Oranje nieuws – 5 t/m 7 december 2012 | De Oranjes

vrijdag 7 december 2012

Oranje nieuws – 5 t/m 7 december 2012

Prins van Oranje bezoekt Lucht – en Ruimtevaartlaboratorium

De Prins van Oranje was op woensdag 5 december op bezoek bij het Nationaal Lucht – en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Amsterdam.

De prins liet zich informeren over de activiteiten van het NLR. Hij sprak ook met medewerkers over projecten waar het NLR bij betrokken is. Het zijn projecten binnen de lucht- en ruimtevaart, militair en civiel, van nieuwe materialen tot nieuwe landingsprocedures. Tijdens een rondleiding nam de prins zelfs plaats achter het stuur van een vliegtuigsimulator, waarmee vliegtuigen autonoom kunnen taxiën.

Koningin Beatrix opent Hanzelijn

Koningin Beatrix heeft donderdagochtend de officiële opening van de Hanzelijn verricht.

De Hanzelijn is de nieuwe treinverbinding tussen Lelystad en Zwolle. Maar liefst zes jaar heeft ProRail aan het grote spoorproject gewerkt. Rond kwart voor elf arriveerde de Koningin met de Koninklijke trein op het station in Lelystad. Daar verrichte ze met een druk op de knop de officiële opening van de Hanzelijn.

Vervolgens stapte bij ieder station (Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle) een leerling van een basisschool in die als winnaar van de gedichtenwedstrijd was verkozen. Voor sommige was het instappen een beetje eng, dus hielp de Koningin hen instappen van het perron in de trein. De vier winnaars stapten samen met de Koningin en haar gevolg uit op eindstation Zwolle waar de gedichten over de Hanzelijn werden voorgedragen.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/


Prins van Oranje bezoekt Priva in De Lier

De Prins van Oranje was donderdag op bezoek bij het bedrijf ‘Priva’ in De Lier.

Leden van de Adviescommissie Water (waar de prins voorzitter van is) waren ook aanwezig. Samen werden ze geïnformeerd over de activiteiten van het bedrijf in binnen – en buitenland. Priva ontwikkelt en levert producten en diensten voor duurzame, innovatieve klimaatbeheersing en procesbeheer in de tuinbouw.

Prins van Oranje en Prinses Máxima bij slotbijeenkomst jubileum Oranje Fonds

De Prins van Oranje en Prinses Máxima waren donderdagavond aanwezig bij de slotbijeenkomst van het jubileumjaar van het Oranje Fonds in Den Bosch.

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/
Met hun huwelijk werd het Oranje Fonds 10 jaar geleden ‘geboren’. Als beschermpaar zijn ze sinds 2002 zeer betrokken geweest bij het Oranje Fonds, en kwamen daarom ook samen naar de slotbijeenkomst. Honderden initiatiefnemers van projecten die door het fonds zijn gesteund kwamen hier bijeen. In tien jaar zijn meer dan 20.000 sociale initiatieven gesteund. Ook zijn een tiental meerjarige programma's gestart die een maatschappelijke thema behandelen. Tijdens de bijeenkomst werden ook twee langlopende programma’s beëindigd (Taalontmoetingen en het Stimuleringsprogramma Mentorprojecten) Beide programma’s hebben zoveel succes geboekt, dat ze niet meer nodig zijn. De resultaten, ervaringen en tips werden gebundeld in de publicatie ‘Twee’ – daar nam de prins een eerste exemplaar van in ontvangst. Prinses Máxima ontving het eerste exemplaar van Taalontmoetingen ‘Twee voor taal’.

Na afloop vond er een diner plaats, genaamd het ‘Menu van Oranje’. Volgende week zondag – 16 december om 18.00 uur – wordt dit bij SBS 6 uitgezonden. Te zien is dan hoe drie Hollandse gerechten door chefkoks van verschillende restaurants worden geserveerd. De 3 chefkoks zijn ontstaan door middel van een wedstrijd die op zoek was naar het allerbeste Nederlandse menu. De prins en prinses waren vooraf al enthousiast: “De kans om op deze manier van regionale producten te genieten op zo’n feestelijke avond voor het Oranje Fonds, daar verheugen wij ons ontzettend op”, aldus de prins. “Wij zijn benieuwd naar het voorgerecht, hoofdgerecht én nagerecht”, vulde de prinses aan.

