Koninklijk paar bezoekt Denemarken | De Oranjes

dinsdag 25 juni 2013

Koninklijk paar bezoekt Denemarken


Peettante Margrethe (rechts) kijkt vertederend naar de pas gedoopte Willem-Alexander (1967) Foto: ©  RVD

Denemarken was vandaag aan de beurt om kort bezocht te worden. Het bezoek aan Koningin Margrethe en Prins Henrik is na Luxemburg en Duitsland de derde in de reeks ‘kennismakingsbezoeken’.

Als peettante van Willem-Alexander, kent de Deense Koningin Margrethe de nieuwe Nederlandse Koning natuurlijk al heel goed, maar ‘collega’s’ zijn ze nog maar sinds kort. Vanochtend werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima liefdevol verwelkomd op het vliegveld Kastrup bij Kopenhagen. Ter plekke vond een inspectie van de erewacht plaats, en na zo’n drie kwartier in de auto kwam eindelijk Paleis Fredensborg in zicht. Onderweg konden de twee staatshoofden al een op een met elkaar praten, want terwijl zij per Rolls Royce vervoerd werden, zaten hun echtgenoot en echtgenote in een Daimler. Natuurlijk werd er in het paleis een officiële foto gemaakt. Daarna kreeg het Koninklijk paar een lunch aangeboden. Ook Margrethe’s jongste zoon Prins Joachim met zijn vrouw Prinses Marie schoven aan voor de lunch die (helaas) bestond uit; wildbraad, een mimosa-salade, en een soufflé van aardappelen en rapen. Ook de wijn van het Franse landgoed van Prins Henrik kon uiteraard niet ontbreken.

Vanmiddag stond er nog een ontmoeting met de minister-president op het programma en aansluitend een ontmoeting met de voorzitter van het parlement (Mogens Lykketoft) in een vleugel van Christiansborg Slot. Dit gebouw (paleis) ligt op het eiland Slotholmen (zo’n half uur rijden vanaf Paleis Fredensborg). Vlak voor de ingang stonden twee Nederlandse jongetjes te wachten. Ze mochten hun stapel tekeningen en bloemen aan het Koninklijk paar overhandigen, en waren daar zo van onder de indruk dat ze vervolgens even de klus kwijt waren en niet meer wisten welke kant ze op moesten lopen. Na de ontmoeting met de voorzitter van het parlement, waar onder andere het gastenboek werd getekend zat dit korte bezoek er al weer op en was het Koninklijk paar vroeg weer thuis om op tijd naar bed te gaan. Morgen viert dochter Alexia immers haar achtste verjaardag..

Foto's: © PPE/van Katwijk, www.ppe-agency.com

11 opmerkingen:

 1. Wat een super leuk verslag heb je geschreven Vivian! Complimenten :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heel leuk en mooi verslagje weer en een schitterende foto van de kleine Willem Alexander na de doop met zijn peettante Koningin Margarete.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vond de jurk van maxima echt geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Is een jurkje van Dolce & Gabbana. Draagt ze volgens mij zelden/nooit iets van.

   Verwijderen
 4. jurk van Maxima heel mooi... maar: er zijn flink wat kilos bijgekomen..... of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk die oude doopfoto er bij. Ik vind dat Maxima er mooi uit zag ik die blauwe jurk. Ook dat wat ze in haar haar heeft staat er mooi bij. Willem Alexander weer strak in t pak. top.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja leuk die doopfoto.... zit daar niet de moeder van Beatrix beste vriendin Rene naast Beatrix? Weet iemand of royalfanvivan waarom zij er niet bij was?

  BeantwoordenVerwijderen