KONINGSDAG 2024 EMMEN | De Oranjes

zaterdag 27 april 2024

KONINGSDAG 2024 EMMEN

Koning Willem-Alexander vierde vandaag met een deel van zijn familie Koningsdag in Emmen. “Hier kom ik weg!” besloot hij zijn toespraak, verwijzend naar het lied van Daniël Lohues. Dat schijnt in Drenthe juist een positieve uitspraak te zijn.
Om 11.00 uur draaide de Koninklijke bus het centrum van Emmen in, met voor hen een peloton van wielrenners. Achter dranghekken stonden veel toeschouwers te wachten en op een podium ook zanger Bouke Scholten, beter bekend als ‘Elvis’. Hij zong ‘Happy Birthday’. 


Daarna werden tompouces geserveerd. Prinses Amalia nam een bord mee om aan het publiek uit te delen. De verslaggever schatte het aantal toeschouwers op ‘45’ maar aan de beelden te zien konden daar nog wel een aantal nullen achter.
Ook werden er kroketten gefrituurd. Speciaal voor Máxima was er een Argentijnse kroket bij, maar het waren vooral de van Vollenhoven prinsen en prinsessen die alles proefden. De koning en koningin liepen al weer naar het volgende plein waar zanger Jannes stond op te treden. 

Ondanks de kou, deed prinses Alexia plots haar jas uit en kwam haar mouwloze beige jurk van het merk Sézane tevoorschijn. Alexia was niet alleen om haar jurk of laarzen een veelbesproken onderwerp. Mensen vroegen zich ook af of prinses Alexia drugs of botox gebruikt..
Alexia houdt dus niet zo van jassen en is vanaf vandaag ook nog de enige die níet in de Max Mara jas is verschenen. Vandaag droeg Amalia de jas, eerder bij de kerstfotosessie Ariane al en oorspronkelijk is de mantel van koningin Máxima. Máxima en Amalia droegen vlinders in hun kapsel, een verwijzing naar vlinderstad Emmen.
‘Het gesprek met de burger’ is sinds koningsdag in Groningen een vast onderdeel aan het worden op Koningsdag. Hoewel niet echt feestelijk, kun je nog wel eens wat opvangen als de microfoons in de buurt van de Oranjes taan. Uiteraard waren de camera’s én microfoons vooral gericht op de drie prinsessen die met studenten stonden te praten. “Het is supergeweldig in Emmen” complimenteerde Amalia haar leeftijdsgenoten. Daarbij vertelde ze - heel kort - ook iets over haar eigen studententijd en vroeg ze naar dat van de studenten tegenover haar.


 
Plots werd Amalia bedolven onder grote oranje slierten die afgeschoten werden na het optreden van Jannes, maar Alexia wist haar zus te bevrijden. De familie had het deze editie erg druk met handen schudden en selfies maken, maar moest soms toch de handen vrij maken voor iets anders.
Zo was er een glasscherm waar een kunstwerk op moest worden getekend. Máxima nam de grootste vorm voor haar rekening; een inktvis. Prinses Amalia tekende een blauwe vis, en Willem-Alexander nog een kleinere versie daarvan. Prins Constantijn tekende een haai, en Prinses Alexia een kwal. Het thema was in ieder geval duidelijk.
Terugkerend onderdeel is ‘de regioquiz’. De koninklijke familie wordt in groepjes verdeeld en moesten regionale vragen beantwoorden. Amalia had zich weer goed "extreem goed" voorbereid, maar de groep Máxima, Aimée, Anita en Bernhard won. 


Het koninklijk gezelschap wandelde vervolgens door een park met kunstbloemen, voor prinses Anita kwam dit goed uit want ze had haar eigen boeket laten liggen bij de quiz en kon nu een kunstboeketje bij haar dragen.
Prinses Alexia, inmiddels weer mét jas, liep ondertussen naar de sjoelbakken op het ‘speelplein’ waar ze toekeek hoe haar vader het ervan af bracht. Bij een speciaal oranje geverfde bak streden Laurentien en Amalia tegen elkaar. 

Het gezin is weer compleet dit jaar op Koningsdag, dus waren er voor alle drie de prinsessen weer vragen van de pers. De koning zei uit de quiz goed te hebben gemerkt waar Emmen voor staat. “Wij zijn met heel veel plezier hier naartoe gekomen om mijn verjaardag te vieren.” Máxima: "Blijkbaar is er iets magisch hier, want we spraken veel mensen die hier vanwege de rust zijn komen wonen." 


Amalia: Ik heb een geweldige tijd in Madrid gehad. Ook Prinses Ariane heeft "een hele mooie ervaring" in Italië. “Ik ben wel blij om terug te zijn, want ik miste m'n ouders wel. Prinses Alexia zegt "heel gelukkig te zijn geweest" om in haar tussenjaar "te kunnen reizen". "Vooral om met wat anders bezig te zijn dan school". Interviewster: "Want daar was u aan toe? Alexia, kijkend naar haar moeder die gebaren aan het geven was: "Ja, en een beetje werken.." Hieruit blijkt dat de prinsessen goed zijn voorbereid op vragen over studie en ‘alleen reizen’ komt wat lui over, maar gelukkig wist Máxima nog ‘werken’ te seinen naar haar middelste dochter, maar het interview kwam prinses Alexia toch op kritiek te staan.


Afsluitend traden op het podium op een plein diverse artiesten op, waaronder zanger Daniel Lohues. Koning Willem-Alexander nam hierna het woord en bedankte Emmen voor ''een heel bijzondere Koningsdag". "Emmen heeft laten zien samen te werken, een hele sterke stad te zijn, waar je graag wilt wonen. Heel hartelijk bedankt allemaal." De stad heeft bij de koning een zaadje geplant. "Iedere keer als ik weer in Drenthe of in Emmen kom zeg ik: hier kom ik weg", waarmee hij doelde op de tekst van de hit van Daniël Lohues. Die zong het nummer vlak voor de speech, die het einde van het bezoek markeerde.

1 opmerking:

  1. Wat een mooie koningsdag was het weer .geweldig. En wat zagen alle prinsessen er mooi uit. En ook jij Vivian voor het mooie verslagje

    BeantwoordenVerwijderen