haar. dus houdt de logs in de gaten en bekijk ook nog eens het archief en je komt zo toch wel wat meer te weten over deze 2 prinsessen.
  En ja, ze hebben beide afstand gedaan van hun rechten op de troon, dus we zien ze veel te weinig, dat ben ik met je eens, maar Irene doet veel voor de natuur en Christina houdt zich veel bezig met het prinses Christina muziekconcours. Gelukkig zijn ze er wel bij als er iets te vieren valt, b.v. toen Beatirx en Margriet samen hun verjaardag vierde. Als Pieter van Vollenhoven zijn verjaardag viert. enz.
  En nogmaals suggesties voor een bepaald thema zijn altijd welkom via de site of via het gastenboek of rechtstreeks naar Vivian, dan komen ze vanzelg bij mij terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Betreffende de thema's die hierboven worden opgenoemd, zijn te vinden via archief, menubalk en voor het gemak geef ik nu in deze reactie ook wel even de links..
  Dopen van de 4 oranjezussen: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/thema_dopen_van_de_4_oranjezussen/index.html
  Kinderen van prinses Irene: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/kinderen_van_prinses_irene/index.html
  18 jarige Oranjes: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/18_jarige_oranjes/index.html

  BeantwoordenVerwijderen