Staatsbezoek van Spanje - I | De Oranjes

woensdag 17 april 2024

Staatsbezoek van Spanje - I

De Koning van Spanje, Koning Felipe VI, brengt vandaag en morgen een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Koningin Letizia. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heetten de Spaanse Koning en Koningin officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Nadat de delegaties waren voorgesteld, speelde de Marinierskapel de volksliederen van beide landen. Aansluitend vond de inspectie van de erewacht plaats. In het Koninklijk Paleis Amsterdam werden vervolgens Nederlandse autoriteiten voorgesteld, waarna een receptie plaatsvond. Ook vond een privé-lunch plaats. Koning Felipe en Koningin Letizia legden aansluitend een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. 

Vanmiddag bezochten koning Willem-Alexander en Koning Felipe een sportmiddag van de Cruyff Foundation. Onder begeleiding van buurtsportcoaches gingen ki deren voetballen, basketballen en kickboksen op een Cruyff Court. De Koningen sprak en met kinderen en coaches en wonen een 6x6 voetbalwedstrijd van kinderen met een handicap bij. De Cruyff Foundation is een Nederlands-Spaanse stichting die als missie heeft kinderen met een handicap of uit achterstandswijken de ruimte te geven zich te ontwikkelen door sport en spel. Wereldwijd zijn er meer dan 300 Cruyff Courts en meer dan 650 actieve Cruyff Foundation Coaches.
Ondertussen arriveerde ook Amalia bij het Koninklijk Paleis, om zich aan te kleden en op te laten maken voor het staatsbanket:
Koning Willem-Alexander en Koning Felipe bezochten ook nog de haven van Amsterdam en de terminals Evos en Sunoco. De Koningen gingen in gesprek met Nederlandse en Spaanse bedrijven over de ontwikkeling van een maritieme waterstofcorridor tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam. De samenwerking tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam, mede tot stand gekomen door de gezamenlijke inspanningen van de Nederlandse en Spaanse overheid, zal centraal staan. In juni bezocht Koning Willem-Alexander Spanje in het kader van verschillende waterstofprojecten. 

Vanavond bood het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Koning Willem-Alexander en Koning Felipe hielden een toespraak. Tijdens het staatsbanket waren ook de Prinses van Oranje, Prinses Beatrix en Prinses Margriet aanwezig. Voor haar eerste staatsbanket had Amalia het Pauwenstaartdiadeem op haar hoofd gezet.
Wordt nog aangevuld.

1 opmerking:

  1. Ben benieuwd naar de aanvulling, maar dit gedeelte van het staatsbezoek is al ooi beschreven , zoals we dit van jou gewend zijn.

    BeantwoordenVerwijderen