Wilhelmina 1880-1962 – III | De Oranjes

woensdag 26 december 2012

Wilhelmina 1880-1962 – III

1891-1895 

Na een periode van rouw worden de lessen voor Wilhelmina bij meester Gediking weer hervat. Wel met de nodige veranderingen. Zo krijgt Gediking van Koningin Emma te horen dat hij zijn leerling voortaan met Majesteit moet aanspreken. In 1892 volgt nog een verdrietige verandering voor Wilhelmina. Haar moeder besluit dat ze te groot is voor haar poppen. Ze laat een kast maken en daar wordt de hele poppenverzameling in opgesteld. Voortaan mag de jonge koningin er alleen nog door de glazen ruiten naar kijken.Naarmate de jaren verstreken, werden ook andere mensen ingeschakeld bij het geven van onderwijs aan Wilhelmina. Meester Gediking bleef tot april 1897 in dienst. De lessen die hij gaf werden uitgebreid met vaderlandse geschiedenis, meet - en wiskunde.

17 mei 1891 verricht Wilhelmina haar eerste officiële daad. Ze metselt een steen voor het Wilhelmina ziekenhuis in Amsterdam dat in aanbouw is. "Ik hoop dat dit gebouw tot een blijvende zegen voor Amsterdam zal zijn.” aldus Wilhelmina. Een paar dagen later brengt Koningin Wilhelmina, met haar moeder, haar eerste echte officiële bezoek aan Amsterdam. In de nieuwe Kerk is er een feestelijke bijeenkomst, waar de jonge koningin bloemen kreeg aangeboden van Amsterdamse weesmeisjes. De 10-jarige Koningin houdt bij die gelegenheid haar eerste toespraakje: "Heel vriendelijk van u. Dank u hartelijk. Ik ben erg blij met de mooie bloemen.”In de daaropvolgende jaren neemt Koningin Emma haar overal mee naar toe en regelmatig worden de provincies bezoekt.Maar ook buitenlandse bezoeken worden afgelegd, zoals in 1895 als ze op bezoekt gaat bij de Engelse Koningin Victoria. Koningin Victoria schreef over het bezoek van Wilhelmina in haar dagboek: “The young Queen ... still has her hair hanging loose. She is slender and graceful, and makes an impression as a very intelligent and very cute girl. She speaks good English and knows how to behave with charming manners” 
 (Met dank aan Anja, Foto's: RVD)

1 opmerking:

  1. Mooi wat koningin Victoria over koninginnetje Wilhelmina zei. En ach, wat sneu, dat ze toen al niet meer met poppen mocht spelen. Echt volwassen zijn op die leeftijd al.. Mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen