200 jaar Koninkrijk der Nederlanden | De Oranjes

zondag 4 december 2011

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Feest tussen 2013 en 2015

Afgelopen woensdag heeft het Nationaal Comité ‘200 jaar Koninkrijk’ de opzet voor de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 2013 bekend gemaakt.

Op 30 november 2013 beginnen de festiviteiten. Er wordt maar liefst bijna twee jaar feest gevierd, tot oktober 2015. Vijf grote nationale festiviteiten vinden plaats in Den Haag, Maastricht, Zwolle en Amsterdam. Verder nodigt het comité andere organisaties en instellingen uit zich met eigen initiatieven aan te sluiten bij de nationale evenementen. Uiteraard zal niet iedere gemeente hier gehoor aan geven.. De feesten duren bijna twee jaar, omdat Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau op 30 november 2013 naar Nederland terugkeerde en in 1815 ingehuldigd werd als Koning Willem I.

Programma, voor zover nu in grote lijnen bekend:

 • 30 november 2013: Start van de festiviteiten met de nagespeelde landing van de latere Koning Willem I op het Scheveningse strand. (mogelijk vertolkt Kroonprins Willem-Alexander deze rol)
 • 29 maart 2014: In Den Haag wordt aandacht besteed aan de grondwet en grondrechten.
 • 5 september 2014: In Maastricht wordt de internationale oriëntatie van ons land centraal gezet. Hier zal een programma worden georganiseerd dat inhoudelijk en feestelijk ingaat op de de politieke, zakelijke en culturele verbindingen.
 • April 2015: Zwolle vraagt aandacht voor actief burgerschap, voor vrijwilligers en het verenigingsleven.
 • 26 september 2015: In Amsterdam vind een feestelijke slotmanifestatie plaats.
De website van 200 jaar Koninkrijk: http://www.200jaarkoninkrijk.nl/

© Vivian Kramer - royalfanvivian

4 opmerkingen:

 1. Leuk! Ik hoop dat we de Koninklijke Familie dan ook veel gaan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het beloofd wat te worden. Hoop wel dat de re-enacment in Nederland niet wordt overgeslagen. Voor ons zijn deze vieringen erg belangrijk. Wij kunnen op deze manier aan Nederland laten zien, hoeveel passie wij in onze hobby steken.

  BeantwoordenVerwijderen