Koningin Máxima bezoekt Sociale Kruidenier en tentoonstelling Onze koloniale erfenis | De Oranjes

dinsdag 22 november 2022

Koningin Máxima bezoekt Sociale Kruidenier en tentoonstelling Onze koloniale erfenis

Koningin Máxima heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de Sociale Kruidenier in De Ark in Amsterdam, daarna ging bezocht ze de tentoonstelling Onze koloniale erfenis in het Tropenmuseum, eveneens in de hoofdstad. 
Foto: Stefan van der Kamp/Oranjefonds


De Sociale Kruidenier, een initiatief van de Protestantse Diaconie Amsterdam, is een supermarkt en ontmoetingsplek voor Amsterdammers met een krappe beurs. Bij de Sociale Kruidenier kunnen klanten van de Voedselbank Amsterdam non-food en lang houdbare producten kopen tegen een kleine prijs. Het is een aanvulling op de Voedselbank. Keuzevrijheid staat hierbij centraal: klanten kiezen zelf aan welke producten zij behoefte hebben. Daarnaast is de Sociale Kruidenier een ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie, een luisterend oor of laagdrempelig financieel advies. Het initiatief van de Protestantse Diaconie werkt vanuit de gedachte dat armoede alleen met een integrale aanpak en met medewerking van de persoon in armoede zélf aangepakt kan worden. De Sociale Kruidenier was deelnemer aan het programma Meedoen, samen uit de Armoede van het Oranje Fonds dat sociale projecten ondersteunde die mensen stap voor stap uit de armoede helpen. Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met de initiatiefnemers van de Diaconie en de gemeente Amsterdam, waaronder wethouder Marjolein Moorman, over het ontstaan van de Sociale Kruidenier, ontwikkelingen en toekomstplannen voor armoedebestrijding. Na een bezoek aan de winkel van de Sociale Kruidenier sprak Koningin Máxima met de vrijwilligers en deelnemers/klanten over hun ervaringen. 

                                                                             Foto's: Stefan van der Kamp/Oranjefonds

Vanmiddag bracht de koningin een werkbezoek aan de tentoonstelling Onze koloniale erfenis in het Tropenmuseum in Amsterdam. Centraal staat de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Caribische delen van het Koninkrijk, Indonesië en Suriname. Er zijn tien thema’s die inzicht geven in hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft vormgegeven en hoe mensen het systeem doorstonden. Het Tropenmuseum wil bewustwording creëren en bezoekers informeren over de impact van het kolonialisme op de structuren en verhoudingen in onze huidige samenleving, waaronder beeldvorming en taalgebruik. Dit gebeurt aan de hand van voorwerpen, verhalen, films, foto’s en kunstobjecten. De tentoonstelling laat zien hoe mensen het kolonialisme doorstonden met creativiteit, veerkracht en verzet. Thema’s van de tentoonstelling zijn onder meer arbeid en uitbuiting, grondstoffen en producten uit de koloniën, muziek en veerkracht, racisme, taal en het ‘thuisgevoel’. Er is een digitaal namenmonument dat op basis van voornamen inzicht geeft in de onderlinge relaties tussen tot slaaf gemaakte mensen en hun achtergrondverhalen. Enkele kunstenaars hebben ter gelegenheid van de tentoonstelling speciale werken gemaakt. Koningin Máxima kreeg na aankomst een korte introductie op de tentoonstelling door Marieke van Bommel, algemeen directeur van het Nationaal Museum voor Wereldculturen en de inhoudelijk directeur, Wayne Modest. Aansluitend leidde Wendeline Flores, conservator Caribisch Gebied en Koloniale Geschiedenis, Koningin Máxima langs zes thema’s van de tentoonstelling. Het werkbezoek werd afgesloten met een inhoudelijk gesprek met betrokkenen bij de expositie en vertegenwoordigers uit onder meer het onderwijs, de cultuursector en de politie. De tentoonstelling is de komende jaren als vaste opstelling te zien. Daarnaast organiseert het Tropenmuseum debatten en optredens rond het thema koloniaal verleden en erfgoed. Voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs is een educatief programma en gratis online lesmateriaal ontwikkeld. Ook zijn er programma’s voor volwassenen en professionals. De objecten uit de tentoonstelling zijn onderdeel van de collectie van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen waar het Afrika Museum, het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde onder vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten