Koningin Máxima opent Papageno Huis | De Oranjes

woensdag 26 augustus 2015

Koningin Máxima opent Papageno Huis

Koningin Máxima heeft vandaag het Papageno Huis in Laren officieel geopend. In dit huis leren jongeren met autisme om zelfstandig te wonen en nemen ze deel aan werkervaringsprogramma's en dagbesteding. 
Koningin Máxima kreeg een rondleiding door het huis dat over een restaurant, mini theater, en diverse andere leer- en werkplekken beschikt. Daarnaast worden er activiteiten aangeboden voor jongeren met en zonder autisme, zoals concerten, disco, muziektherapie en fitness. De programma's en activiteiten zijn gericht op integratie. Kunst en muziek spelen in het huis ook een centrale rol. Bij autisten, zoals RoyalfanVivian, is een gesprek vaak niet mogelijk. Toch lukte het de Koningin om met enkele schilderende mensen een praatje te maken. Toen ze weer wilde vertrekken werd de Koningin opgewacht door 'Shownieuws'. Die hadden natuurlijk maar één vraag: Hoe gaat het met Amalia op school? Koningin Máxima antwoordde dat het heel goed gaat. "U weet, het is de eerste week. Dus het is allemaal wel heel spannend. Moeder leeft elke minuut mee."

Kleding
Koningin Máxima was gekleed in een bekend NATAN jurkje dat ze al eens droeg tijdens het bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ze droeg er een lichtroze lampenkap hoed bij.

2 opmerkingen:

 1. Ik las net dat ook prinses Annette bij de opening aanwezig was, omdat zij in het comite van aanbeveling zat.
  Verder vond ik het heel leuk en spontaan van haar dat ze antwoord gaf op de vraag hoe het met Amalia op school gaat. Verder is dit een goed doel om jongeren met autisme te leren om zelfstandig om te gaan met allerllei zaken rondom het zelfstandig zijn, want veel te vaak wordt autisme nog gezien als een cultuurverschijnsel en dat is het zeer zeker niet, wat ik weet uit ervaring. Ik heb namelijk zelf een zoon met autisme en niet alleen autistische kinderen moeten geholpen kunnen worden, ook andere mensen met een handicap, die men niet met het blote oog ziet, denk dan bv. aan doven/slechthorende, blinden/slechtziende; dit zijn allemaal mensen met een handicap, die ook begrip en leer- en doel middelingen nodig hebben om te kunnen functioneren in deze maatschappij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is nog een doelgroep waar weinig over bekend is: doofblindheid. Je bent dan én slechthorend en je wordt ook nog langzaam blind. Bij SH-Jong (slechthorende jongeren organisatie waarvan ik lid en algemeen bestuurslid ben) zijn er een aantal die dit ook hebben.
  Ik zelf ben alleen slechthorend vanaf mijn geboorte. Mensen overschatten mij vaak en denken dat ik bepaalde dingen kan die juist voor mij als slechthorende moeilijk zijn.
  Mensen denken vaak dat ik doe alsof ik slechthorend ben want als je slechthorend bent moet je ook slecht spreken en slecht zijn in de Nederlandse taal, wat absoluut onzin is.

  BeantwoordenVerwijderen