Prinses Beatrix bezoekt Curaçao en Aruba | De Oranjes

vrijdag 10 november 2023

Prinses Beatrix bezoekt Curaçao en Aruba

Prinses Beatrix bezocht deze week Curaçao en Aruba. Het bezoek stond in het teken van het werk van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en sociaal-maatschappelijke initiatieven op de eilanden. De Prinses is beschermvrouwe van DCNA.
Aankomst op het vliegveld:
Dinsdagochtend bracht Prinses Beatrix een bezoek aan landhuis Savonet. Het landhuis uit 1662 bezat een van de grootste plantages van het eiland. In 2010 en 2018 is het gebouw grondig gerestaureerd. Het omliggende park is in beheer bij DCNA-partner Carmabi (Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation). Prinses Beatrix volgde een korte rondleiding door het museum in het landhuis. Daarnaast woonde zij met een aantal basisschoolleerlingen een les natuureducatie bij. De kinderen leren hier over de gevaren van zwerfafval voor de natuur op het eiland. Vervolgens informeerden medewerkers van Carmabi de Prinses over het klimatologische belang van het omliggende Christoffelpark en over opvang van dieren in de omgeving. Aansluitend bezocht de Prinses, met behulp van haar nordic walking stokken, Nationaal Park Shete Boka voor een toelichting op de natuur en de kustlijn aldaar.
Prinses Beatrix bezocht woensdagochtend Hòfinan Ser’i Otrobanda. Dit initiatief creëert buurttuinen in Willemstad om zelfredzaamheid en gezonde eetgewoontes van buurtbewoners te bevorderen. Het idee ontstond tijdens de coronacrisis toen families werden ondersteund met voedselpakketten. Door stadstuinen aan te leggen kunnen mensen zelf groente en fruit verbouwen, komen mensen met elkaar in contact en ontstaat er meer bedrijvigheid in de buurt. Het project wordt ondersteund door het Oranje Fonds. De Prinses kreeg een toelichting op het ontstaan en het belang van de buurttuinen en ontmoet vrijwilligers. Vervolgens bezocht Prinses Beatrix Rif St. Marie en Hermanus, twee natuurgebieden die op initiatief van Carmabi met elkaar verbonden zijn via een brug. Hier kreeg de Prinses een toelichting op de opvang van watervogels en over het moerasgebied en de zoutpannen. Ook liet de prinses een jonge waraware vrij in de natuur. 'Joepie' riep ze toen de vogel uit de kooi vloog.
In de avond werd Prinses Beatrix voor een diner ontvangen op het Gouvernementspaleis door gouverneur Lucille George-Wout.
Donderdagochtend was de prinses op Aruba en bezocht ze de speeltuin Neptali Henriquez Park. Sinds 2010 zetten vrijwilligers en diverse initiatieven zich in om de speeltuin te onderhouden, te renoveren en uit te breiden. Zo wordt verval tegengegaan. De speeltuin geldt als een inspirerend voorbeeld voor andere speeltuinen die Jantje Beton op Aruba wil realiseren, in nauwe samenwerking met Arubaanse maatschappelijke organisaties. De stichting wil op verschillende locaties in het Caribisch deel van het Koninkrijk speeltuinen renoveren, zodat deze voldoen aan de veiligheidseisen en kinderen weer veilig buiten kunnen spelen. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Jantje Beton en heeft het beeldje destijds gemaakt.
Vervolgens bracht Prinses Beatrix een bezoek aan het hoofdkantoor van Telefon pa Hubentud, de Arubaanse kindertelefoon. Komend jaar bestaat de organisatie 25 jaar. Inmiddels is de Arubaanse kindertelefoon zo succesvol dat ook kinderen en jongeren uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba bellen voor een luisterend oor. De Prinses sprak met medewerkers en vrijwilligers over de aard en omvang van de sociale vraagstukken op Aruba en kreeg uitleg over de diverse werkzaamheden en projecten van de stichting. Afsluitend onthulde zij het nieuwe logo van Telefon pa Hubentud. Aansluitend bood de gouverneur van Aruba, Alfonso Boekhoudt, de Prinses een lunch aan op Cas Ceremonial. In de namiddag bracht Prinses Beatrix een bezoek aan het Spaans Lagoen, een wetland- en natuurgebied met mangrovebossen. Hier presenteren medewerkers van Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) het project ‘Turning the Tide', een klimaatadaptatie- en natuurherstelpilotproject. Het project vindt plaats in samenwerking met de Universiteit van Aruba, ScubbleBubbles Foundation en Wageningen University & Research en is mogelijk gemaakt door fondsen van het EU-programma RESEMBID. In de dichtgeslibde mangrovebossen worden geulen gegraven om slib op te vangen, met als doel de waterkwaliteit en kraamkamerfunctie van de mangroven te herstellen en de nabijgelegen koraalriffen te beschermen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstel van de koraalriffen door het plaatsen van twee typen kunstriffen. Tijdens een korte wandeling kreeg de Prinses een toelichting op het belang van mangrovebossen en koraalriffen voor natuurherstel en de biodiversiteit.
Vandaag bracht Prinses Beatrix een bezoek aan Parke Nacional Arikok. Hier is FPNA een project gestart om een op het eiland uitgestorven vogelsoort te herintroduceren in de natuur. Het dier heeft een beperkt verspreidingsgebied, waardoor herintroductie op Aruba des te belangrijker is. De Prinses woonde een toelichting op dit programma voor behoud van biodiversiteit bij en bezichtigde de vogels op locatie. Tevens sprak zij met betrokkenen over het belang van dit project. “Ik ben dol op papegaaien”, zei de prinses toen zij bij de kooi met de groene vogels aankwam. Vervolgens hoorde Beatrix meer over de manier waarop de dieren gevoerd moeten worden. Daarop wilde de prinses wel graag weten of de dieren ook bijten bij het voeren. “Mijn papegaai bijt als ik niet voorzichtig doe met mijn vingers”, vertelde ze. Dat is al eens gebeurd. “Ik wil het niet nog een keer hebben.”
In de middag woonde de Prinses op de universiteit van Aruba de afsluiting bij van het DCNA-congres. Het evenement wil kennis- en ervaringsuitwisseling mogelijk maken, zodat samengewerkt kan worden aan natuurlijke oplossingen voor behoud en herstel van de ecosystemen in het Caribisch gebied. De zes betrokken parken presenteerden hun aandachtpunten, oplossingen en samenwerkingsverbanden om het natuurbeheer op de Nederlandse Caribische eilanden te bevorderen. 

2 opmerkingen:

  1. Voor de (nog) krasse prinses Beatrix was het een mooi bezoek, waar ze volop van heeft genoten. Hopende is ze nog een tijdje bij ons in goede gezondheid.
    En wederom een mooi verslagje, Vivian

    BeantwoordenVerwijderen