RECENSIE: Door de ogen van de Koning | De Oranjes

dinsdag 28 november 2023

RECENSIE: Door de ogen van de Koning

De Koning met een terugblikkende blik is een blikvanger in de boekenkast! 

Vandaag is bij uitgeverij Meulenhoff het boek ‘Door de ogen van de Koning’ verschenen naar de gelijknamige podcastserie eerder dit jaar ter gelegenheid van tien jaar Koningschap. Ook voor wie de podcastserie al beluisterd heeft is dit boek een aanrader; je hoort het hem zeggen maar kunt nu meelezen. 


Persoonlijk vind ik de inhoud van de interviews na het lezen van dit boek beter te onthouden. Vele conversaties van Edwin Evers met Koning Willem-Alexander wist ik me niet goed meer te herinneren en een boek pak je er toch gemakkelijker bij dan een podcast.. 

Het boek ‘Door de ogen van de Koning’ is rijk geïllustreerd met foto’s van de afgelopen jaren. Zelfs de zeer recente staatsiefoto’s ontbreken niet. Ook is het boek bijvoorbeeld voorzien van misschien wel de meest bijzondere toespraken van de Koning: die van de dodenherdenking in 2020 en bij Keti Koti in 2023. Dit ‘naslagwerk’ in de woorden van Willem-Alexander biedt tevens een goede terugblik op gebeurtenissen binnen Nederland en daarbuiten van de afgelopen jaren. Als omslagfoto werd gekozen voor een portret van de Koning waarop hij letterlijk dromerig terug lijkt te kijken op het Koningschap tot nu toe. De foto werd gemaakt in de balkonzaal van Paleis Noordeinde waar hij wekelijks op woensdag onder andere ambassadeurs ontvangt. 


Behalve terugblikken op belangrijke gebeurtenissen zoals de Olympische Spelen en de viering van 75 jaar vrijheid, maar ook MH17, de coronapandemie en nog veel meer wordt in de rubriek ‘de blik van buitenaf’ door onder anderen Prinses Amalia, Gerdi Verbeet, André Kuipers en Piet Ploeg (voorzitter Stichting MH17) hun kijk op het Koningschap vertelt en stellen ze een vraag die in verband staat met hun eigen connectie met de Koning. 

Het boek waarvan de opbrengst deels gedoneerd wordt aan de Krajicek en Cruyff Foundation is sinds vandaag te koop voor 20,99 en ook verkrijgbaar als e-book maar natuurlijk leuker als echt boek in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom. 

De Koning met een terugblikkende blik is een blikvanger in de boekenkast! 1 opmerking:

  1. Ik heb het boek direct met de link besteld bij bol. Ben benieuwd, leuk cadeautje voor on de Kerstboom.

    BeantwoordenVerwijderen