De basisschooljaren van de Prinses van Oranje | De Oranjes

donderdag 20 augustus 2015

De basisschooljaren van de Prinses van Oranje

Volgende week begint de Prinses van Oranje aan een leven als brugpieper op het Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Wij als onderdanen kunnen hoogstens rekenen op wat foto's van Amalia's eerste schooldag. Ook op 10 december 2007 was de pers welkom de eerste voetstappen van Amalia op de Bloemcampschool vast te leggen. In alle 'anonimiteit' doorliep onze toekomstige Koningin klas na klas. Toch valt er na al die jaren wel een beeld te schetsen van de fijne tijd op de basisschool. Behalve spelen en leren, beleefde de prinses vele leuke activiteiten en uitstapjes. 
In groep 1. "Dán ben je groot!"
Prinses Amalia vierde op 7 december 2007 haar 4e verjaardag, wat ook meteen het einde betekende van een rustig zorgeloos leventje. Behalve thuis werd Amalia tot haar vierde ook regelmatig naar peuterspeelzaal Beregoed gebracht. Eind november 2007 bracht ze er voor het laatst een ochtendje door. Rond de middag werd ze opgehaald door haar moeder. Gekleed in een spijkerjurkje (die Alexia in 2009 zou dragen op haar eerste schooldag) liep ze enigszins beteuterd aan haar moeders hand naar de auto. In haar andere hand had ze een groot blauw papier vast waarop ze een vis gecreëerd had. Tegelijk verheugde Amalia zich op de basisschool. "Het is echt een doel voor haar, zo van: dán ben je groot" aldus Willem-Alexander. Er waren dan ook geen tranen bij Amalia toen het Koninklijk paar op 10 december hun dochter in het klaslokaal van de Bloemcampschool achterliet. Wel bij hen. Na een dikke knuffel zwaaide de prinses haar ouders nog uit door het raam.


Vlak daarna arriveerden haar klasgenootjes. De ochtend bestond uit een kringgesprek waarin de nieuwe, bijzondere, leerling werd voorgesteld. Daarna werd het school-tv programma 'Koekeloere' bekeken. Naar aanleiding van die uitzending werd er geknutseld, en Amalia kon in het speelkwartier voor het eerst de speeltoestellen op het grote schoolplein uitproberen. Tijdens het spelen binnen kan er, zoals op zoveel basisscholen gekozen worden uit een poppenhoek, bouwhoek, zandtafel en puzzeltafel. Verder worden er in groep 1 educatieve spelletjes gedaan ter voorbereiding op het volgende schooljaar.

Vervroegd naar groep 2
Toen Amalia zo'n half jaar op school zat, vertelde Prinses Máxima bij het fotomoment op landgoed de Horsten dat de prinses het erg naar haar zin heeft op school. Ook als ouders waren de prins en prinses al erg betrokken bij de school. Zo had Máxima zich aangemeld om als luizenmoeder het haar van kinderen te onderzoeken. Ook vertelde Máxima dat Amalia na de zomervakantie al vervroegd naar groep 2 mocht omdat ze al meer op dat niveau was. In principe zou ze pas in september 2009 in groep 2 starten. Ook enkele andere 'slimme kinderen' uit Amalia's klasje mochten naar groep 2. Tijdens de fotosessie, waarbij er door Amalia en Alexia flink gevoetbald werd, vertelde Máxima ook dat Alexia veel zin had om al naar school te gaan. "Ik wil ook naar school mammie" riep ze als ze haar grote zus weer eens zag vertrekken. Verder vertelde Prinses Máxima dat Amalia zo'n vijf vriendinnen heeft waar ze ook na schooltijd mee speelt.
Ook andere kinderen van de Bloemcampschool vonden het bijzonder dat het kleine prinsesje van ons Koningshuis op hun school zat. "Ik zag Amalia op school toen ze ging gymmen. Ze zwaaide. Echt leuk!" was één van de enthousiaste reacties van een leerling van de bovenbouw. De reactie was te lezen in het gastenboek op de site. De website van de school is inmiddels flink 'dichtgetimmerd'. Veel dingen zijn alleen toegankelijk voor ingelogde mensen. Behalve een bezoek aan de boerderij, stond er in groep 1 ook een schoolreisje naar Blijdorp op de planning. Voor Amalia was dit meteen de kans om haar toekomstige klasgenootjes van groep 2, die ook mee naar Blijdorp waren, te leren kennen.

