18 t/m 25 april 1999: Eerste ontmoeting Willem-Alexander en Máxima | De Oranjes

donderdag 18 april 2024

18 t/m 25 april 1999: Eerste ontmoeting Willem-Alexander en Máxima

Deze dagen zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vast even stilstaan bij hun ontmoeting van vijfentwintig jaar geleden in het Spaanse Sevilla.Over die ontmoeting, en alles eromheen, doen vele verhalen de ronde. Zo zou Cynthia Kaufmann, een wederzijdse vriendin uit New York het stel gekoppeld hebben. Willem-Alexander zou van tevoren op de hoogte zijn geweest en al voor zijn vertrek naar Spanje enkele door Kaufmann gemailde foto's van Máxima hebben bewonderd. Volgens andere verhalen zou zelfs Prins Bernhard zijn invloed hebben aangewend. Hoe dan ook: de eerste ontmoeting was geen liefde op het eerste gezicht, dat liet Máxima in een interview eens weten.

Willem-Alexander en Máxima ontmoetten elkaar ergens tussen 18 en 25 april 1999 in Sevilla tijdens de Feria de Abril, waar een aantal jonge mensen een lang weekeind bijeen kwamen. De gastvrouw was de hertogin van Alva. Máxima stond als fotografe bij de deur om iedereen bij binnenkomst te fotograferen. Willem-Alexander schrok van de camera en reageerde geïrriteerd. Máxima schrok vast van de geïrriteerde reactie. "Ik vond niks van hem" aldus Máxima. Zij wist niet dat het een prins betrof en kon ook onmogelijk weten dat Willem-Alexander zich al jaren ergerde aan opdringerige fotografen. Later dat weekend raakten ze toch nog in gesprek. Naar verluidt dansten ze samen. "Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen. Dit paste er eigenlijk niet in," zei de prinses later over haar eerste ontmoeting met Willem-Alexander.
Maar Willem-Alexander en Máxima troffen elkaar drie weken later weer, nu in New York. Willem-Alexander was uitgenodigd voor de bruiloft van zijn vriend Frederik graaf van Lynden van Sandenburg met Anne Louise Metz in mei 1999. Prins Constantijn was ook aanwezig bij dit huwelijk in New York en de enige die wist dat er een liefde opbloeide. De Prins van Oranje vloog in de maanden die volgden met grote regelmaat naar New York. Hij waande zich in Amerika veilig. Niemand herkende hem op straat en in uitgaansgelegenheden. Op een gegeven moment moest de prins toch een verklaring afleggen bij zijn moeder waarom hij wéér naar New York ging. In een tv-interview zegt Willem-Alexander over dat moment: "Ik heb tegen mijn moeder gezegd: “Ze heet Máxima. Ze is Argentijnse, woont in New York, en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen." 

Vier maanden lang weten Willem-Alexander en Máxima hun liefde stil te houden. De rest is geschiedenis..

1 opmerking: