Willem-Alexander in 1969 | De Oranjes

woensdag 3 februari 2016

Willem-Alexander in 1969

In 1969 kreeg Willem-Alexander nog een broertje. Voor het zover was maakte hij leuke vakanties mee en een tocht op de Groene Draeck. Natuurlijk ontbrak hij ook niet op Koninginnedag.
Foto: Eric Koch/Anefo


Ouders vaak weg
Als je als prins geboren wordt, zijn je ouders vaak op reis en moet je ze dus vaak missen. Dat ondervond Willem-Alexander voor het eerst op 1-jarige leeftijd. Prinses Beatrix en Prins Claus gingen in januari mee met Koningin Juliana en Prins Bernhard naar Ethiopië voor een staatsbezoek. De prins en prinses maakten niet de hele reis mee. Ze bezochten ook Tanzania - het land waar Claus opgroeide - en Kenia. Op 15 februari keerden ze terug naar Nederland. Een verzorgster was met de kleine Willem-Alexander naar Schiphol gekomen om zijn ouders te verwelkomen. In eerste instantie viel de prins bijna in slaap, maar toen hij zijn ouders weer zag, moest hij toch huilen van blijdschap. 

Spelen in de sneeuw
Een maand later ging de prins zelf op reis. Samen met zijn ouders, broertje Friso en andere familieleden reisden ze met de trein naar Oostenrijk. Eenmaal aangekomen in Lech stond Prins Bernhard het gezin al op te wachten bij Gasthof Post. Hij en Juliana verbleven al een week in het skioord. Tijdens de anderhalve week vakantie wordt ook de pers uitgenodigd voor een fotosessie. De familie poseert in een arrenslee, en Willem-Alexander laat zien dat hij al goed door de sneeuw kan wandelen.

Foto's: Eric Koch/Anefo

Voor de lange terugreis had Willem-Alexander gelukkig genoeg speelgoed bij zich. Na de trein, mag hij vanaf het station in Amsterdam tot Utrecht zelfs voorin de auto zitten om op het dashboard zijn autootjes te laten rijden.

Feest op Drakensteyn en Soestdijk
Zijn tweede verjaardag viert de prins achter gesloten deuren. Wel worden er enkele foto's vrijgegeven van Willem-Alexander in de tuin van Drakensteyn.
Foto: Prins Claus

Op één van de foto's speelt hij met hond Joris. Verder bezit de serie veel vader-zoon foto's.
Foto: Prins Claus
Foto: Max Koot/RVD
Een paar dagen later beleeft de prins de 60e verjaardagsviering van Koningin Juliana mee. Het traditionele bloemendefilé is feestelijker dan ooit, en ook leuker dan ooit met nu al drie jonge prinsjes. Met name Prins Willem-Alexander stal de show. Hij gaf kusjes aan neefje Maurits, gooide met een ballon en aaide een lammetje, maar valt daarna van schrik bijna van de trap. Gelukkig weet tante Irene hem snel overeind te helpen.  Op het bordes kwamen gedurende het defilé steeds meer geschenken te liggen die door de prins nauwkeurig werden bestudeerd.
Foto's: Joost Evers en Eric Koch/Anefo

Als hij een doos ziet waar een Bella pop in zit, neemt hij uitgebreid de tijd om de pop eruit te halen. Het andere moment begeeft Willem-Alexander zich ineens zonder jas achter bossen bloemen, terwijl de rest van de familie stijf naar het voorbijtrekkende volk kijkt. Keurig wordt zijn jas tot slot weer door de verzorgster aangedaan, als de Koning en Koningin met Prins Claus, Prinses Beatrix én de kleine Willem-Alexander een korte rijtoer maken langs de toeschouwers buiten de poort van het paleis.
Foto: Eric Koch/Anefo


Kennismaking met het water
In juni 1969 gaat de prins, voor zover bekend, voor het eerst aan boord van de Groene Draeck. De prins en prinses gebruiken het zeiljacht voor de opening van Jachthaven te Hoorn en besluiten hun twee jonge zoons mee te nemen. Ondertussen is een derde kind bijna op komst. Gekleed in een oranje zwemvest hangt de prins op de schouder van zijn vader om de schepen tijdens de vlootschouw goed te kunnen zien.
Foto: Eric Koch/Anefo

Gelukkig wist hij zich ook te vermaken met zijn éigen schip tijdens het langdurige spektakel. De zomervakantie van 1969 werd een keer niet doorgebracht in het Italiaanse Porto Ercole, maar - waarschijnlijk door de zwangerschap van Prinses Beatrix - dichter bij huis. In Friesland weet het gezin zich net zo goed te vermaken. Er doken enkele foto's op van Claus die met Willem-Alexander langs het water wandelde. Niet veel later moest Willem-Alexander zijn vader al weer missen toen Claus naar Suriname reisde. Prins Claus woonde in Suriname onder andere de Koninkrijksspelen bij. Bij terugkomst op Schiphol stond Willem-Alexander (die een tekening voor zijn vader had gemaakt) samen met zijn moeder te wachten.

Constantijn geboren
Op 11 oktober kreeg Wilem-Alexander opnieuw een broertje erbij. Constantijn Christof Frederik Aschwin, zoals het prinsje voluit heet, kreeg een dag later bezoek van zijn oudere broers. Terwijl hij rustig een koekje at in zijn autostoeltje, werd Prins Willem-Alexander bij het ziekenhuis door de autoruiten gefotografeerd. Voor de gelegenheid was hij weer gekleed in de 'Koninginnedag jas'.
Foto's: Joost Evers/Anefo

Eind november verschenen er nieuwe gezinsfoto's:
Foto's: Max Koot/RVD

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk logje en wat een mooie foto van de kleine koning in spe, toen op het bordes. Erg leuk. Wat is de reden eigenlijk dat je 1969 hebt gekozen of is dit gewoon toeval, want het had ook 1973 of 1979 kunnen zijn, ik noem maar iets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! 1969 volgt na 1967 en 1968. Klik maar op 'Willem-Alexander's jaren' :)

   Verwijderen
 2. Dat is waar ook, met die serie/thema was jij bezig. Erg leuk, ben benieuwd al weer naar de volgende, 1970 dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ooh wat een leuk bericht... waar heb je dat altijd allemaal vandaan?? En - wat leek de piep kleine Willem-Alexander ontzettend veel op zijn moeder! Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overal zoeken, en van video's en foto's kun je ook veel aflezen :)

   Verwijderen