Koningin Máxima in twee dagen het land door voor '50dagenmuziek' | De Oranjes

dinsdag 11 mei 2021

Koningin Máxima in twee dagen het land door voor '50dagenmuziek'

Koningin Máxima is gisteren en vandaag het hele land doorgereisd naar aanleiding van de campagne '50dagenmuziek' van Méér Muziek in de Klas. 
Foto: Méér Muziek in de Klas/Bart van Heemskerk


Gisteren bezocht de Koningin Vesting Bourtange voor de viering van nieuwe en bestaande afspraken voor structureel muziekonderwijs op basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe. Tijdens het muzikale programma in de historische Vesting Bourtange werd het MuziekAkkoord Groningen-Oost ondertekend, waarbij twintig partijen zijn betrokken. Ruim 8000 Groningse kinderen krijgen binnenkort structureel muziekles op school, door de samenwerking van onder meer Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG), Stichting Kunst en Cultuur en Cultuurhuis De Klinker. De ondertekening van MuziekAkkoord Groningen-Oost werd muzikaal omlijst door een optreden van accordeonist Gertie Bruin, samen met basisschoolkinderen. In 2017 ondertekende de stad Groningen al een akkoord. Mirjam Pauwels, wethouder in Assen, hield een toespraak over de intensieve samenwerking in de provincie Drenthe op het gebied van muziekonderwijs. Inmiddels wordt op 94% van de basisscholen muziekles gegeven in Drenthe. Kinderen zongen ‘Muziek kan altijd’ en de Drentse Singer-Songwriter Hannah Mae trad op met ‘Little Things’. In de N.H. Kerk vertelden de ambassadeurs van Friesland en Groningen, Oeds Westerhof en Paul de Rook, over de muzikale samenwerking binnen hun provincies. Een nieuwe schoolband van basisschool De Rietzee verzorgde hun eerste publieke optreden. Het programma in Bourtange werd afgesloten door de Friese zangeres Elske DeWall, die ‘In Nije Dei’ ten gehore bracht.
Maandagmiddag waren de provincies Gelderland en Overijssel aan de beurt in Radio Kootwijk. De campagne ‘50dagenmuziek’ resulteert in veel nieuwe afspraken om muziekonderwijs structureel in het lesprogramma op de basisschool op te nemen. In Gelderland vindt binnenkort op 80% van de scholen muziekonderwijs plaats. Tijdens het bezoek aan Radio Kootwijk werd de vlag gehesen ter ere van de ondertekening van MuziekAkkoord Noord-West Veluwe voor 76 scholen. Ook bekeek Koningin Máxima het optreden van het Phion strijkorkest met kinderen die bodypercussie uitvoerden. Kinderen van De Triviant, een school voor speciaal onderwijs, toonde met het nummer ‘Water, lekker helder water’ wat muziekonderwijs voor hen betekent. In Overijssel is momenteel 25% van de scholen bezig met structurele muzieklessen op school. Een nieuwe stap is gezet met de ondertekening van MuziekAkkoord Zwolle door de elfjarige Esmee, in opdracht van alle betrokken partijen. De muzikale begeleiding werd verzorgd door rappers en de Doe Maar Mee band. In Radio Kootwijk werd onderstreept hoe goed het muziekonderwijs al verankerd is in steden als Ede, Barneveld en Hof van Twente. In plaatsen als Scherpenzeel, Apeldoorn en Deventer zijn de eerste stappen naar structureel muziekonderwijs net gezet. De akkoorden voor Gelderland-Midden en Twente zullen binnenkort getekend worden. Zanger Rob Dekay beklonk het geheel met ‘Alles kan’. 
Foto: Méér Muziek in de Klas/Sander van Gilst