Alexia op school
In groep 2 werden de dingen die de prinses en haar klasgenootjes op school speelden, zoals winkeltje, bij regelmaat in de praktijk opgezocht. In een plaatselijke C1000 winkel kreeg de klas uitleg over de kassa, het omgaan met geld, vakken vullen en sorteren. Met een klein karretje mochten ze zelf bovendien een rondje door de winkel lopen. Toen het schooljaar bijna ten einde was, kwam Prinses Alexia op school.

De laatste twee weken van het schooljaar maakte Amalia's zusje nog mee. Op haar eerste schooldag, waar ook de camera's weer bij waren, was te zien dat Prinses Amalia haar zusje liet zien waar ze haar Dora-tas kon stallen.

Samen met haar ouders ging Amalia ook nog even mee het lokaal in van Alexia's klas. Daar gaven de juffen uitleg over de boekjes die op tafel lagen.
Foto's:© RVD
Nu ze er toch waren, brachten de prins en prinses Amalia aansluitend ook naar haar lokaal. Na de kleuterklasjaren was het na de zomervakantie tijd voor groep 3. Het spelen werd grotendeels vervangen door leren lezen en rekenen. Ook had Amalia in groep 3 één keer in de twee weken zwemles op woensdagochtend. In haar vrije tijd zat ze ook op zwemles, dus een diploma liet niet lang op zich wachten. In het najaar stond er verder een excursie naar Naturalis in Leiden op het programma. Hier beleefden Amalia en haar klasgenootjes een avontuurlijke speurtocht door het Natuurtheater en maakten ze kennis met dieren uit de oertijd. Natuurlijk kwam ook in 2009 Sinterklaas op de Bloemcampschool. Van deze aankomst werd een filmpje op internet gezet. Vanaf de 40e seconde komen Prinses Máxima, Prinses Amalia en Prinses Alexia in beeld. In de zomer van 2010 ging groep 3 op schoolreis naar Linnaeushof. In dit attractiepark wat bekend staat als 'Europa's grootste speeltuin' zijn geen elektronische apparaten of achtbanen aanwezig. De prinses had dus haar handen vol om de attracties samen met haar klasgenootjes zélf in beweging te brengen.

Gefilmd op het schoolplein
Eind 2010, Amalia zat toen inmiddels in groep 4, werd er door de NOS gefilmd op het schoolplein. Aanleiding was de documentaire die over Prinses Máxima gemaakt werd vanwege haar 40e verjaardag op 17 mei 2011. Voor de documentaire, die op 16 mei uitgezonden zou worden, waren ook enkele gezinsfragmenten nodig. Aangezien Máxima al eens benoemde luizenmoeder en pleinwacht te zijn, zou dat leuk beeld opleveren. De bewuste opnamedag had Máxima dus pleinwacht in de middagpauze. Omdat het gevroren had, was het plein net een ijsbaan. Máxima gooide met zout, en snelde zich ondertussen naar kinderen die uitgegleden waren. In de beelden waren ook de spelende Amalia en Alexia te zien. Prinses Amalia speelde met hetzelfde vriendinnetje die in november 2010 ook mee was als VIP-gast naar de intocht van Sinterklaas in Scheveningen. Toen de bel ging tikte het vriendinnetje direct op Amalia's hoofd om gearmd de school te betreden.

