Koninklijk paar bezoekt Duitsland | De Oranjes

dinsdag 4 juni 2013

Koninklijk paar bezoekt Duitsland

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren gisteren en vandaag op bezoek in Duitsland. Het bezoek stond in het teken van de ‘kennismaking’ als nieuwe Nederlandse Koning, maar er werden ook diverse onderdelen van de economische missie bijgewoond. 

Maandagochtend kwam het Koninklijk paar aan op het militaire vliegveld van Berlijn. Een half uur later werden ze bij het Bundeskanzleramt ontvangen door Bondskanseslier Merkel. Merkel heeft het paar hier twee jaar geleden ook al ontvangen, toen ze samen met Beatrix als Koningin een staatsbezoek aan Duitsland brachten. Net als toen liet de Bondskanselier weer haar ‘prachtige uitzicht’ zien en werd er daarna in de aanwezigheid van onder andere Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken een Schwarzwälder cake genuttigd.Voor de lunch werden de Koning en Koningin uitgenodigd bij bondspresident Gauck en zijn vrouw op Schloss Bellevue – de residentie van de bondspresident. Een bondspresident is het staatshoofd van de Bondsrepubliek Duitsland, maar heeft voornamelijk een ceremoniële rol. De macht ligt toch echt bij de bondsregering, onder leiding van bondskanselier Merkel, die die macht natuurlijk maar al te graag uitoefent. Nadat het Koningspaar was gearriveerd bij Schloss Bellevue volgde een inspectie van de erewacht en werd binnen het gastenboek getekend. Bij de lunch waren uiteraard geen camera’s welkom.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kwamen pas eind van de middag weer in beeld, toen ze de stad Wiesbaden bezochten. De Koningin vertegenwoordigt onze nationale kleur goed tijdens dit bezoek, want ze verscheen wederom in een oranje outfit. Het pakje wat ze recent nog bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje droeg om precies te zijn. Bij het Hessische Staatskanzlei werden ze eerst ontvangen door minister-president Bouffier, en maakten ze kennis met de regering van de deelstaat Hessen. Prins Constantijn was op dat moment slechts een half uur van zijn broer verwijderd; Hij woonde in Taunus de uitvaart bij van landgraaf Moritz van Hessen die op 23 mei overleed. In het Rathaus (stadhuis) van Wiesbaden tekenden zowel de Koning als de Koningin het Gouden Boek, waarna ze samen met oberbürgemeester Müller en minister-president Bouffier een wandeling maakten over de Schlossplatz naar het standbeeld van Willem de Zwijger. Op het plein stonden vele ‘oranje’ Duitsers ons Koningspaar op te wachten om hen het een en ander aan bloemen en prullaria aan te bieden. Met een slag op de gong werd de ‘Wiesbadener Glockenschlag’ ingewijd op het gerestaureerde carillon van de Marktkirche. Willem de Zwijger keek goedkeurend, maar vooral zwijgend toe.

Foto's: ©  Screenshots en PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

In het Kurhaus van Wiesbaden vond maandagavond een bijeenkomst van de Nederlandse economische delegatie en vertegenwoordigers uit het Duitse bedrijfsleven plaats. De Koning en Koningin schoven graag aan bij deze boeiende netwerkbijeenkomst. Voorafgaand werd een grote groepsfoto met alle deelnemers gemaakt; de Koningin is daar in haar felgroene pakje gelukkig in één opslag te herkennen.

Foto's: ©PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Minister Ploumen – die voor een donkerdere kleur groene jurk gekozen had – was ook een van de sprekers op de bijeenkomst. Hoofdspreker was misschien toch wel onze eigen Koning aan het slot van de avond. Het liep al tegen half elf toen hij (in het Duits) met het spreekwoord “Oude liefde roest niet, maar je moet oude liefde wel onderhouden” menigeen weer even wakker schudde. De Koning riep in zijn toespraak ondernemers op om nieuwe partners en mogelijkheden te zoeken en kansen te pakken.“Nederland heeft die bedrijven ook en de ondernemingen kunnen elkaar aanvullen”, aldus de Koning. Tot slot zei hij: "Vanmiddag waren we hier in Wiesbaden op de Schlossplatz oog in oog met mijn voorvader Willem de Zwijger, prins van Oranje, graaf van Nassau. Nogmaals realiseerde ik hoe nauw de geschiedenis van mijn familie is verbonden met de Hessische. Van de eerste graaf van Nassau, en de koninklijke-koopman Wilhelm de eerste, die bijna tweehonderd jaar geleden had geregeerd als een prins. Het lijkt daarom zeer geschikt dat we nu meer dan een maand na mijn toetreding tot de troon, naar Berlijn als eerste hier in Hessen komen om deze oude liefde te behouden. Heel erg bedankt voor het warme welkom en de gastvrijheid. Máxima en ik willen actief vertegenwoordigen. De steun van de Nederlandse economische belangen is een grote zorg voor ons. En het spreekt vanzelf dat Duitsland een belangrijke rol in deze context speelt. Ik heb het al vaak gezegd: Wij zijn hier voor zaken. Dus, dames en heren, deze reis gaat over jou. Profiteer van deze kans. Ontmoet nieuwe partners. Leer elkaar kennen. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden met elkaar en neem het. Onze volledige steun is gegarandeerd!” Met een glas rode wijn in de hand riep hij: “Bitte erheben Sie mit mir das Glas auf alte Lieben und neue Chancen!”