Vanochtend ging Máxima naar Roermond voor de viering van nieuwe en bestaande afspraken voor structureel muziekonderwijs op basisscholen in Limburg en Noord-Brabant. De campagne ‘50dagenmuziek’ resulteert in veel nieuwe afspraken, voor Noord-Brabant werd vandaag MuziekAkkoord Goirle ondertekend. Tilburg en ’s-Hertogenbosch zijn met de voorbereidingen bezig, binnenkort is een derde van de Brabantse scholen bezig met muziekonderwijs. De 13-jarige DJ Quinten liet horen waar zijn provincie voor staat, OG3NE zong ‘You’ en ‘Somebody to love’ voor Koningin Máxima. Het MuziekAkkoord Limburg omvat al 346 scholen. Het nieuwe project ‘Meer Harmonie in de Samenleving’ brengt een verdieping aan in de regio Landgraaf, Brunssum en Kerkrade met de structurele inzet van vakdocenten. Het Limburgs Jeugdorkest Play the Beat zorgde voor een muzikale ontvangst, de 17-jarige Limburgse Sara Curfs droeg een gedicht voor. 

Foto's: Méér Muziek in de Klas/Bart Heemskerk

In het openluchttheater Cabrio in Soest waren de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland vanmiddag aan de beurt. Tijdens het bezoek aan Soest werd gevierd dat het MuziekAkkoord Stichtse Vecht onlangs is ondertekend, Zeist en De Bilt volgen binnenkort. In een videopresentatie door de provincie Utrecht werd stilgestaan bij de samenwerking, de Kindersymfonie speelde het nummer ‘Ping Pong’. Jeroen van der Boom verzorgde de muzikale inleiding met het nummer ‘1 Wereld’. De ondertekening van de MuziekAkkoorden Zuid-Kennemerland en Gooi en Vechtstreek vond ook plaats. Het zorgt voor structureel muziekonderwijs op 177 scholen in Noord-Holland. Muzikaal werden deze akkoorden gevierd met optredens van schoolkinderen, Glen Faria en dichter Jesse Laport. Carolien Gehrels, voorzitter van het bestuur van Méér Muziek in de Klas, onderstreepte hoe muziekonderwijs al is verankerd in Almere. De stad krijgt er een Méér Muziek in de klas-bokaal voor. De 12-jarige saxofonist Tycho bracht ‘Can you feel the love tonight’ ten gehore. 


                                                                     Foto's: Méér Muziek in de Klas/Set Vexy

Tot slot vond in de Keukenhof in Lisse de viering van nieuwe en bestaande afspraken voor structureel muziekonderwijs op basisscholen in Zuid-Holland en Zeeland plaats. Koningin Máxima werd in de Keukenhof ontvangen met een optreden van muziekambassadeur Wouter Hamel, die ‘What a wonderful world’ ten gehore bracht. Tijdens het bezoek stond de ondertekening centraal van de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zuid-Hollandse Delta voor meer muzikale samenwerking. Jantien Westerveld, directeur van Méér Muziek in de Klas, onderstreepte hoe muziekonderwijs al verankerd is in onder meer Dordrecht, Rotterdam en Hoeksche Waard. Het Thomas Moore koor van PABO-studenten trad aansluitend op met ‘something inside so strong’. De Zeeuwse ambassadeur van Méér Muziek in de Klas, Ben de Reu, maakte bekend dat het MuziekAkkoord Zeeland uit 2018 wordt uitgebreid met meer muziekonderwijs voor Zeeuws-Vlaanderen. De presentatie werd muzikaal omlijst door optredens van Zeeuwse kinderen en Dax Hovius, die ‘Blue suede Shoes’ ten gehore bracht. 


Foto's: Méér Muziek in de Klas/Martin Hols

De eerste stappen voor Méér Muziek in de Klas zijn ook gezet in Caribisch Nederland. Henco Cécilia, directeur van het Curaçaohuis, nam een Méér Muziek in de Klas-vlag in ontvangst om toe te werken naar structureel muziekonderwijs op de basisscholen van Curaçao. 

Op 16 mei wordt een muzikaal programma uitgezonden door AVROTROS met beelden van alle bezoeken en optredens van artiesten en schoolkinderen.

1 opmerking:

  1. Een mooi en leuk initiatief en een fantastisch verjaardagscadeau voor onze koningin

    BeantwoordenVerwijderen