Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Noord-Limburg | De Oranjes

donderdag 27 mei 2021

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Noord-Limburg

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een streekbezoek aan Noord-Limburg. Het Koninklijk Paar bezocht de gemeenten Venlo, Bergen en Venray. Het streekbezoek stond in het teken van positieve gezondheid. Tevens kwam de invloed van corona op de streek gedurende het afgelopen jaar ter sprake. 
                                                                             Foto: RVD

De regio Noord-Limburg heeft zich ten doel gesteld de gezondste regio van Nederland te worden. Dit is vastgelegd in de RegioVisie voor de komende twintig jaar. De ambitie is dat de gemeenschap zowel lichamelijk als mentaal gezond is, beschikt over een veilige leefomgeving en een goede kwaliteit van leven en werken. Er is aandacht voor gezonde voeding, voldoende natuur, maar ook voor een gezonde balans tussen werk en privé met ruimte voor vrije tijd, cultuur en zingeving. Al deze facetten worden samengevat in de term ‘positieve gezondheid’. Het Koninklijk Paar bezocht als eerste de gemeente Venlo, waar het concept positieve gezondheid nader werd toegelicht door vertegenwoordigers van het regionaal bestuur, het bedrijfsleven, de zorg en wetenschap in de regio. Tijdens een markt voor gezonde voeding en innovatieve landbouw sprak het Koninklijk Paar met bedrijven en organisaties uit de omgeving. Vervolgens ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, die tijdens dit bezoek op misschien wel haar minst mooie schoenen liep, diverse inwoners. Met hen gingen ze in gesprek over zingeving en cultuur en de betekenis daarvan voor hun gezondheid. Ook de rol van vrijwilligerswerk komt in de gesprekken aan bod.
In Tegelen bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de repetitie van de Passiespelen en spraken enkele acteurs en medewerkers. Er werd gesproken over het belang van de lokale gemeenschap, zingeving en cultuur. De Passiespelen worden iedere vijf jaar georganiseerd door een artistiek team en ruim 400 lokale vrijwilligers. Tienduizenden bezoekers komen op het verhaal over de lijdensweg van Jezus af. In 2020 zou de 21e editie worden gehouden. Door corona zijn de uitvoeringen een jaar uitgesteld.
In de gemeente Bergen stond tijdens een wandeling het belang van ontspanning en natuur centraal. Medewerkers van het Limburgs Landschap informeren over natuurbeheer en gebiedsontwikkeling in de streek. Bewoners vertelden daarnaast over de leefbaarheid en veiligheid aan de oevers van de Maas. Afsluitend bezocht het Koninklijk Paar de gemeente Venray. Hier waren de mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren het centrale thema. Professionals benoemden de taboes die heersen rond mentale gezondheid en vertelden hoe zij jongeren ondersteunen in de aanpak ervan. Jongeren vertelden tot slot aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hoe zij hun mentale problemen bespreekbaar leren maken en hoe dit bijdraagt aan hun positieve gezondheid.

1 opmerking:

  1. Een mooi verslag met mooie foto's en fijn dat ze deze jas weer eens uit de kast heeft gehaald. staat haar erg mooi

    BeantwoordenVerwijderen