Nieuw Koninklijk (glas)servies | De Oranjes

maandag 29 mei 2017

Nieuw Koninklijk (glas)servies

Er is nieuw servies aangeschaft om bijvoorbeeld te gebruiken voor een staatsbanket of ander diner op het paleis. 
Foto: Maarten Schut/RVD

De gasten van Corps Diplomatique waren vorige week de eersten die mochten eten en drinken van en uit het nieuwe servies. Op de bordjes staat een monogram van de letters W en A van Willem-Alexander en de M van Máxima.


Het servies en glasservies zijn beide ontworpen door een Nederlandse ontwerper en geproduceerd door een Nederlandse fabrikant. Het gaat om een 9-delig servies dat is ontworpen in de traditie van het ‘Delfts Blauw’. Er zijn originele karakteristieken gebruikt, maar ook nieuwe elementen, die de verbinding verbeelden tussen de familie Van Oranje, vorst en samenleving. De ijsvogel, oranjebloesem en geometrische patronen komen samen tot een geheel. Het servies is genaamd ‘Blossom Panache’.Delfts Blauw wordt gekenmerkt door stillevens met gelaagde blauwschakeringen. In de compositie is de oranjebloesem in een speels gedrapeerd boeket verwerkt, waartussen de ijsvogel van tak naar tak vliegt. De ijsvogel verwijst naar de tekst die op de achterkant is aangebracht: “Saevis tranquillus in undis”. Vrij vertaald: “zich stevig staande houden in woelige baren”. Deze tekst was de lijfspreuk van Willem van Oranje en verwijst naar de woelige baren waar de ijsvogel zijn nest op bouwt. Koning Willem-Alexander heeft hier in zijn inhuldigingsspeech aan gerefereerd. Er zijn voor de grootste diners tenminste 275 complete 14-delige couverts (9-delig servies en 5-delig glasservies) nodig.
                                                                                        Foto's: Maarten Schut/RVD

Om dergelijke aantallen ook in de komende decennia te kunnen waarborgen zijn 350 couverts besteld. Vroeger was het gebruikelijk dat bij het aantreden van een nieuw staatshoofd nieuw servies werd aangeschaft. Hier is van afgeweken door Koningin Beatrix. Het gegeven dat Koning Willem-Alexander is aangetreden was op zichzelf niet de reden voor nieuw serviesgoed. Het lange en intensieve gebruik en met name het teruglopen in aantallen van het oude serviesgoed wel.

Ook de lakeien zijn in een nieuw jasje gestoken. Foto's van de nieuwe tenues zijn hier te vinden.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het een schitterend mooi servies! Helemaal mijn stijl ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi servies, ik zou het zonde vinden om het te gebruiken, maar ja, ik heb zo'n mooi servies ook niet in mijn kast staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een erg mooi services, had het al op de site van de RVD gezien. Ook de tenues zijn erg mooi. Alles weer modern naar deze nieuwe tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het prachtig! Je hoeft niet te vragen van welk land WA koning is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel te druk servies om een tafel te dekken voor een staats diner met al die kleuren bloemen en dat blauw word een totale afgang.
  Ranaud in France weet beter tafels te dekken en heeft vele vorstenhuizen tot klant.

  BeantwoordenVerwijderen