Koning Willem-Alexander reikt Appeltjes van Oranje 2017 uit | De Oranjes

donderdag 18 mei 2017

Koning Willem-Alexander reikt Appeltjes van Oranje 2017 uit

In het bijzijn van Koningin Máxima en Prinses Beatrix reikte Koning Willem-Alexander vanochtend de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. De prijzen werden dit jaar toegekend aan drie sociale initiatieven die zich inzetten voor kwetsbare kinderen.


Normaal gesproken worden de Appeltjes van Oranje door Koningin Máxima uitgereikt, maar omdat het een jubileumjaar is (de vijftiende keer) nam de Koning het over. Dat deed hij ook in 2007 en 2012, al was het de eerste keer ook omdat Máxima verhinderd was vanwege haar zwangerschapsverlof. "Het is de 15de keer dat we de Appeltjes van Oranje uitreiken. Meestal doet mijn vrouw dat, maar in lustrumjaren is de eer aan mij. Maakt U zich geen zorgen, mijn vrouw ziet er vanaf de eerste rij op toe dat ik het allemaal goed doe, dus er kan absoluut niets mis gaan." aldus de Koning in zijn toespraak.

Het grote Appeltje van Oranje ging dit jaar naar Stichting Weekend Academie. "Een initiatief dat jongeren helpt om hun eigen kracht te vinden. Deze stichting gaat uit van de kracht van kinderen zelf en geeft kinderen weer een gevoel van trots en eigenwaarde", aldus Willem-Alexander. Ook Stichting Buurtgezinnen.nl ontving een Appeltje. Een betrekkelijk jonge organisatie die over veertien gemeenten is verspreid. "Gezinnen die om wat voor reden dan ook overbelast zijn of kampen met problemen, krijgen hulp van gezinnen uit de buurt. Of het nou gaat om een luisterend oor of het opvangen van een kind. De twee gezinnen gaan een langdurige relatie met elkaar aan", zei de Koning.  Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg Twente kreeg het derde Appeltje. Bij deze stichting is aandacht voor jongere mantelzorgers. met een moeder, vader, broer of zus die ziek is of een beperking heeft.  Volgens Willem-Alexander hebben kinderen in Nederland het over het algemeen goed. "Ze zijn gezond, gaan naar school en kunnen met leeftijdsgenoten de wereld ontdekken. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Er zijn ook kinderen met wie het minder goed gaat en voor wie een gezellig en sociaal leven minder vanzelfsprekend is."  "Soms hebben zij een lichamelijk of verstandelijke beperking of ouders met ziekte of schulden. Voor andere kinderen hebben ouders maar weinig aandacht waardoor zij het zelf maar moeten uitzoeken. Daarnaast zijn er ook kinderen die gevlucht zijn."

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag, zowel complimenten voor de tekst als voor de erbij gezochte foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat koningin Maxima dat jurkje weer aan had, staat haar mooi!

    BeantwoordenVerwijderen