De dag begon vandaag al vroeg in de Opelfabriek in Rüsselheim, waar speciaal voor de gelegenheid een Cascada stond opgesteld in de toepasselijke kleur oranje. Hoewel de Koning meer met Volvo’s en Audi’s heeft, liep hij geïnteresseerd rond in de fabriek om de nieuwste modellen te bekijken. Zijn andere interesse – vliegen – kwam aan de orde bij het bezoek aan Diehl Aerosystems. Diehl Aerosystems is een bedrijf wat vliegtuigonderdelen ontwikkeld, en net als de meeste vestigingen beschikt ook de vestiging in Frankfurt am Main over een cockpitsimulator. De Koning kon het niet laten in de cockpit plaats te nemen en het vliegtuig te besturen. Moeiteloos vloog hij over berglandschappen heen, maar toch durfde zijn vrouw af en toe niet te kijken bij het naderen van een hoge berg. Vervolgens stapten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ook écht in een vliegtuig naar Stuttgart.

Bij het Neue Schloss werden ze ontvangen door minister-president Kretschmann en begroet door publiek wat ook hier weer in grote hoeveelheid naar toe was gekomen. In het Neue Schloss vond middels een lunch een netwerkbijeenkomst met het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven plaats. Door alle gesprekken die gevoerd werden, en hier en daar wat onderhandelingen vergaten veel mensen om ook daadwerkelijk iets te eten. Gelukkig had het Koninklijk paar hun bord wat voor de helft gevuld was met Kartoffel salade wel op, zodat ze vol energie aan het middagprogramma konden beginnen. Beide hadden ieder een eigen programmaonderdeel. Zo bracht de Koning een bezoek aan de firma Trumpf – een bedrijf wat zich gespecialiseerd heeft in machinebouw/werktuigmachines en lasertechnologie, en was de Koningin op de universiteit Hohenheim te vinden.


Foto's: ©PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com


Vanavond vond voorafgaand aan het bezoek aan het Mercedes Benz Museum een gesprek met de pers plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van ons Koninklijk Huis was dit mét camera’s erbij. Koningin Beatrix wilde dat nooit. De pers mocht wel met haar praten, maar zonder camera’s en haar vervolgens ook niet letterlijk citeren. Tijdens het gesprek – waar overigens maar beperkt beeldmateriaal van naar buiten is gekomen – deelde de Koning allereerst zijn medeleven met de slachtoffers van de wateroverlast in Zuid-Duitsland. In de deelstaat Baden-Württemberg – waar het Koninklijk paar vandaag was – zijn drie mensen omgekomen. "Het zijn moeilijke momenten als je hierover met mensen spreekt, maar het wordt wel gewaardeerd", aldus de Koning. Verder zei de koning dat het vreemd is voor iemand die zich met water heeft beziggehouden om zo dicht bij zulke "dramatische omstandigheden" te zijn. Journalisten vroegen het Koningspaar ook over de inhuldigingsdag. De Koning liet weten dat het een hectische maand was. “Het is geen gemiddelde maand geweest. Veel is nieuw voor mij. De tijd is snel voorbij gegaan, het was heel intensief en dit jaar zal dat ook wel blijven. Ik zit nog niet in een normaal ritme, dat duurt nog wel even.” De Koning en Koningin lieten weten zeer dankbaar te zijn voor de enorme hoeveelheid warme reacties op de troonswisseling. “Het was een grote fantastische dag” zei de Koning en "Alle punten waren een hoogtepunt", zei Koningin Máxima. Op de vraag of ze hun dochters deze dagen nog gesproken hebben zei de Koningin: "Ik heb de kinderen net pas gesproken" "Ze zijn wel wat gewend",' aldus de Koning. "We zijn nu maar 1 nachtje weg. Dat vonden ze eigenlijk erg kort."

Het liep tegen kwart voor negen toen het Koninklijk paar bij het Mercedes Benz Museum arriveerde. Daar kregen ze kaasblokjes aangeboden en al etend een rondleiding door het Nederlandse architectenbureau ‘UN Studio’ ontworpen museum. Tot slot woonde het Koninklijk paar de aansluitende netwerkbijeenkomst bij. De Koning hield er opnieuw een toespraak. Hij maakte onder andere een grapje door de combinatie van Nederlandse creativiteit met Duitse techniek te vergelijken met de finale van de Champions League. “Zelfs het beste Duitse team kon niet zonder Nederlandse creativiteit", verwees de Koning naar de maker van het winnende doelpunt voor Bayern München, Arjen Robben. Verder bedankte hij de Duitsers voor de gastvrijheid. Het bezoek aan Duitsland zit er voor het Koninklijk paar al weer op, maar niet voor de handelsmissie. Zij gaan onder leiding van minister Ploumen nog zo’n twee dagen verder in Baden-Württemberg.

4 opmerkingen:

 1. ik vind dat ze er weer prachtig uit zien. Alleen zit bij Maxima het topje niet zo mooi. Het trekt van boven. Bij de oranje out fit smiddags heeft ze ook alle mooie oranje juwelen om.
  Het groene setje vind ik super. Mooie kleur groen. Staat haar goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je schrijft de laatste tijd erg negatief. Pas al over de mensen in Arnhem die ontevreden zouden zijn, nu weer dat Merkel een zuurpruim is die chagrijnig kijkt.
  Ik vind dit jammer en niet erg respectvol, Vivian.

  Maxima ziet er echt heel koninklijk uit, een koningin om trots op te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie log weer Vivian. En...... van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Koningin Mathilde van Belgie heeft meeer stijl en klasse

  BeantwoordenVerwijderen