Staatsbezoek aan Griekenland - II | De Oranjes

dinsdag 1 november 2022

Staatsbezoek aan Griekenland - II

De tweede dag van het staatsbezoek aan Griekenland stond onder meer in het teken van vluchtelingen en bestrijding van geweld tegen vrouwen. Ook brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan een ziekenhuis voor kinderen met kanker.
De dag begon in het Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Het Koninklijk Paar bezichtigde daar een tentoonstelling van World Press Photo over vrouwenrechten, met de titel ‘Resilience – stories of women inspiring change’. Aansluitend woonden ze een rondetafeldiscussie bij over de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Aan de bijeenkomst namen, behalve de Griekse president, ook Griekse en Nederlandse beleidsmakers en vertegenwoordigers van mensenrechten- en uitvoeringsorganisaties deel.
Foto: RVD

Daarna waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij een pitchcompetitie van Orange Grove startups, een initiatief van de Nederlandse ambassade dat via dit platform steun biedt aan jonge Griekse ondernemers en startups. 
Foto: RVD

Het Koninklijk Paar bezocht vervolgens de oncologische kliniek Elpida van het kinderziekenhuis Paidon, waar aandacht is voor aan de samenwerking van de kliniek met het Prinses Máxima Centrum op het gebied van kinderoncologie. Tijdens een rondleiding werd onder andere het stamcellaboratorium van het ziekenhuis bezocht en werd er gesproken met ex-patiënten over hun ervaringen.
Foto: RVD

Vanmiddag woonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een concert bij van vluchtelingenkinderen uit een aantal Griekse opvangkampen, georganiseerd door de Grieks-Nederlandse NGO Connect by Music. Het concert vond plaats op een openbare school in Athene die deelneemt aan het ‘Schools for All’-programma. Dit programma richt zich op ondersteuning van integratie en acceptatie van kinderen met een vluchtelingachtergrond op Griekse scholen.
</center> Aansluitend bezocht Koning Willem-Alexander een opvangtehuis waar Oekraïense kinderen worden opgevangen die naar Griekenland zijn gevlucht na de Russische invasie van Oekraïne. Koningin Máxima bezocht gelijktijdig een opvangtehuis voor alleenstaande minderjarige meisjes met een vluchtelingenachtergrond. Deze opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn in de loop van 2020 in gebruik genomen en worden door Nederland ondersteund.
De tweede dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een voorstelling van het Nederlands Danstheater in Megaron Mousikis, aangeboden door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

1 opmerking:

  1. Dat ze deze prachtige jurk, die ze droeg in Windsor, bij de installatie van haar in de orde van de Kousenband droeg, geweldig en zo mag ze meerdere jurken uit haar kast halen, die schreeuwen om gedragen te worden.

    BeantwoordenVerwijderen