De Oranjes en Sinterklaas | De Oranjes

maandag 5 december 2011

De Oranjes en Sinterklaas


…De jarenlange liefde van de Koninklijke familie voor Sinterklaas


Vanavond krijgen er flink wat kinderen in Nederland cadeautjes van Sinterklaas.. Ook de prinsesjes van Villa Eikenhorst. Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane hebben trouw iedere avond hun schoentje gezet en liedjes gezongen. Ieder jaar gaan ze naar de intocht in Wassenaar of in Scheveningen. Daarnaast komt de Sint ieder jaar naar de Bloemcampschool. Zie hier een filmpje van het bezoek aan de school in 2009. Vanaf de 40e seconde komen, Máxima, Amalia en Alexia in beeld.Koningin Juliana en Prins Bernhard bezochten altijd met hun dochters de intocht in Amsterdam. De prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Marijke werden altijd erg verlegen zodra de grote man met de mijter hen naderde om een handje te geven. Op Paleis Soestdijk werd pakjesavond altijd groots gevierd. Lange tijd kon oma Wilhelmina verkleedt de rol van Sinterklaas vervullen. Marijke noch Beatrix had door dat dit oma was…

Sint en Piet kwamen ook vaak op bezoek. Op Kasteel Drakensteyn was hij altijd welkom. Zelfs toen Willem-Alexander en z’n broers allang niet meer in hem geloofden. De prinsen sloegen net als hun moeder nooit een intocht over. Ze probeerden zoveel mogelijk pepernoten te verzamelen. Niet om op te eten, maar om elkaar onderling thuis mee te bekogelen.. Prins Willem-Alexander heeft zelfs een keer voor een klasgenoot als surprise de Groene Draeck nagemaakt. (in mini-versie) ‘Grootmammam’ Juliana – die graag toneel speelde – genoot al heel haar leven van het Sinterklaasfeest. Zie hier een fragment van de prinses in de jaren ’80. Ze zingt: ‘De zak van Sinterklaas’ en vierde pakjesavond het liefst met al haar kinderen en kleinkinderen samen op Soestdijk. Prins Pieter-Christiaan is zelfs twee keer zwarte piet geweest tijdens de intocht op tv.De Koninklijke familie zal dit traditionele feest waarschijnlijk nog generatie na generatie blijven vieren. Want Sinterklaas en de Oranjes hebben ook 1 grote overeenkomst die hen blijft verbinden: ze blijven áltijd bestaan ;)

Foto's: Screenshots, RVD, Gera - haagsallerlei.nl, sinterklaasindenhaag.nl

3 opmerkingen:

  1. Wat een leuke log! Zowel de prinsesjes van nu als de kleine prinsesjes van toen zagen er schattig uit bij de intochten. Leuke foto van Amalia met de mijter op, die zocht ik pas en toen kon ik hem nergens vinden :) echt een log waaraan ik veel plezier heb beleefd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een erg leuke log en zeker de vergelijking met toen en nu en inderdaad: Sinterklaas en Oranje: ZE BLIJVEN ALTIJD BESTAAN.
    Zover er aan pakjesavond gedaan wordt: iedereen een gezellig en fijne pakjesavond

    BeantwoordenVerwijderen