Staatsbezoek aan Griekenland - I | De Oranjes

maandag 31 oktober 2022

Staatsbezoek aan Griekenland - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag, na maar liefst twee keer uitstellen, eindelijk begonnen aan het staatsbezoek aan Griekenland – vanwege hun vakanties geen onbekend land.
In 2021 kon het staatsbezoek niet plaatsvinden vanwege de corona-epidemie en in maart van dit jaar begon net de oorlog in Oekraïne, die overigens nog steeds voortduurt. Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Nederland en Griekenland zijn al ruim veertig jaar nauw met elkaar verbonden binnen de Europese Unie en zeventig jaar binnen de NAVO. Gezamenlijk zetten Nederland en Griekenland zich in voor een open, innovatief en een veilig en stabiel Europa. Tijdens het bezoek is er onder meer aandacht voor de samenwerking op het gebied van innovatie, duurzaamheid, migratie en mensenrechten en het partnerschap binnen de Europese Unie. Het laatste staatsbezoek aan Griekenland dateert al weer uit 1997 toen Koningin Beatrix er op bezoek was. Sindsdien zijn de Oranjes er wel regelmatig te vinden voor feesten van de Griekse Koninklijke familie bijvoorbeeld en uiteraard de laatste jaren vooral vanwege de vakantievilla op het schiereiland Peloponnesos. 

Gisteravond arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in hoofdstad Athene voor hun 25e staatsbezoek, slechts enkele uren nadat ze in Nederland geland waren na een vakantie in Italië met dochters Amalia en Ariane. Vanochtend was de officiële welkomstceremonie; Máxima droeg bij deze gelegenheid toepasselijk een jurk van een Grieks modehuis ‘Zeus+Dione’. Er werd een krans gelegd bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein in Athene.
Daarna werd het Koninklijk Paar welkom geheten door president Sakellaropoulou en ontvangen op het Presidentieel Paleis. In een gesprek met de president werd stilgestaan bij de vluchtelingencrisis, die het land al jaren treft. “Uw grenzen zijn onze grenzen. Als Europa moeten we de problemen samen oplossen” aldus Koning Willem-Alexander tijdens het gesprek dat in een soort bibliotheek leek plaats te vinden. Bij de ontvangst werden ook nog geschenken uitgewisseld, en niet de minste; het Koningspaar werd gedecoreerd met het Grootkruis in de Orde van de Verlosser en voor de Griekse president was er het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Vervolgens spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Nederlands Instituut in Athene met de Griekse en Nederlandse Ombudsman. De Griekse Ombudsman werkt al sinds zijn oprichting met de Nederlandse counterpart samen op het gebied van het waarborgen van de mensenrechten en de grondrechten van burgers en migranten. Vanmiddag bezocht het Koninklijk Paar de Akropolis waarbij tijdens een wandeling onder meer het Erechtheion en het Parthenon werden bezichtigd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, die haar hakken van vanochtend gelukkig voor platte schoenen had omgeruild, poseerde uitgebreid voor het bekendste klassieke gebouw. Het paar stond echter in de grote schaduw van het Parthenon, waarop de fotografen het paar meerdere keren moesten vragen "een paar stapjes naar voren te doen". De koning vroeg zich daarop lachend af of de fotografen geen telelens bij zich hadden. Ook stond het paar stil bij het Odeon van Herodes Atticus, een theatergebouw aan de voet van de Akropolis waar nog regelmatig optredens plaatsvinden, het antieke bouwwerk de Tempel van Nikè en de Propylaea, de monumentale ingang van de Akropolis van Athene.
Later in de middag ontmoette het Koninklijk Paar burgemeester Kostas Bakoyannis van Athene en vond de Ontvangst Nederlandse Gemeenschap plaats in het Technopolis. Vanavond bood president Sakellaropoulou in het Presidentieel Paleis een staatsbanket aan waar beide staatshoofden een toespraak hielden. En Koningin Máxima verscheen opnieuw in een Grieks ontwerp. Een donkerrode galajapon van het merk Costarellos dat mooi kleurde bij het Mellerio-diadeem en de bijbehorende broche. Op het menu van het staatsbanket stonden onder meer gegrilde zeebrasem, een gerecht met spinazie, rijst en kaviaar en een Griekse melktaart met honingsaus.

1 opmerking:

  1. Wat zag de koningin er prachtig uit op deze 1e dag van het staatsbezoek en ook haar haren zijn keurig verzorgd. Fijn dat dit bezoek nu toch eindelijk kan doorgaan

    BeantwoordenVerwijderen