Koninklijk paar ontvangt president Mozambique | De Oranjes

vrijdag 19 mei 2017

Koninklijk paar ontvangt president Mozambique

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen vanmiddag op Paleis Noordeinde de president van Mozambique die, samen met zijn vrouw, sinds woensdag op bezoek was in Nederland.



Het Koninklijk paar ontving president Filipe Nyusi en zijn vrouw aan de achterzijde van Paleis Noordeinde waar een ceremoniële ontvangst plaatsvond. Daarna werd er geluncht in het paleis. Zowel de Koning als de president hielden een toespraak. Nederland blijft Mozambique bij de opbouw van het land steunen. Dat was de kern van de boodschap die Koning Willem-Alexander uitsprak tijdens zijn toespraak: "Er is veel bereikt in één generatie, maar er is ook nog veel te doen", aldus de Koning.
Willem-Alexander sprak ook over de speciale persoonlijke dimensie die de relatie tussen Nederland en Mozambique voor hem en zijn vrouw heeft. "Mozambique ligt ons na aan het hart", zei de Koning, onder verwijzing naar het vakantiehuis dat hij er tien jaar geleden liet bouwen. Onder politieke druk moest het worden opgegeven, maar Willem-Alexander en Máxima hebben daarmee hun interesse voor het Afrikaanse land niet verloren. President Filipe Nyusi op zijn beurt dankte de Koninklijke familie voor de vriendschap met zijn land. "Niet alleen u majesteiten, maar ook uw moeder Prinses Beatrix." Nyusi zei vervolgens in het Nederlands 'dank je wel'. Ook feliciteerde hij Koningin Máxima met haar verjaardag afgelopen woensdag, 'op de dag dat wij in Nederland aankwamen'. Máxima, die vandaag een koningsblauwe jurk met koninklijke mouwen droeg, had vervolgens ook nog een aparte ontmoeting met de president in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

1 opmerking:

  1. Wat een prachtige jurk droeg de koningin en wederom mijn complimenten voor je verslagje, Vivian

    BeantwoordenVerwijderen