Oranje nieuws – 6 & 7 december 2011 | De Oranjes

woensdag 7 december 2011

Oranje nieuws – 6 & 7 december 2011

Koningin Beatrix overhandigt vaandel Koninklijke Landmacht

Koningin Beatrix overhandigde gisteren een vaandel aan het Korps Militaire Administratie van de Koninklijke Landmacht. Het gebeurde allemaal op het Binnenhof in Den Haag.

Dik ingepakt, hield Koningin Beatrix dinsdagochtend een toespraak voorafgaand aan de overhandiging van het vaandel. Het vaandel symboliseert de verbondenheid met het Koninklijk Huis en de saamhorigheid binnen een korps. Het vaandel wordt binnen de Koninklijke Landmacht gebruikt bij ceremoniële gebeurtenissen zoals beëdigingen, commandowisselingen en herdenkingsbijeenkomsten. Het Korps Militaire Administratie was de laatste eenheid binnen de landmacht die nog niet over een eigen vaandel beschikte.

Werkkamer Prinses Máxima overvol
Twaalf leden van Alumniraad delen ervaringen met prinses

Tegenwoordig ontvangt Prinses Máxima steeds vaker mensen op villa Eikenhorst. Dinsdag zat haar werkkamer vol met de twaalf leden van de Landelijke Alumniraad.

De mensen kwamen de prinses verslag geven over hun ervaringen op de weekendschool en hun inspanningen om een actief netwerk op te bouwen. Zo willen ze op 2 mei volgend jaar een reünie organiseren. Niet zomaar een reünie, maar dat zou dan hét moment moeten worden waarop alle oud-leerlingen van alle negen IMC Weekendscholen samenkomen. Het bezoek aan Prinses Máxima beschouwen ze als de officiële start van het hele ‘project’.

Foto samen met de prinses voor de voordeur

Kroonprins Willem-Alexander ontvangt 25 jaar Officierskruis

Kroonprins Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag – de geboortedag van Koning Willem II- in de Julianakazerne in Den Haag een gesp, behorende bij het Nederlands Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als Officier, ontvangen.

Dit gebeurde ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als officier. Minister van Defensie Hans Hillen overhandigde de gesp aan de prins. De militaire onderscheiding, ook wel het ‘jeneverkruis’ genoemd, wordt uitgereikt aan officieren in de Nederlandse krijgsmacht die ten minste 15 jaar actief zijn. Iedere opvolgende 5 jaar in actieve dienst wordt het getal op de onderscheiding aangepast. Willem-Alexander heeft de reserveofficier rol binnen Defensie (Bij de marine in de rang van commandeur, landmacht in de rang van brigadegeneraal en luchtmacht in de rang van commodore) Vandaar dat hij niet ieder jaar op prinsjesdag hetzelfde uniform draagt, maar ze afwisselt.


Foto: Defensie

Prinses Amalia 8 jaar 
Prinses Amalia viert vandaag haar 8e verjaardag.
De prinses kijkt ieder jaar uit naar deze tijd. Want twee dagen voor haar eigen verjaardag, is het pakjesavond. Geen gebrek aan cadeautjes dus. Wat ze niet van de Sint krijgt (voor zover ze daar nog in gelooft) kan ze op haar verjaardag verwachten. Toen Amalia met haar moeder de traktaties maakte, konden Alexia en Ariane er maar moeilijk afblijven… Gelukkig zitten ze ook op de Bloemcampschool, en kunnen ze er nog wel eentje meepikken als ze grote zus Amalia in de gang tegenkomen. Vanmiddag is de school dicht en zal het feestje van de prinses waarschijnlijk ook plaatsvinden. Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima hebben speciaal vrij genomen om in ‘besloten huiselijke kring’ met vriendjes/vriendinnetjes, en later vandaag familie de 8e verjaardag van hun dochter te vieren.


Prinses Margriet op vrijwilliger pad
Van het jubileumfeestje in Lunteren tot de ‘meer dan handen’ awards in Amsterdam

Prinses Margriet was vanmiddag bij het jubileumfeestje van de Stichting Allegoeds in Lunteren, en vanavond getuige bij de uitreiking van de ‘meer dan handen awards’ in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Dit alles omdat het de Nationale dag van de vrijwilliger is, en Margriet zich beschermvrouw Stichting Landelijke Unie van Vrijwilligers mag noemen.

Bij de Stichting Allegoeds was het vanmiddag feest. De stichting zet zich al ruim 40 jaar met behulp van vrijwilligers in voor mensen die hulp, zorg en aandacht nodig hebben. Over aandacht hebben de mensen die vanmiddag bij het feestje in Groepshotel het Bosgoed aanwezig waren nooit meer te klagen. Niemand minder dan Prinses Margriet kwam een nieuw logo van de stichting onthullen en schudde vervolgens ook nog eens enkele handen.

Vanavond was de prinses in Amsterdam te vinden. In het kader van de Nationale dag van de vrijwilliger werden een aantal mensen met een ‘meer dan handen award’ vereerd. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Veldhuijzen van Zanten-Hyllner reikte de prijzen uit aan mensen en organisaties die men uit vond blinken in vier categorieën; Passie, Verbinding, Competentie en Innovatie. De prijs ‘meer dan handen award’ bestaat uit 5.000 euro (!) Hoewel de winnende vrijwilligers die eigenlijk in hun vrijwilligeractiviteit moeten stoppen, kunnen ze het vast met de feestdagen ook goed gebruiken. Met een beetje pech zijn ze hun vrijwilligerstaak in het nieuwe jaar zelfs volledig vergeten.

Verder vandaag: Koningin Beatrix ontving op Paleis Noordeinde geloofsbrieven van de ambassadeur van de Republiek Angola, Republiek Colombia en de Federale Democratische Republiek Ethiopië. Het ging er zoals altijd met de geloofsbrief-middagen weer koninklijk aan toe. Galarijtuigen werden van stal gehaald, en enkele rijders te paard brachten de ambassadeurs naar het paleis.

9 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verhaaltje heb je er weer bijgeschreven. Je hebt je roeping gemist; je had schrijfster moeten worden.

  En wat Amalia betreft een hele fijne verjaardag toegewenst met je papa en mama, zusjes, nichtjes, neefje, vriendjes en vriendinnetjes. Geniet maar van deze dag en van harte gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeffrey, zoon van anja7 december 2011 om 07:08

  ook ik wil amalia feliciteren met haar verjaardag en royalfanvivian met haar mooie site en foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeffrey, zoon van anja7 december 2011 om 07:10

  o ja, dat vergat ik, ik schrijf niet vaak meer een reactie, maar geniet wel van je site

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd lieve Amalia!
  Nog vele jaren, XXX Xisa, Muiden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop dat Amalia een heel leuke verjaardag gehad heeft! Mooie screenshot.. Wat een grote meid wordt ze al. Wel jammer dat de RVD geen traktatie voor ons had..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een drukke December dagen! Nog van harte gefeliciteerd Amalia!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto van Willem-Alexander

  BeantwoordenVerwijderen