Oranje nieuws 13 t/m 16 december 2011 | De Oranjes

vrijdag 16 december 2011

Oranje nieuws 13 t/m 16 december 2011

Koningin Beatrix reikt onderscheiding uit aan vertrekkend ‘Apostolisch Nuntius’

Koningin Beatrix heeft dinsdag op Paleis Huis ten Bosch geluncht met apostolisch nuntius François Robert Bacqué. De man kwam daar om afscheid te nemen.

In 1966 werd hij al priester en tot die tijd is hij altijd verbonden gebleven met bisschoppenconferenties en het Vaticaan. Koningin Beatrix had nog een leuk cadeautje voor hem: Het Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.

Prins Constantijn reikt Prins Claus Prijs uit
In het bijzijn van Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Laurentien, Prins Friso en Prinses Mabel

Dit jaar was het weer de beurt aan Prins Constantijn om de Prins Claus Prijs uit te reiken. Hij doet dit om beurten met zijn broer Prins Friso. Samen zijn ze erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Behalve de broers, waren ook Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Laurentien en Prinses Mabel aanwezig.

De gelukkige winnaar van de Grote Prins Claus Prijs is dit jaar Ntone Edjabe. Hij kreeg uit handen van Prins Constantijn de ‘trofee’ wat symbool staat voor maar liefst 100.000 euro. Aan tien andere laureaten was 25.000 euro toegekend. Verschil moet er zijn, want daar hield de prins ook niet zo’n lange toespraak over. Meneer Edjabe krijgt de prijs vanwege zijn opgerichte ‘Chimurenga’ magazine. Een Afrikaans blad over cultuur, kunst en politiek. Het schijnt een belangrijke rol te spelen om taboes in Afrika te doorbreken. Dat was de doorslaggevende reden om in aanmerking te komen voor de Prins Claus Prijs. Omdat het de 15e keer was dat de Prins Claus prijzen werden uitgereikt, had het nog een feestelijk tintje. Het gangpad in de volle zaal van het paleis fungeerde als catwalk. Aparte creaties kleding werden gepresenteerd in een modeshow. Tot slot werd nog een groepsfoto gemaakt met alle winnaars en de Koninklijke familie.Foto's: paleisamsterdam, prins claus fund en screenshot

Koningin Beatrix bij Koninkrijksconcert

Koningin Beatrix was gisteravond bij het zesde Koninkrijksconcert ter gelegenheid van de Koninkrijksdag in Lelystad.

Het doel van het Koninkrijksconcert is de verbondenheid te tonen tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Verschillende artiesten uit vier landen van het Koninkrijk traden op. Het was de eerste keer dat na de opheffing van het land Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010, de eilanden Curaçao en Sint Maarten als land op het Koninkrijksconcert vertegenwoordigd waren.

Prinses Marilène reikt Platina film uit voor Nova Zembla

Prinses Marilène overhandigde donderdag in het Rijksmuseum de Platina film voor Nova Zembla aan regissseur Reinout Oerlemans.

Op 21 november was Prinses Marilène, samen met haar man Maurits, Prins Floris, Prinses Aimée en Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima ook aanwezig bij de première. De platina film werd uitgereikt ter ere van de nu al 400.000 bioscoopbezoekers. Ook is er in het Rijksmuseum een ‘Nova Zembla deel’ ingericht. Spullen die ook in de film gebruikt zijn en een kleine replica van het schip waarmee de ontdekkingsreis over de zee vaarde..

Kroonprins Willem-Alexander en Prins Filip bij conferentie Vlaams-Nederlandse deltagebied
Deltaconferentie met Antwerpse garnalenkroketten

Kroonprins Willem-Alexander was vanochtend al vroeg in Antwerpen waar hij samen met de Belgische Prins Filip in het provinciehuis een conferentie bijwoonde over logistiek in het Vlaams-Nederlandse deltagebied.

De twee prinsen en de heer van Rompuy tekenden het zogenaamde ‘Guldenboek’ en begaven zich vervolgens naar de ‘bioscoopzaal’ van het provinciehuis voor de conferentie. Ondertussen werd de eettafel gedekt, waar Willem-Alexander en Filip samen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in het deltagebied en Europese, nationale, regionale, provinciale en lokale autoriteiten een lunch van garnalen kroketten en sandwiches nuttigden.


Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima bij symposium ‘Crisis in Europa’

Vandaag waren Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima voor de tweede keer deze week in het Paleis op de Dam. Ze bezochten het symposium ‘Crisis in Europa’.

Omdat het een onaangekondigd bezoek was, waren er geen fotografen in de gelegenheid nog iets vast te kunnen leggen. Op dit filmpje zijn Willem-Alexander en Máxima kort te zien.

© Vivian Kramer - royalfanvivian

5 opmerkingen:

 1. Wat een superleuke kopfoto heb je weer! Heel origineel! Die foto van Laurentien ken ik trouwens niet.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel!

  De foto van Laurentien komt uit deze log: http://www.royalfanvivian.nl/2011/01/oranje-nieuws-11-tm-13-januari-2011.html Ze bezocht een school met als thema van project 'poolnacht'

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vivian, ik zou je achtergrond effe iets smaller maken want ik moet scrollen naar de zijkant om 'm goed te zien.

  Als je niet weet hoet het moet, wil ik je wel helpen :)

  Veel oranjenieuws weer jammer genoeg staat er in januari niet veel in de agenda behalve het staatsbezoek dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is je schermresolutie? Wat normaal gesproken hoort het er zo uit te zien: http://img3.imageshack.us/img3/3968/sitegv.jpg en is er dus geen scrollbalk naar rechts.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heleboel Oranjenieuws was er weer. Leuk om zoveel prinsen en prinsessen (en natuurlijk de vorstin) te zien! Vooral gaaf dat prinses Marilene even in de schijnwerpers stond..

  BeantwoordenVerwijderen