Koninklijk paar brengt streekbezoek op en rond de Brabantse Wal | De Oranjes

dinsdag 16 februari 2016

Koninklijk paar brengt streekbezoek op en rond de Brabantse Wal

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima reisden vandaag af naar West-Brabant voor een streekbezoek op en rond de 'Brabantse Wal'. 


Het Koninklijk paar bezocht achtereenvolgens de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Rucphen. Tijdens het bezoek stonden de sociale en economische veerkracht en de bestuurlijke samenwerking in de regio centraal.
Het zesde streekbezoek van de Koning en Koningin begon in de Volksabdij in Ossendrecht, waar ze een ontmoeting hadden met de burgemeester van de te bezoeken gemeenten. Ook kregen de Koning en Koningin in Ossendrecht een rondleiding door het Zuidwesthoek College, een door het NOC*NSF erkende topsportvriendelijke school, waar ze spraken met enkele wielertalenten en enkele fietsclinics bijwoonden.

Op het schoolplein stond het natuurlijk vol met leerlingen die om het hardst schreeuwen. "Eééééj Bloeme!" werd er geschreeuwd. Gelukkig is Koningin Máxima niet áltijd te lokken met bloemen, dus ging ze er niet op in. Voor twintig leerlingen, die de wielertraining gevolgd hadden, was er tot slot nog wel een leuke activiteit. Ze mochten voor de Koninklijke bus fietsen naar Bergen op Zoom. Tijdens de 20 minuten durende 'toeristische rit' kreeg het Koninklijk paar tevens de natuur van de Brabantse Wal te zien.
Rond half twaalf arriveerde de Koninklijke stoet op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Daar leken wel twee feesten te worden gevierd. Carnaval en Koningsdag. Naast de Koninklijke bus stond namelijk de winnende Carnavalswagen geparkeerd. Omdat de betreffende Carnavalsvereniging dit jaar won, mochten ze hun wagen nog eens showen tijdens het streekbezoek van het Koninklijk paar. Op de markt stond het verder vól met kinderen die om een of andere reden niet op school zaten. Ze verwelkomden de Koning en Koningin vrolijk met Nederlandse vlaggetjes. Na diverse handen geschud te hebben, werd Hotel De Draak bezocht. Dit hotel dateert van voor 1397 en opende na een brand in 2014 opnieuw haar deuren. De eigenaren vertelden het Koninklijk paar hoe het middeleeuwse pand recentelijk weer herrees.
"Waarom koos u eigenlijk niet voor Draek met ae?" vroeg de Koning gevat. De eigenaar zei daar nog geen moment aan gedacht te hebben. Wellicht wordt de naam - na 619 jaar De Draak te hebben geheten - binnenkort dus nog eens vernoemd naar de Groene Draeck.. Op weg naar buiten gaf de Koning drie vrouwen van de hotelfamilie een hand. "Ah, veel womenpower hier" lachte de Koning. "Net als bij mij thuis. Met m'n drie dochters!". In Stadspaleis Het Markiezenhof maakten de Koning en Koningin vervolgens kennis met innovatie en creatie in cultuur die een bijdrage leveren aan de sociale en economische veerkracht van de streek. Ze spraken met medewerkers en klanten van het mobiliteitscentrum van Philip Morris en de gemeente Bergen op Zoom. In de hal van Het Markiezenhof werden ‘bio-based’ producten gepresenteerd. Het bezoek aan Bergen op Zoom eindigde met een ronde tafeldiscussie met ondernemers over duurzame economische veerkracht in de regio en de spin-off die de ‘bio-based’ industrie kan veroorzaken. Rond half twee arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tot slot in Sprundel, onderdeel van de gemeente Rucphen. Op het dorpsplein werden ze toegezongen door schoolkinderen.
In 'de Trapkes' - multifunctioneel dorpshuis in de Johannes de Doperkerk - kreeg het Koninklijk paar een rondleiding en namen ze deel aan een rondetafelgesprek over de samenwerking en weerbaarheid van het openbaar bestuur in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. 


Kleding 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren beide in het grijs gekleed. De Koning had zijn grijze pak gecombineerd met een wit overhemd en blauwe stropdas. Koningin Máxima droeg onder haar grijze cape een zwart/wit jurk van Natan die ze al diverse keren droeg. Opvallend was dat Koningin Máxima op veel lagere hakken liep dan normaal. Zeer begrijpelijk overigens.

4 opmerkingen:

 1. Uitzending gezien bij Omroep Brabant en die was heel erg mooi, kon zo door gaan voor Koningsdag. geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk kon in een beetje aan Omroep Brabant tippen? :P haha

   Verwijderen
 2. Zoals altijd een mooi verslagje, dus maka je daar maar geen zorgen over hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het is gewoon - vanouds - beter :-)

  BeantwoordenVerwijderen