Oranje nieuws - 17 & 18 december 2012 | De Oranjes

dinsdag 18 december 2012

Oranje nieuws - 17 & 18 december 2012

Prins van Oranje bezoekt Stichting Move

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/
Stichting Move in Utrecht kreeg vanochtend hoog bezoek. De Prins van Oranje bezocht de stichting die in 2010 genomineerd was voor een Appeltje van Oranje, en deel uitmaakt van het Oranje Fonds Groeiprogramma. 

De prins sprak met studenten, medewerkers en kinderen over de projecten die ze opzetten in zogenoemde ‘aandachtswijken’. Het doel ligt vooral op samen sporten en mensen met elkaar in contact brengen. Hij coachte bovendien de kinderen die aan het roeien waren in een binnenbak van de studentenroeivereniging en tekende de Move-vlag.


Foto': ©  Rick Réparon

Medaillewinnaars ontvangen in Koninklijk Paleis Amsterdam
Prins: “Herinneringen aan mooie momenten. Met vijf bloedfanatieke blonde meisjes naar het hockeystadion"

Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven hebben vandaag de medaillewinnaars van de Olympische – en Paralympische Spelen uitgenodigd in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. 

Vanwege het 100-jarig bestaan van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) vond dit jaar een wat verlate ontvangst van de medaillewinnaars plaats.

Foto: © Screenshots NOS
In de burgerzaal kregen de sporters een lunch voorgeschoteld. Voorafgaand hield de prins een toespraak. Daarin sprak hij onder andere de hoop uit dat er in de verre toekomst tóch nog Olympische Spelen in Nederland georganiseerd worden: “ Majesteit, Olympiërs, paralympiërs, sportvrienden, Wat een geweldig gezicht! Bijna 100 Olympiërs en paralympiërs - met medailles- voor precies 100 jaar NOC. En hun coaches. Hier in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis op de Dam. U hebt er iets langer op moeten wachten dan normaal. Maar we hopen er dan ook een extra mooi moment van te maken. Voor mij als IOC-lid is het altijd weer een voorrecht om het met jullie te mogen beleven. 

Jullie hebben ons ook iets gegeven voor de rest van ons leven. Herinneringen aan mooie momenten. Met vijf bloedfanatieke blonde meisjes naar het hockeystadion. Die finish van Marianne Vos op de Mall, in de pletterende regen. Die waanzinnige barrage van de springploeg tegen het gastland, en dan nog tijd vinden voor een saluut. Die onoverwinnelijke jump over een golf van Dorian. De zwemploeg die op het juiste moment weet te pieken. Het onstuitbare positivisme van Churandy. En dan zwijg ik nog over drie aaneengesloten vluchtelementen. Prinses Margriet heeft als IPC-lid minstens zoveel mooie momenten mogen beleven bij de Paralympische spelen. En het is dan ook meer dan terecht dat jullie hier vandaag allemaal samen zitten. Topsport is topsport. Maar 2012 was ook een jaar van keuzes. Van politieke keuzes. Het nieuwe regeerakkoord zegt expliciet dat het Kabinet de spelen van 2028 niet naar Nederland wil halen, omdat het in een tijd van crisis en bezuinigingen weinig draagvlak in de samenleving ziet voor financiële risico's. Het willen organiseren van de Spelen is op dit moment dus niet aan de orde. Maar het gedachtegoed, en het doel, dat ten grondslag lag aan het Olympisch plan 2028 is nog altijd springlevend! 2012 was een bijzonder sportjaar, dat ons allemaal nog heel lang zal bijblijven. 

Ik wens jullie allemaal alle goeds voor de toekomst. Op de hele korte termijn natuurlijk voor de genomineerden op het sportgala vanavond. Maar vooral ook daarna. En voor diegenen die het aangaat: op weg naar Rio. Het kan altijd nog beter, nog hoger en nog sterker, zoals de wapenspreuk van het IOC het zegt. Citius, Altius, Fortius! En wij, wij blijven ondertussen streven naar een Nederland op Olympisch niveau in de 21ste eeuw. Komend jaar de EYOF in Utrecht. Hopelijk in 2018 de Jeugd Olympische Spelen in Rotterdam. En wie weet toch nog ergens in die lange 21ste eeuw de Olympische Spelen. Dat kan dus ook na 2028 zijn. Stelt u zich eens voor, hoe de leden van de Olympische familie, en staatshoofden en regeringsleiders, zich dan voorafgaand aan de opening zullen vergapen aan de pracht en praal van deze Burgerzaal... Maar nu, anno 2012, zijn jullie al aan de beurt. Jullie zijn onze Olympische en Paralympische helden. Jullie hebben het echt verdiend. En jullie zullen weer een toekomstige generatie moeten inspireren. Dus geniet van jullie prestaties, en doe er iets goeds mee! “

Lees hier de volledige toespraak.

Kort nieuws:

- Prinses Annemarie viert vandaag haar 35e verjaardag.

 - Prinses Margarita is toegetreden tot het bestuur van Jumping Amsterdam. Ze gaat zich bezighouden met relatiebeheer en de contacten met vrijwilligers, officials en de sponsors.

 - Koningin Beatrix heeft maandag de oud-ministers en oud-staatssecretarissen van het kabinet Rutte-Verhagen uitgenodigd voor een afscheidslunch.

 - Aanstaande zondag zendt de NOS weer een Oranje Jaaroverzicht uit om 21.20 uur op Nederland 1.

1 opmerking:

  1. Mooi zinnetje over de vijf bloedfanatieke meisjes, ja, dat was en is voor mij het belangrijkste geweest rond de Olympische Spelen.

    BeantwoordenVerwijderen