Koningin Máxima houdt online een toespraak bij ECB conferentie over digitale euro | De Oranjes

maandag 7 november 2022

Koningin Máxima houdt online een toespraak bij ECB conferentie over digitale euro

Het scherm bleef lang op zwart, maar uiteindelijk kwam Koningin Máxima - via een vooraf opgenomen video - toch in beeld vandaag bij de conferentie 'Towards a legislative framework enabling a digital euro for citizens and businesses' van de Europese Commissie (EC) en de Europese Centrale Bank (ECB) waar de koningin een toespraak hield. 


Wereldwijd oriënteren centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, zich op de uitgifte van eigen digitaal geld, Central Bank Digital Currency (CBDC). Naast munten en bankbiljetten kunnen deze valuta mensen en bedrijven nieuwe betaalmogelijkheden bieden en het gebruik van digitale financiële diensten verbeteren. Tegelijkertijd brengt de CBDC brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. In haar toespraak ging Koningin Máxima in op de mogelijkheden en risico’s van een digitale euro, waaronder het belang van gegevensbescherming. Goede toegang tot en veilig en betaalbaar gebruik van digitale financiële diensten draagt bij aan betere kansen op economische ontwikkeling. Volgens recent onderzoek van de Wereldbank Groep heeft 76% van de volwassenen wereldwijd nu een (digitale) bankrekening. In 2011 was dit nog 51% (Global Findex 2021). Met name mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren)bedrijven zijn nog niet aangesloten. In de Eurozone heeft meer dan 90% van de volwassenen een bankrekening (Global Findex 2021). Financiële inclusie betekent echter ook dat mensen naast een bankrekening gebruik moeten kunnen maken van andere financiële diensten, zoals een veilige spaarrekening voor de opbouw van een financiële buffer, een verzekering of een betaalbare lening om te kunnen investeren. CBDC heeft de potentie om verder bij te dragen aan financiële inclusie, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Naast Koningin Máxima spraken ook de president van de ECB, Christine Lagarde, de president van de Eurogroep, Paschal Donohoe, vice-president van het Europees Parlement, Eva Kaili, de voorzitter van de Economic and Monetary Affairs Committee van het Europees Parlement, de G7 Finance Track voorzitter, tevens minister van Financiën van Duitsland, Christian Linder, EC Executive Vice-President Valdis Dombrovskis, EU-Commissarissen Mairead McGuinness, Paolo Gentiloni and Thierry Breton en de ECB Executive Board Member Fabio Panetta. 

De toespraak van Koningin Máxima is hier te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten