Koning Willem-Alexander: "Ik vind vliegen gewoon fantastisch" | De Oranjes

woensdag 17 mei 2017

Koning Willem-Alexander: "Ik vind vliegen gewoon fantastisch"

Koning Willem-Alexander zat gisteren voor het laatst achter de stuurknuppel voor KLM Cityhopper. Na 21 jaar gastvlieger te zijn geweest bij de maatschappij en daarvoor bij Martinair, laat hij zich omscholen voor het besturen van een Boeing 737 van moedermaatschappij KLM. Vandaag is er in de Telegraaf een exclusief interview te lezen met de Koning over zijn gastvliegerschap, waarbij hij twee keer per maand passagiers vervoert die geen idee hebben dat de vorst in de cockpit zit. „Ik vind vliegen gewoon fantastisch.”
Foto: Natascha Libbert/Handout KLMVolgens Willem-Alexander is het onmogelijk om een vliegtuig te besturen als je "problemen van de grond meeneemt naar boven". "Dat is voor mij de grootste ontspanning van het vliegen." De Koning zei verder dat het belangrijk is dat hij een hobby heeft waar hij zich volledig op moet concentreren:"Je hebt een vliegtuig, passagiers en een bemanning. Daar draag je verantwoordelijkheid voor." Passagiers van KLM-toestellen zullen wel eens, zonder dat ze het wisten, bij de Koning in het vliegtuig hebben gezeten. "Voor 11 september stond de deur van de cockpit gewoon open. En kwamen er regelmatig mensen een kijkje nemen. En dan vonden mensen het leuk of verbazingwekkend dat ik daar zat. Na 11 september is de cockpitdeur dicht en is er veel minder contact tussen de cabine en de cockpit. Maar ja, sommige mensen herkennen mijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht."
Foto: Natascha Libbert/Handout KLM
Een voordeel voor Willem-Alexander is dat hij, als hij omroept, zichzelf niet per se hoeft te identificeren. "Ik kan altijd zeggen dat ik námens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet. Dan hoef ik mijn eigen naam niet te noemen. Maar de meeste mensen luisteren toch niet." Opschudding heeft de Koning nooit voor gezorgd tijdens zijn vluchten. "Nee, niet dat ik weet. Ook als we vanuit het bemanningscentrum in KLM-uniform met pet door Schiphol heen lopen, zijn er heel weinig mensen die je herkennen."
Foto: Natascha Libbert/Handout KLM
Lees hier het volledige interview. 

2 opmerkingen:

  1. leuk en ook goed timing om dat op die dag naar buiten te brengen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk interview is dat zeg; en ik vind vooral de eerste 2 foto's erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen