Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling over Jheronimus Bosch | De Oranjes

vrijdag 12 februari 2016

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling over Jheronimus Bosch

Koning Willem-Alexander opende vandaag de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum. 

De tentoonstelling is georganiseerd vanwege het vijfhonderdste sterfjaar van Jeroen Bosch. Geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch als Jheronimus van Aken werkte hij zijn hele leven vanaf de Markt in Den Bosch, op een steenworp afstand van waar zijn schilderijen nu tentoongesteld worden. Als hij in 1488 mag toetreden als lid van de Lieve Vrouwe Broederschap gaat hij als schilder verder onder de op zijn woonplaats gebaseerde artiestennaam: Jheronimus Bosch. Van over de hele wereld zijn schilderijen en tekeningen ingevlogen naar het museum. Zo is 'De Hooiwagen' - een van de bekendste werken van Bosch - al 450 jaar niet in Nederland geweest. In 1570 kocht de Koning van Spanje het voor zijn privécollectie. Om die reden zou aanvankelijk vandaag ook Koning Felipe van Spanje bij de opening aanwezig zijn, maar dit ging helaas niet meer door.

In de Sint-Janskathedraal vond er een openingsceremonie plaats. Behalve muziek en een dansvoorstelling waren er veel toespraken. Na de ceremonie liep de Koning met gevolg naar het museum, waar zanger Ali B, samen met de Koninklijke Harmonie een interpretatie van het 'Jeroen Bosch'-lied Het Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot zong. Onderweg bekeek de Koning ook straatkunst in 3D die geïnspireerd is door het werk van Jeroen Bosch. Op het voorplein van het museum opende hij ten slotte de tentoonstelling officieel door een blok weg te halen en de ingang van het museum zichtbaar werd.

Kleding
De Koning droeg een donkerblauw pak met wit overhemd en lichtblauwe stropdas met grijze driehoekjes. Buiten droeg hij er een lange zwarte mantel over.

1 opmerking:

  1. Ik heb de ceremonie gevolgd op Omroep Brabant want om er bij te zijn, was onmogelijk; je kwam er niet eens bij. Maar ik moet eerlijk zeggen, ik heb de koning dan niet in het echt gezien, maar op de televisie was het heel erg mooi te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen