Koningin Maxima opent tentoonstelling 'Koninklijk borduren - verhalen en vakmanschap' | De Oranjes

woensdag 30 november 2022

Koningin Maxima opent tentoonstelling 'Koninklijk borduren - verhalen en vakmanschap'

Koningin Máxima opende vanmiddag de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’ in het TextielMuseum in Tilburg waarin de nieuwe gordijnen van de Chinese Zaal gepresenteerd werden. 
Foto: RVD

In een nagebootste ‘Chinese Zaal’ in het TextielMuseum kon Máxima nog één keer de oude gordijnen bekijken, afkomstig uit de 18e eeuw en met een onzekere toekomst. Zeker is wel dat ná de tentoonstelling – die nog t/m 29 mei 2023 te bezoeken is – de nieuwe gordijnen worden opgehangen in het paleis. 
Foto: RVD

Handwerkgroepen uit heel het land en Koningin Máxima vervaardigden de afgelopen maanden met de hand een gedeelte van het borduurwerk. De nieuwe gordijnen zijn een eigentijdse remake van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. In het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen centraal, waar bruggen worden gebouwd en bevolkingsgroepen aan elkaar worden verbonden. 
Foto: RVD

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling vormt de zaal waarin elke borduurgroep een eigen werk toont. Van verfijnd Japans borduurwerk tot een bruidssjaal uit Afghanistan. Ook te zien zijn twee kussentjes die Koningin Máxima zelf borduurde voor de geboorte van haar oudste dochter. Toen ze nog niet wist of ze een jongen of een meisje zou krijgen, borduurde ze zowel een roze als een blauw kussentje. Haar dochters hebben ze sindsdien gebruikt; ze hebben ermee gespeeld en op geslapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten