Oranje nieuws – 11 & 12 juni 2013 | De Oranjes

woensdag 12 juni 2013

Oranje nieuws – 11 & 12 juni 2013

Prinses Margriet reikt Prinses Margriet Prijs uit


Foto: © SVOZ
Prinses Margriet heeft gisteren de naar haar vernoemde Prinses Margriet Prijs uitgereikt aan De Gelderhorst – landelijk centrum voor oudere doven in Ede.

De Prinses Margriet Prijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt en ook nog eens tijdens de jubileumviering van de initiatiefnemer SVOZ Opleidingen in de zorg wat 40 jaar bestaat.

Drie projecten kwamen een tijd lang in aanmerking voor de prijs: Tienermoederproject in Almere, het Zorgproject van Perspectief Leerwerkbedrijven in Haarlem en De Gelderhorst, landelijk centrum voor oudere doven in Ede. De prinses overhandigde de prijs aan laatstgenoemde vanwege hun ‘innovatieve en creatieve manier waarop ze een bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering van zorg’.

Koning Willem-Alexander bezoekt Motorcycle Support en moestuin ‘Het Groene Woud’

Vandaag racet hij met zijn vrouw door de provincie, maar dinsdag was de Koning veel langer in Noord-Brabant te vinden. In de ochtend bracht hij een verrassingsbezoek aan Motorcycle Support Nederland, en daarna bekeek hij een moestuin in Tilburg waar buurtbewoners samen tuinieren, koken en knutselen.

Foto: © Screenshot Omroep Brabant
Ruim een uur bezocht de Koning het project Motorcycle Support Nederland. Hoewel de organisatie afgekort wordt als 'MSN', is de vergelijking met chatsysteem MSN messenger waar je onophoudelijk met elkaar kunt praten niet te vinden. Bij het Motorcycle Support wordt hard gewerkt, wat zelfs aan de andere kant van het industrietrein in Goirle te horen is. Al zou men willen, er kán niet eens gepraat worden. Motoren worden zorgvuldig gerepareerd en daarna vooral uitgebreid uitgetest door de mensen – met een lichte beperking en afstand van de arbeidsmarkt – die hier terecht kunnen.

Koning Willem-Alexander had de jas van zijn pak vervangen voor een stoer vest van de organisatie en liet zich rondleiden, maar kon er uiteraard niet veel van verstaan. Hij was er namens het Oranje Fonds die met hun Groeiprogramma dit project zo’n 3,5 jaar financiële steun geeft. Of MSN daarna op eigen poten kan staan, is dan natuurlijk nog maar de vraag. De werkende jongeren wisten niet hóe snel ze naar de Koninklijk auto moesten rennen om daar een kijkje onder de motorkap te nemen, dit in opdracht van de Koning die in een ‘goedgekeurde auto’ vervolgens naar Tilburg werd vervoerd.

Het samenwerken van buurtbewoners (kinderen en ouderen van verschillende nationaliteiten) vind de Koning vele malen interessanter dan de werkzaamheden die zich in moestuinen afspelen. Zo gaf hij tijdens de toespraak die hij bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in 2012  al eens aan “volstrekt geen groene vingers” te hebben. “Ik heb meer met blauw; blauw van het water zonder welk geen enkele groene groei mogelijk is. Ik kan enorm genieten van een mooi park of een weelderige moestuin. Echt fantastisch. Maar het is beter snoeischaren, schoffels en harken ver uit mijn buurt te houden, als u volgend jaar nog wilt genieten van uw tuin.” aldus de Koning. Zo gezegd, zo gedaan. De Koning liep dus slechts rond in de moestuin en sprak met de verschillende werknemers, waaronder veel kinderen. Buurtmoestuin ‘Het Groene Woud’ opende pas in 2012 maar is sindsdien al een erg succesvol onderdeel van het Oranje Fonds ‘Groen Dichterbij’ programma.


Foto's: ©   PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Prinses Laurentien opent watertap en leidt dialoogsessie

Prinses Laurentien heeft zich vandaag weer van haar beste kant laten zien door een watertap op een basisschool te openen en ’s middag als gespreksleider een dialoogsessie met kinderen te leiden, té Leiden.

De Villa Novaschool in Utrecht heeft vanaf vandaag de eerste watertap in ons land. Het is de bedoeling dat iedere basisschool zo’n tap op het schoolplein realiseert waar kinderen gratis water kunnen halen. De prinses – die weer gekleed was in een vrolijke Pinky Pepper outfit met de bekende schoenen – demonstreerde hoe je netjes je beker (waar anders de zoete frisdrankjes in zitten) kunt vullen met water. Het tappunt is van de stichting Join the Pipe, die aandacht vraagt voor het drinkwaterprobleem. Voor iedere tap in Nederland wordt een waterpunt in een ontwikkelingsland geslagen. Als voorzitter en oprichtster van de Missing Chapter Foundation bezocht de prinses vanmiddag de Leidse Pieterskerk om daar met kinderen creatieve ideeën op te doen voor bijvoorbeeld het maken van een krant. Tijdens deze dialoogsessie gaven ook enkele kinderen voorbeelden van een probleem, waarop de prinses met de microfoon van het een naar het andere kind – die daar weer een oplossing op bedacht – rende. Prinses Laurentien zei tot slot voor de camera dat volwassenen eigenlijk veel serieuzer naar kinderen zouden moeten luisteren: “Ze beschikken over een enorme creatieve denkkracht.”


Foto's: © RTV Utrecht en DailyChannelTV

1 opmerking:

  1. Mijn complimenten voor het superleuke verhaal wat je er weer van gemaakt hebt. Dat over die 'niet-groene' vingers van de koning wist ik niet ;) Hij blijft toch echt een mensen-mens, dat vind ik erg mooi in hem!

    BeantwoordenVerwijderen