Alexia bleef aan haar moeder hangen en er was nog net te verstaan hoe ze aan haar moeder vroeg of ze niet mee kon gaan de school in en dan op een bankje wilde zitten. “Ik kan niet op een bankje zitten lieverd, ik ben al eens op school geweest.” reageerde Prinses Máxima. Nog voordat de documentaire werd uitgezonden, was de pers opnieuw welkom op de Bloemcampschool om de eerste schooldag van Prinses Ariane vast te leggen. Ook nu zocht Amalia weer de plek op waar Ariane haar Hello Kitty rugzak kon opbergen. En net als de voorgaande keren namen de Prins van Oranje en Prinses Máxima met hun dochters plaats in het klaslokaal. Om de verlegenheid van haar jongste zusje snel te doen verdwijnen las Amalia haar voor uit een boekje over een paard. Terwijl haar zusje nog aan groep 1 moest beginnen, zat voor Prinses Amalia de onderbouw er al weer bijna op. Behalve het leren tellen tot 100, vermenigvuldigen en delen en het schrijven van hoofdletters, waren er voor groep 4 ook vele uitstapjes. Zo werd er een dierenasiel bezocht, was er in maart een museumles op school, en ging de klas ook zélf naar een museum. In Muzee Scheveningen leerden Amalia en haar klasgenootjes over de geschiedenis van de badplaats Scheveningen. De schoolreis ging dit jaar naar Ontdekhoek en Plaswijck Park in Rotterdam.

Foto:© RVD

Optreden op school 
Amalia op haar fiets. Foto:© RVD
Op 17 september 2011 bestond de Bloemcampschool 80 jaar, dus werd het nieuwe schooljaar extra feestelijk ingeluid. Alle klassen deden mee aan een sponsorloop, en op het schoolplein zong de bovenbouw (waar Amalia inmiddels deel van uitmaakte) een speciaal lustrumlied. Een paar weken later trad Amalia met haar vijf vriendinnen op tijdens het georganiseerde 'Bloemcamp Got Talent' onder toeziend oog van Alexia en Ariane die ook in de gymzaal van de school zaten. Behalve feest was er dat jaar natuurlijk ook aandacht voor serieuzere zaken. Zo stond er een week geheel in het teken van brandpreventie en werden er bezoekjes gebracht aan een bakker en een molen. Ook kreeg Amalia vanaf groep 5 verkeersles. Hoewel zij, anders dan haar klasgenootjes, nooit alleen zal fietsen (altijd met minstens twee beveiligingsmensen) kan er natuurlijk áltijd iets gebeuren. Op het plein werden alle fietsen bekeken. Natuurlijk voldeed Amalia's roze/grijze Gazelle aan alle eisen. Het schooljaar werd afgesloten met een schoolreisje naar Drievliet. De 31 attracties van dit park konden onmogelijk allemaal uitgeprobeerd worden. De Bloemcampschool loste dit probleem op door in groep 6 nóg een keer naar Drievliet te gaan.

Laatste wens..
Het schooljaar waarin ook de Bloemcampschool in het teken van de troonswisseling stond, werd overschaduwd door een zieke leerling. Prinses Amalia die toen in groep 6 zat kende de jongen uit groep 8 niet persoonlijk, maar haar familie kon zijn laatste wens wel verwezenlijken. In de helikopter waar de leden van het Koninklijk Huis altijd in vervoerd worden kon hij een laatste vlucht over de school maken. Op het schoolplein vormden alle leerlingen van de school met ballonnen een groot hart. De jongen overleed in maart 2013. Een paar weken later werd, net als op alle scholen in het land, Koningsspelen georganiseerd ter gelegenheid van de troonswisseling. Vele ouders (behalve de hoofdrolspelers van 30 april 2013) waren getuige van de sponsorloop die de Bloemcampschool georganiseerd had. Vooraf werd tijdens het ontbijt gekeken naar de live verbinding van het jeugdjournaal waarin te zien was hoe Willem-Alexander en Máxima in Enschede het startsein van de Koningsspelen gaven. De opbrengst van de sponsorloop op de Bloemcampschool was bestemd voor Make-A-Wish Nederland. De leerlingen hadden een maand daarvoor nog gezien hoe mooi het is als een wens werkelijkheid wordt. Vooral als je niet lang meer te leven hebt.

