22 november 1952: Prinsessen bij intocht Sinterklaas in Amsterdam | De Oranjes

dinsdag 22 november 2022

22 november 1952: Prinsessen bij intocht Sinterklaas in Amsterdam

Hoewel er al heel lang Sinterklaasintochten georganiseerd worden, was de eerste uitzending van de landelijke intocht voor het eerst in 1952. Koningin Juliana en haar dochters Margriet en Marijke waren erbij, vandaag precies 70 jaar geleden.
Foto: J.D. Noske/Anefo

De allereerste 'bekende' Sinterklaasintocht in ons land vond plaats in 1888 in Venray. Sinds 1934 is er ook jaarlijks een intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Na aankomst met de stoomboot, gaat de optocht sindsdien meestal langs dezelfde route. Door de opkomst van televisietoestellen in de jaren 50 werd er besloten vanaf 1952 jaarlijks de intocht uit te zenden. Tegenwoordig is er ieder jaar een andere stad aan de beurt voor de landelijke intocht, maar op 1960 na, werd tot 1963 standaard voor de hoofdstad gekozen. De dochters van Koningin Juliana en Prins Bernhard woonden vanaf eind jaren 40 al jaarlijks de intocht bij van Sinterklaas in Amsterdam. Op 22 november 1952 was Juliana er met haar jongste twee dochters. Sinterklaas en zijn Pieten arriveerden met de stoomboot. Eenmaal aan wal werden ze verwelkomd door de burgemeester. Vervolgens ging Sinterklaas te paard, vergezeld door vele Zwarte Pieten, via de Prins Hendrikkade en Damrak naar de Dam, waar de gevelsteen van Sinterclaes op de Dam nr. 2 traditioneel werd gepasseerd en bisschopswijn werd aangeboden.


Onder de vele toeschouwers op de Dam bevonden zich voor het paleis Juliana, Margriet en Marijke. De Sint gaf hen een handje, en van Zwarte Piet kregen de prinsesjes pepernoten en taai taai. Marijke had ook een knutselwerkje voor Sinterklaas gemaakt.
Foto: J.D. Noske/Anefo
                                                                             Foto: Joop van Bilsen/Anefo

Ondertussen werden de kinderen op de Dam vermaakt met Pieten die acrobatische kunsten vertoonden.  Daarna werd de tocht van Sinterklaas door Amsterdam voortgezet.

3 opmerkingen:

  1. Genoten van deze mooie log met die oude beelden, geweldig. Mag je vaker doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een lief klein prinsesje, die Marijke.. Sfeervolle log in deze tijd van het jaar extra leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige opname en alweer 70 jaar geleden, blijft mooi.

    BeantwoordenVerwijderen