Oranje nieuws – 10 t/m 15 december 2012 | De Oranjes

zaterdag 15 december 2012

Oranje nieuws – 10 t/m 15 december 2012

Prinses Irene geeft natuurles in Rouveen

Prinses Irene was maandag en dinsdag op bezoek bij Veldschuur Bid en Werk in Rouveen. De prinses gaf de Overijsselse vrijwilligers les in het kader van het NatuurCollege.

In 2001 is de Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege opgericht. Als mens zijn we volgens de prinses deel van de natuur, maar velen zijn de verbinding kwijt. Het NatuurCollege wil de verbondenheid van al het leven weer in herinnering brengen door middel van leeractiviteiten, trainingsprojecten, ronde tafels met het zakenleven, wetenschap, politiek en jongeren.

Prinses Máxima dirigeert orkest bij afsluiting Nederland –Turkije jaar
Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/
Prinses Máxima was dinsdag 11 december in Rotterdam aanwezig bij de officiële afsluiting van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Tijdens de slotbijeenkomst werd teruggeblikt op de resultaten van het bilaterale jaar en vooruit gekeken naar toekomstige samenwerking en uitwisseling. Het Koninklijk Huis heeft ook flink ‘meegevierd’. Zo bracht president Gül een staatsbezoek aan Nederland, bezocht de Koningin in juni Turkije en waren de prins en prinses in november in de stad Istanbul. In Istanbul werd het al afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest, dinsdag was het de beurt aan Ricciotti Ensemble – een symfonieorkest.

Na diverse toespraken van onder andere vice-premier Ali Babacan van Turkije en Prinses Máxima, liet het orkest van zich horen. Even bestuurde ze de dirigent, maar al snel nam de prinses het stokje over en dirigeerde – alsof ze het dagelijks doet – het orkest.


Prins Maurits en Prinses Marilène openen tentoonstelling ‘De Brieflezende Vrouw’ in São Paulo

Kort na het bezoek van de Prins van Oranje en Prinses Máxima aan Brazilië stapten weer een prins en prinses in het vliegtuig richting het grootste land van Zuid-Amerika; Maurits en Marilène. In São Paulo opende Prins Maurits de tentoonstelling van het schilderij ‘De Brieflezende Vrouw'. 


Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/
Het pas gerestaureerde schilderij ‘De Brieflezende Vrouw’ maakt een wereldtournee (o.a. in Shanghai en Los Angeles) voordat het terug gaat naar het Rijksmuseum – die op 13 april 2013 officieel heropent wordt door de Koningin. Vanwege de historische banden van de Koninklijke familie met Brazilië én Prinses Marilène die werkzaam is bij het Rijksmuseum, opende Prins Maurits graag de tentoonstelling in het Museu de Arte. Bovendien toont dit museum een grote collectie Europese, Braziliaanse, Afrikaanse en Aziatische kunst. De prins en prinses raakten niet uitgekeken.

Uiteraard werd er ook geposeerd bij dat waar ze voor gekomen waren - ‘De Brieflezende Vrouw’ – het bekendste schilderij van Johannes Vermeer. Prinses Marilène was net als de brieflezende vrouw, ook gekleed in het blauw. In een toespraak die de prins bij de opening hield refereerde hij ook aan de blauwe overeenkomst: “Ik heb de eer en het genoegen om twee vrouwen te begeleiden naar Brazilië. Allereerst mijn lieve vrouw Marilène, en ten tweede een vrouw die een van de iconen van het Rijksmuseum is. “…” Je kunt je voorstellen dat ik erg blij en dankbaar ben om hier te staan vanavond, bij twee vrouwen in het blauw. Hierbij open ik deze bijzondere tentoonstelling.”

Prins Constantijn reikt Prins Claus Prijs uit
"Het podium hier symboliseert voor mij een lege plek, een lege plek waar mijn broer had moeten staan"


Prinses Mabel en Prinses Laurentien in tranen
na woorden Prins Constantijn
Afgelopen woensdag werd de jaarlijkse Prins Claus Prijs weer uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Samen met Constantijn, is Prins Friso erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Om beurten reiken ze de prijzen uit. Dit jaar was eigenlijk Prins Friso aan de beurt.. 

Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds bestaat sinds 1996 en is opgericht ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Prins Claus. Het Fonds heeft als doel culturele kennis te vergroten en een goede wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling te bevorderen. Na zijn dood in 2002, namen Prins Constantijn en Prins Friso het stokje van erevoorzitter van hun vader over.

Traditiegetrouw is het ‘Koninklijk gezin’ aanwezig bij de uitreiking. Ook Prinses Mabel – ze arriveerde samen met de Koningin – woonde de uitreiking bij. Het was haar eerste Nederlandse officiële optreden sinds het ski-ongeluk van haar man. In het buitenland kwam ze af en toe in beeld zoals in Londen waar ze samen met Prinses Máxima een concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bijwoonde. Ook was ze aanwezig bij het huwelijk van Prinses Carolina in Florence.

Foto's Screenshot en Prins Claus Fund
De Prins Claus prijzen worden altijd uitgereikt aan projecten uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Dit jaar was de Grote Prins Claus Prijs toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse uitgeverij publiceert handgemaakte boeken van gerecycled materiaal. Tien andere kunstenaars, denkers, filmmakers en culturele organisaties uit onder meer Syrië, Birma en Somaliland/Somalië, werden daarnaast geëerd voor hun inzet voor cultuur en ontwikkeling. Prins Constantijn stond in zijn toespraak stil bij de afwezigheid van zijn broer: "Het podium hier symboliseert voor mij een lege plek, een lege plek waar mijn broer had moeten staan." Door die woorden raakten Prinses Mabel en Prinses Laurentien zichtbaar geëmotioneerd.


Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/

Prinses Laurentien spreekt op Bibliotheektweedaagse 2012


Foto: © Screenshot
Prinses Laurentien hield donderdag 13 december in Middelburg een toespraak op de Bibliotheektweedaagse (B2D2012), het jaarlijkse congres van openbare bibliotheken in Nederland.

Sinds 2010 is er een landelijk congres voor de openbare bibliotheken, waar directeuren, managers en andere deskundigen hun kennis delen. Het thema van de B2D2012 was 'Samen ontwikkelen - de bibliotheek is er klaar voor'. Onderwerpen als de nieuwe bibliotheekwet, Collectie Nederland, leesbevordering en de digitale infrastructuur kwamen tijdens het congres aan de orde..

In haar toespraak stond de prinses stil bij de rol van bibliotheken bij taalontwikkeling, lezen en schrijven.

Prins van Oranje en Prinses Máxima lunchen met ‘uitblinkers’

De Prins van Oranje en Prinses Máxima hebben op afgelopen donderdag in Paleis Noordeinde weer een lunch aangeboden aan een selectie van Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie.

De 27 genodigden hebben recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in diverse sectoren zoals sport, kunst & cultuur, media & journalistiek, muziek, literatuur, onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven.

Zoals gebruikelijk werden er geen broodjes kaas gegeten, maar dieren geserveerd. Dit keer speelden een zalm en een eend de hoofdrol. De zalmfilet werd als voorgerecht geserveerd, en het hoofdgerecht was een eendenborstfilet met een röstirondje en spruitjes. Als nagerecht kwam er voor iedereen een chocoladebrownie op tafel.

Prinses Margriet bij 120-jarig jubileum Koninklijke Gazelle

Prinses Margriet heeft gisteren de viering van het 120-jarig jubileum van Koninklijke Gazelle bijgewoond.

De prinses – die twintig jaar geleden eveneens aanwezig was bij de verlening van het predicaat 'Koninklijk' aan Gazelle- kreeg een rondleiding door de fabriek van Gazelle en uitleg over het productieproces.Ter gelegenheid van het jubileum worden een aantal elektrische fietsen ter beschikking gesteld aan de stichting Spieren voor Spieren. Maar niet voordat ze door de prinses werden uitgetest..

Prins van Oranje en Prinses Máxima bij werkconferentie Samenwerkende Fondsen

De Prins van Oranje en Prinses Máxima waren gisteren in in Den Haag aanwezig bij een werkconferentie van de Samenwerkende Fondsen voor het Caribisch deel van het Koninkrijk.

In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de vier regeringen binnen het Koninkrijk, presenteerden de fondsen hun plannen om de onderwijskansen van kwetsbare jongeren op de zes eilanden te versterken. Het programma is gestoeld op Kansen voor Jongeren van het Oranje Fonds. Prinses Máxima sprak tijdens de conferentie kort over de achtergrond van dit programma.

Koningin Beatrix en Prins van Oranje bij Koninkrijksconcert

Koningin Beatrix en de Prins van Oranje woonden vanavond ter gelegenheid van Koninkrijksdag het zevende Koninkrijksconcert bij in het Beurs-WTC Congress & Event Center in Rotterdam.

Het Koninkrijksconcert heeft als doel de verbondenheid te tonen tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het thema van het concert dit jaar was Mazurka. De Mazurka is van oorsprong een Europese wals waarvan Chopin er een aantal heeft gecomponeerd en waar in Curaçao in de 19e eeuw veel op gedanst werd. De wals is voor het Koninkrijksconcert nieuw leven ingeblazen door een compositie van de Curaçaose jazzpianist Randal Corsen. Caribische en jazzinvloeden zijn hierin verweven. Tijdens het concert gaven een aantal artiesten uit de vier landen van het Koninkrijk invulling aan het thema.

Kort nieuws:

- Koningin Beatrix heeft woensdag op Paleis Noordeinde ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Nepal en Bhutan ontvangen.

 - Koningin Beatrix is door tijdschrift Elsevier uitgeroepen tot 'Nederlander van het jaar 2012'

- Donderdagavond sprak Prof.mr. Pieter van Vollenhoven in Pauw en Witteman over zijn nieuwe boek ‘Hier onveilig? Onmogelijk’

2 opmerkingen:

  1. Mooie log Vivian! Ik was er ook bij in Amsterdam, ik kon wel huilen toen ik Mabel zag, zo ontzettend zielig, maar tegelijkertijd is ze ook zo dapper!

    Ik ben een nieuwe site begonnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vreugde en verdriet wisselt zich ook in deze log, dus net als in het echte leven, af. Zo leuk om Máxima te zien als dirigente en ook dat we eindelijk prinses Marilene en prins Maurits weer eens zagen. Mooie blauwe jurk droeg Marilene! En die toespraak van prins Constantijn is ook wel echt emotioneel, maar terwijl de koningin en Máxima en Alexander ondanks alles kunnen lachen ziet Mabel er zo triest uit. Heel logisch hoor!!

    BeantwoordenVerwijderen