Net als iedereen
Nadat Amalia en haar zussen volop in beeld waren geweest tijdens de troonswisseling keerde hun normale leventje op de Bloemcampschool weer snel terug. Voor de leerlingen van die school zijn het net zulke gewone kinderen als hen, dus werd Amalia niet omringt om handtekeningen uit te delen o.i.d. Ook niet nu ze een stapje dichterbij de troon was gekomen.
In juni kwamen er studenten van de Hogeschool Rotterdam op de Bloemcampschool voor een workshop badzout maken. Met keukenzout, geur - en kleurstoffen creëerde Prinses Amalia haar eigen zeep, die niet oranje was, maar donkergroen. Ook werd dat jaar de Cash Quiz gespeeld, waar Koningin Máxima een groot voorstander van is. Het lesprogramma werd uitgebreider dan in groep 5. Er werd nu onder andere meer aandacht besteed aan de topografie van Nederland. Natuurlijk vonden er ook weer enkele uitstapjes plaats, zoals een bezoek aan Panorama Mesdag en de Scheveningse vuurtoren.

Wandelen voor water
Al in groep 7 kreeg Amalia interesse in de middelbare school. Waar je als leerling meestal in groep 8 pas Open Dagen bezocht, ging Amalia op haar 10e al langs bij diverse Haagse scholen. Met een vriendinnetje was ze op bezoek bij het Gymnasium Sorghvliet, Gymnasium Haganum en het Maerlant Lyceum. Het duurde toen nog wel even voordat de keuze van Amalia bekend werd, al wist ze 'm misschien diep van binnen al wel. In 2014 stond het project 'Wandelen voor water' op het programma. Als trotse vader en voormalig voorzitter van de Nederlandse Adviescommissie Water en de Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties, zette de Koning zijn naam op het sponsorformulier van zijn dochter. Met de klasgenootjes van groep 7 en 8 wandelde Amalia een route van 6 kilometer.
De afstand werd afgelegd met een rugzak waarin 6 liter water zat. Zo konden de kinderen ervaren wat leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden er voor over moeten hebben om aan water te komen, omdat daar geen schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt. In het zevende leerjaar van de basisschool kwamen de lessen Engels en topografie van Europa erbij. Ook werd er geoefend met Cito-toetsen, zodat Amalia en haar klasgenootjes alvast wat ervaring hadden voor dé eindtoets van groep 8. Het jaar werd opgevrolijkt met bezoeken aan de brandweer, het concertgebouw en het Scheepvaartmuseum. Tot slot werd de schoolreis doorgebracht in de Efteling.

Druk in groep 8
Foto: © RVD/Jeroen van der Meyde
Aan het begin van het laatste schooljaar ging groep 8 meteen drie dagen op kamp in Noordwijk. Op de meeste scholen vind een dergelijk kamp, net als de schoolreizen, aan het eind van het jaar plaats, maar met zo'n druk jaar op komst is zo'n 'vroeg kamp' niet gek. Groep 8 stond voor een groot deel in het teken van de voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Verder was er veel aandacht voor de geschiedenis van de Twintigste Eeuw, die Amalia wellicht voor een deel al kent. Haar familie maakt echter een groot deel uit van die geschiedenis en zij zelf straks ook. Ook in 2015 bezocht Amalia met wat vriendinnetjes weer Open Dagen op middelbare scholen. Over haar schoolkeuze werd ondertussen in de media druk gespeculeerd. Haar ouders wisten het op aanraden van haar goed te verzwijgen als er naar gevraagd werd. Vanwege de vele geschiedenislessen bracht Amalia's klas ook bezoeken aan het Anne Frank Huis, Mauritshuis en het Binnenhof. De man die de leerlingen van de Bloemcampschool langs de Eerste en Tweede Kamer en de Ridderzaal rondleidde, moet toch enigszins zenuwachtig geweest zijn. Onder de leerlingen was Amalia en die vond het als toekomstige Koningin natuurlijk extra leuk om af en toe haar eigen ervaringen te vertellen. Vooral toen ze langs de troon in de Ridderzaal wandelde, moet ze zich trots gevoeld hebben. Misschien heeft Amalia wel tegen haar klasgenoten verteld dat ze over zo'n twintig jaar zélf op die troon zit, al weten die natuurlijk ook al lang hoe de vork in de steel zit. Behalve de gewone lessen, werden er in groep 8 ook twaalf EHBO lessen gegeven door vrijwilligers van het Rode Kruis. Op 20 januari ontvingen álle leerlingen van groep 8 hun diploma Jeugd EHBO. Het Rode Kruis publiceerde een foto van de geslaagde klas.

