Oranjes bij verjaardagsfeest Koning Harald en Koningin Sonja - I | De Oranjes

dinsdag 9 mei 2017

Oranjes bij verjaardagsfeest Koning Harald en Koningin Sonja - I

In Noorwegen worden vandaag en morgen de 80e verjaardagen gevierd van Koning Harald en Koningin Sonja. Namens Nederland zijn Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Mabel erbij.


Koning Harald vierde op 21 februari zijn 80e verjaardag en zijn vrouw Koningin Sonja hoopt dat op 4 juli te doen. Voor hun Koninklijke vrienden organiseren ze vandaag en morgen een feest. Namens Nederland zijn Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Mabel aanwezig. De Noorse koning was peetvader van Prins Friso en Prinses Mabel was tien jaar geleden met haar man ook bij het feest ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Koning. Prins Constantijn was er volgens het Noorse hof alleen vanavond bij. Aan het begin van de avond, 17.30 uur, verscheen het Noorse Koninklijk paar met al hun gasten uit heel Europa op het balkon. Op het plein werden ze zowel toegesproken als toegezongen door een koor.
Binnen vond vervolgens het galadiner plaats. Iedereen arriveerde met een lid van een ánder Koningshuis aan zijn/haar arm. Zo liep Prins Constantijn aan de arm van Erfgroothertogin Stephanie van Luxemburg, Prinses Mabel, die haar roze/witte jurk droeg van de feestavond van de troonswisseling in 2013, kwam met Koningin Anne Marie van Griekenland binnenwandelen, Prinses Beatrix droeg één van haar favoriete galajurken en liep aan de arm van Prins Frederik van Denemarken. Koningin Máxima, in haar Prinsjesdagjurk uit 2014, liep aan de arm van Groothertog Henri van Luxemburg en Koning Willem-Alexander kwam met de vrouw van de hertog, Maria-Teresa de eetzaal binnen.
  Voordat er gedineerd werd, hield de al 80-jarige Koning Harald een toespraak. Hij zei niet te kunnen begrijpen dat hij en zijn vrouw al 80 jaar oud zijn. Hij voelt zich nog erg fit. Ook Koningin Margrethe van Denemarken hield een toespraak. Daarna werd het diner geserveerd, bestaande uit onder andere 'Koningskrab', zalmtartaar met gegrilde komkommer, oesters, eieren, radijs en verschillende soorten asperges. Voordat het toetje, een citroendessert, werd genuttigd, hielden ook de twee kinderen van het Koninklijk paar, Kroonprins Haakon en Prinses Märtha-Louise een toespraak waarin ze leuke herinneringen aan hun ouders ophaalden.

Morgen wordt het feest voortgezet op een schip.

4 opmerkingen:

 1. Wat en geweldige mooie foto's. door omstandigheden gisteren had ik hier nog niets van gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Puur genieten deze foto's, ik raak er niet op uitgekeken.
  Wat zag onze koningin er weer prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig verslag van pracht & praal in Noorwegen, met veel Oranjes erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zag koningin Maxima er prachtig uit! Ook mooi om te zien dat prinses Mabel erbij aanwezig was.

  BeantwoordenVerwijderen