Foto's: © Jannemieke den Besten, royaltypictures.blogspot.com

Prinses Amalia 9 jaarFoto: © RVD
Woensdag werd er al flink uitgepakt in Villa Eikenhorst en dat gaat vandaag weer gebeuren want Prinses Amalia viert haar 9e verjaardag.

Prinses Amalia zal vandaag eerst gewoon naar school moeten. Bovendien is haar moeder ook niet thuis; die doopt vandaag eerst een milieuvriendelijke gastanker. Amalia is al een echte ‘bovenbouwer’ in groep 6 van de Bloemcampschool, maar wel de jongste van de klas. Laat maakt ze het niet vanavond, want morgen moet ze waarschijnlijk weer gewoon een hockey-wedstrijd spelen.

Vergeet niet te vlaggen voor de jarige prinses!
Prinses Máxima doopt milieuvriendelijke ‘Coral Energy’


 © Screenshots
Prinses Máxima heeft vanochtend in Rotterdam de milieuvriendelijke gastanker de Coral Energy gedoopt.

De prinses arriveerde – zoals altijd – tot in de puntjes verzorgd, en droeg een bijzondere ‘tulband’ op haar hoofd. Vanwege de kou en de gladheid op het schip waren in de achterbak van de auto een jas en platte schoenen meegereisd, die ze pas aan deed na de bijeenkomst binnenin het gebouw op de Cruise Terminal. Met het kapot slaan van een champagnefles werd het schip vervolgens officieel gedoopt door de prinses.

De Coral Energy is het eerste schip ter wereld in de klasse 1A dat met een dual-fuelmotor vaart. De gastanker gebruikt daardoor diesel slechts als ontsteker en het veel schonere aardgas als brandstof. Dat is milieuvriendelijker omdat er minder fijnstof vrijkomt. Uiteraard wilde de prinses nog een rondje lopen over het bijzondere schip, want met haar platte schoenen was uitglijden vrijwel uitgesloten.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/


Kort nieuws:

- Koningin Beatrix heeft woensdag ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeur van Azerbeidzjan, Panama en Burkina Faso ontvangen.

- Vanwege de 75e verjaardag van de Koningin op 31 januari 2013 organiseert de NOS in samenwerking met Paleis het Loo ‘Het beeld van Beatrix’. Ben je creatief en wil je graag meedoen? Kijk dan hier. 

- Koningin Beatrix heeft donderdagavond de Raad van Bestuur van Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA) ontvangen op Paleis Huis ten Bosch.

7 opmerkingen:

 1. Amalia van harte gefeliciteerd en maak er maar een leuke dag van.
  Grappig die foto van de koningin met dat wijzend vingertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Dat denk ik ook wel, hier in Brabant ligt er een flink pak sneeuw in ieder geval. Maar mooi toch een feestje in de sneeuw met sleetjes en glijden. dat heeft toch ook wel wat en warme chocolade melk erbij.Het zal best een feest worden daar in Wassenaar

   Verwijderen
 3. Wat zag de koningin er gisteren mooi uit, natuurlijk leuk dat ze met de trein kwam. Het outfit van prinses Maxima vindt ik echt niet mooi, wel mooie foto's. Wat leuk voor Amalia dat er op haar verjaardag sneeuw licht, het is daar vast een groot feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, Maxima hoed vind ik niet geweldig, dat maakt haar gezicht wat dikker maar de kleur is goed en lange jas maakt juist slordig uitziet en jurk is prachtig en Amalia zal gisteren een leuk dag gehad hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Vivian,
  Je website is wel veranderd zeg, ik moet er nog aan wennen!! Helaas heb ik heel slechte internetverbinding waardoor ik erg lang moet wachten voor de pagina laadt. Dus ik kan niet alle foto's zien als ik hierop reageer. Wat een uitgebreide log,leuk stukje over Amalia. Ons prinsesje alweer 9 jaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jenny,

   In Google Chrome is m'n site wel snel.. Internet Explorer is inderdaad traag.. en die plakt op een of andere manier ook de menuknoppen aan elkaar vast.

   Verwijderen