Alles voor Make-A-Wish Nederland
Make-A-Wish Nederland en de Bloemcampschool zijn inmiddels zó aan elkaar verbonden dat de school dit jaar maar liefst drie activiteiten organiseerde ten gunste van de stichting. Tijdens de Koningsspelen deden de leerlingen weer mee aan een sponsorloop. De sponsorloop was langer dan ooit en werd nu georganiseerd op de sportvelden van S.V. Wassenaar. Een paar dagen later organiseerden de leerlingen van groep 8 een rommelmarkt op het schoolplein. Wie verwacht had bij Amalia's kraampje wat kostbare onderdelen uit de Koninklijke collectie voor een prikje te kopen, keerde teleurgesteld richting huis. De prinses verkocht vooral zelfgemaakte spullen, zoals loom armbandjes. Op 11 juni organiseerde de school een themadag met als thema: Oer Hollands. Het was een groot feest voor zowel de leerlingen als de ouders. De ouderraad en alle teamleden droegen een typisch oud Hollands tenue. Onbekend is of het Koninklijk paar hier ook bij aanwezig was. Ze hadden die dag in ieder geval geen publieke activiteiten. Alle leerlingen, waaronder de prinsessen, gingen geheel in stijl in rood/wit/blauw gekleed. Voor de leerlingen waren diverse Oud Hollandse spelletjes te doen, met als grootste publiekstrekker het spel 'natte sponsen gooien'. In ruil voor een Bloemcampschool muntje mochten de leerlingen tot 3 x toe met natte sponsen naar hun eigen juf of meester gooien.


"Amalia ziet er enorm naar uit om naar het gymnasium te gaan"
De laatste schooldag op 10 juli stond helemaal in het teken van het afscheid van groep 8. Zo trakteerden Amalia en haar klasgenoten de kinderen van de andere groepen op een musicaluitvoering. "Amalia ziet er enorm naar uit om naar het gymnasium te gaan. Het is ook spannend. Zo is dat met elk kind dat naar de middelbare school gaat. Een andere groep vrienden, andere agenda’s, ander lokaal.” zei Koningin Máxima bij de fotosessie 's middags. Op maandag 24 augustus wordt de prinses op het Gymnasium Sorghvliet verwacht om haar boeken op te halen. Een dag later, dinsdag, vind dan de openingsdag voor de brugklassers plaats gevolgd door een driedaags brugklaskamp in Soest. Traditioneel onderdeel van dat kamp is een 'snoepcasino'. Het snoep moet door de leerlingen zelf worden meegenomen. Grote kans dus dat de Koning of Koningin ergens deze week in de Jamin in Den Haag wordt gespot.

14 opmerkingen:

 1. Het zal een werk zijn geweest om deze log te kunnen maken. Ik heb hem met veel plezier gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad met heel veel plezier gelezen en op een erg leuke manier met foto's gebracht. Erg boeiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet jij al wanneer het Koninklijk gezin te zien is bij Sail amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. schitterend verhaal + ontzettend boeiend... BEDANKT

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat weet je er veel van! Waar heb je die informatie allemaal vandaan? Ik kan alleen bij de 40e minuut niet goed zien wie nou maxima is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Máxima heeft een beige rupsenjas aan (die ze ook droeg als pleinwacht) Voor haar staat Alexia in een roze jas.

   Verwijderen
 6. Vivian, ik werd helemaal blij van dit verhaal. Dank je wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Graag gedaan! Ik werd zelf ook helemaal enthousiast toen ik ermee bezig was en dingen vond die ik nog niet wist, of nog niet gezien had.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. grappig hoe ze in die school jaren veranderen!

  BeantwoordenVerwijderen