Oranje nieuws – 17 t/m 20 juni 2013 | De Oranjes

donderdag 20 juni 2013

Oranje nieuws – 17 t/m 20 juni 2013

Koning Willem-Alexander bezoekt project ‘Forsa!’

De lege gaten in z’n agenda vult de Koning meestal op door een ‘verrassingsbezoek’ aan een project van het Oranje Fonds te brengen. Zo was hij maandagochtend op bezoek bij het Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie (MHR) in Den Haag.

Foto: © Oranje Fonds/Bart Homburg
Het Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie heeft al aan verschillende projecten meegewerkt, maar het nieuwste initiatief draagt de naam ‘Forsa! Met Forsa! biedt Bureau MHR ondersteuning aan (ex-)gedetineerde jongeren tot en met 27 jaar van niet-westerse afkomst. Vrijwilligers van dezelfde afkomst als de jonge gedetineerden bezoeken hen al in detentie. Zij begeleiden hen ook daarna naar werk of opleiding en ondersteunen met praktische zaken als huisvesting en bijstandsaanvragen. Tegelijkertijd zijn vertrouwenspersonen actief voor de familie of partner. Herstel van relaties met de familie is een nadrukkelijk aanbod. Indien gewenst door het slachtoffer kan zelfs worden gewerkt aan contact met de pleger. De Koning had alle aandacht voor de vrijwilligers én de deelnemers over hun ervaringen met het succesvolle initiatief.

Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Prinses Beatrix heeft voor de negende keer de Zilveren Anjers uitgereikt – de prijs die Prins Bernhard in 1950 in het leven riep als eerbetoon voor mensen die zich vrijwillig en onbetaald inzetten voor cultuur en natuurbehoud.

Even was het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds bang dat Beatrix als prinses niet meer de uitreiking van de Zilveren Anjers zou verrichten; maar die taak laat ze gelukkig niet achter haar liggen. Jarenlang was ze aanwezig toen haar vader de Anjers bij de verschillende winnaars opspeldde, en na zijn overlijden nam ze het over. De drie mensen die dit jaar gedoceerd werden zijn Frans Wytema (voor zijn inspanningen om historische houten panden in de Zaanstreek te behouden), Jos de Pont (als oprichter van Museum de Pont in Tilburg) en Caroline de Westenholz (als oprichter van het Louis Couperus Museum in Den Haag) Na de getoonde videofragmenten van de winnaars, speldde de prinses in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam de Zilveren Anjers stuk voor stuk bij de winnaars op.

Omdat voorgaande jaren dat spelden nogal moeizaam verliep, besloot de voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds al een haakje op de kleding van de winnaars te bevestigen. De prinses hoefde de Anjers dus eigenlijk alleen nog maar 'op te hangen'. Tot slot poseerde Prinses Beatrix met de winnaars en met de directeur en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuur Fonds. Eenmaal buiten bleek dat nog lang niet iedereen aan de nieuwe titel van de prinses is gewend. Toen ze het paleis verliet en in de auto stapte werd er luid ‘Majesteit’ geschreeuwd.


Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com


Koningin Máxima houdt toespraak in Oslo

Koningin Máxima was vanochtend even in Noorwegen om een toespraak te houden tijdens de bijeenkomst van de internationale Financiële Actie Groep (FATP). 


Toen de Koningin vanochtend op de locatie van de FATP bijeenkomst arriveerde kreeg ze van de directeur Bjorn Skogstad Aamo een Noors gebreid vest overhandigt. Een leuk gebaar, maar vast niet helemaal de kledingsmaak van de Koningin. Het valt dus nog maar te betwijfelen of ze ‘m óóit zal dragen. Met alle kleurtjes die de kraag van het vest heeft is het bovendien spannend om 'm bij de witte was te gooien. De FATP is niet voor niets een samenwerkingsverband waarin wereldwijde afspraken worden gemaakt over het tégengaan van witwassen – al is dat vast in de andere betekenis van het woord.

Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties benadrukte de Koningin dat inclusieve financiering, financiële integriteit en financiële stabiliteit niet alleen complementair zijn, maar elkaar ook wederzijds versterken. “In slechts drie jaar, hebben we een situatie kunnen voorkomen waarin de financiële integriteit werd gezien als een belemmering voor de financiële integratie om de huidige situatie waar sprake is van een algemene erkenning de financiële inclusie kan versterken.”

En terwijl de Koningin in Noorwegen was, werd door de RVD ook bekend gemaakt dat het Koninklijk paar op 2 oktober een kennismakingsbezoek aan het land brengt.

Koning Willem-Alexander geeft startsein Sail/Marinedagen

Voor het eerst verscheen Willem-Alexander vandaag in zijn nieuwe ceremoniële uniform bij de Saamhorigheidsdag van de Marine in Den Helder. Tijdens de Marinedagen wordt tevens gevierd dat de Koninklijke Marine 525 jaar bestaat.

Foto: © PPE/Buys, www.ppe-agency.com
De Koning stapte aan boord van het schip ‘Stad Amsterdam’ die langs verschillende historische schepen voer. Tijdens de twee uur durende vaartocht had de Koning onder andere ook een besloten ontmoeting met zijn oud-collega’s en jaargenoten van de Koninklijke Marine. Eenmaal aan wal werd een beter beeld van zijn nieuwe uniform verkregen. De militaire onderscheidingstekens zijn - zoals eerder aangekondigd - vervangen door het Koninklijk distinctief – een embleem met symbolen van de Koninklijke macht en waardigheid: rijkszwaard, rijksappel en scepter. Eerder zei de Koning al eens trots te zijn op defensie en graag gebruik te willen maken van het recht om een uniform te dragen: “Als Koning zal ik mijn waardering voor defensie onverminderd blijven tonen”.

Door het sabel – die hij van Viceadmiraal Borsboom overhandigt kreeg – krachtig naar beneden de zwaaien gaf de Koning het officiële startsein van het gemeenschappelijke evenement Sail/Marinedagen Den Helder. Daarna werden er saluutschoten afgevuurd en demonstraties getoond. Nog t/m 23 juni vind het evenement plaats waarbij zo’n dertig zeilschepen op de Rede van Texel bij Den Helder te zien zijn.


Foto's: © Ministerie van Defensie


Overig kort nieuws: 
- Afgelopen maandag vierde Bernardo – oudste zoon van Prinses Christina – zijn 36e verjaardag. Dinsdag was Gravin Zaria jarig, zij had 7 kaarsjes uit te blazen.

3 opmerkingen:

 1. leuk verslag.. vindt het prachtig dat Beatrix "gewoon" door gaat. Wordt anders wel saai zonder haar. Wat zag ze er weer brilliant uit.Of niet?Hoewel jij aan het kapsel al eens extra aandacht hebt besteed, denk toch echt.... helemaal echt is het niet meer bij haar - of wat zeg jij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen idee. Kan haar kapsel nooit goed 'beoordelen' omdat het zo enorm omhoog en vast gespoten zit.. Van zichzelf zal ze niet zo'n volumineus kapsel hebben, maar door al het haarlak etc. lijkt dit wel zo.

   Maar je weet inderdaad maar nooit, misschien dat er inderdaad wel eens een nepstuk tussen zit. Doet Máxima immers ook..

   Verwijderen
 2. kwam op de gedachte, toen ik na de fotos van Utrecht en van de avond in het rijksmuseum ging kijken. Daar zaten echte "gaten" in de hoeken van de haar-rand. En op 30.4 was het eeeeeeen volle rechte haar-lijn in grijs en nu lijkt het op een beetje kleur... maar, ik vindt nog steeds, dat ze er ontzettend knap uitziet en een hele fijne stijl heeft. Jullie ook?

  BeantwoordenVerwijderen