Staatsbezoek van Spanje - II | De Oranjes

donderdag 18 april 2024

Staatsbezoek van Spanje - II

Op de tweede dag van het staatsbezoek van Spanje ging koning Willem-Alexander met koning Felipe op stap, en nam koningin Máxima koningin Letizia op sleeptouw naar een inloopvoorziening voor mensen met mentale problemen. Het bezoek werd afgesloten in Museum STRAAT in Amsterdam, waar ook Amalia weer aansloot. 

Vanochtend bezochten Koning Willem-Alexander en Koning Felipe een bijeenkomst voor Spaanse en Nederlandse bedrijven in de cybersecurity- en fintech sector in Den Haag. De bijeenkomst is gericht op economie, innovatie en technologie met als doel het bevorderen van kennisuitwisseling en de economische en zakelijke banden tussen beide landen te versterken. Tijdens de bijeenkomst hield Koning Felipe een toespraak. 
Foto: RVD


Tegelijkertijd bezochten Koningin Máxima en Koningin Letizia LAB6, een verzamelplaats waar activiteiten van sport tot cultuur worden georganiseerd voor en door jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud in Amsterdam Nieuw-West. Hier werd gesproken met jongeren en organisaties als Ara Cora, El Mazouni Coaching en @ease over het belang van laagdrempelige inloopvoorzieningen voor de mentale gezondheid van jongeren. Inloopvoorzieningen bieden jongeren een plek waar ze zich welkom voelen en waar niemand er alleen voor staat als het even wat minder gaat. Aansluitend kregen Koningin Máxima en Koningin Letizia een rondleiding door LAB6 waar zij kennismaakten met verschillende initiatieven voor jongeren.
Koningin Máxima en Koningin Letizia woonden aansluitend in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het tienjarig bestaan van het Amsterdams Spaans Film Festival bij. Dit filmfestival is gericht op het versterken van wederzijds cultureel bewustzijn door middel van Spaanse en Latijns-Amerikaanse cinema in Nederland. Dit jaar vindt het Spaans Film Festival plaats van 12 tot en met 21 april in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem.
De afgelopen jaren hebben het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en het Koninklijk Instituut Elcano samengewerkt om vanuit Nederlands en Spaans perspectief beleidsideeën te ontwikkelen over hoe een toekomstgerichte agenda van de Europese Unie eruit zou zien. Hierbij is onder meer aandacht voor economische en maatschappelijke veerkracht, innovatie en openheid. Koning Willem-Alexander en Koning Felipe sloten in Den Haag aan bij een dialoog met onderzoekers van Clingendael en Elcano. Koning Willem-Alexander en Koning Felipe bezochten vervolgens ook nog het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk. ESTEC is het technologisch hart van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar Nederland en Spanje beide medeoprichters van zijn. Wereldwijd groeit het belang van ruimtevaart als strategische technologie voor onderwerpen als klimaat en leefomgeving en veilige communicatie. De Koningen kregen een rondleiding door het ESTEC testcentrum en gingen in gesprek met medewerkers over verschillende ESA-missies waaraan Nederland en Spanje samenwerken, zoals de Ariane 6, het Europese satelliet-navigatie systeem Galileo en het meten van de uitstoot van broeikasgassen vanuit de ruimte. 

Vanavond boden Koning Felipe en Koningin Letizia het Koninklijk Paar een receptie aan in Museum STRAAT in Amsterdam. Hierbij was ook de Prinses van Oranje aanwezig. Tijdens de receptie openden de Koninklijke Paren een expositie van tien Spaanse en Nederlandse muurschilders. De tentoonstelling is tot en met 2 juni te bezoeken. Na de receptie nam het Koninklijk Paar afscheid van de Spaanse Koning en Koningin.

2 opmerkingen:

  1. Wat een geweldig, mooi staatsbezoek. En zeker voorprinses Amalia. Ze zag er prachtig uit, ook gisteren bij het staatsbanket. En niet te vergeten, jij Vivian voor je mooie verslagje.

    BeantwoordenVerwijderen