De wintersportvakanties van Juliana, Bernhard en dochters | De Oranjes

zondag 30 januari 2011

De wintersportvakanties van Juliana, Bernhard en dochters

…Deel 2 thema: ‘Wintersportvakanties van de Oranjes’


Eind jaren 40 en in de jaren 50 brachten Koningin Juliana, Prins Bernhard en hun dochters de wintersportvakanties in het Oostenrijkse plaatsje Sankt Anton door.. De jonge prinsessen kregen overdag les, en waren, volgens een Polygoonjournaal uit die dagen, "zeer talentvol" in skiën. Sankt Anton was altijd erg blij met het hoge bezoek en omringde de familie met egards. Op Nieuwjaarsochtend bijvoorbeeld trad speciaal voor hen een folkloristische muziekgroep op, voor de deur van het hotel.



Prinses Margriet maakt huiswerk tijdens de vakantie in Sankt Anton


 Voordat de Koninklijke familie banden aanging met Lech, gingen ze dus skiën in het plaatsje Sankt Anton. Dat was voorbij toen Prins Bernhard tijdens een skitocht toevallig een hotelier uit Lech ontmoette. Ondanks al deze vriendelijke aandacht, verruilde het gezin dit plaatsje enkele jaren later voor Lech. Bernhard en de hotelman uit Lech bleken dezelfde hobby’s te hebben; skiën en helaas..jagen.. Het klikte tussen de twee, en daarmee was de relatie met Sankt Anton afgelopen. In 1959 nam de Koninklijke familie voor het eerst intrek in Gasthof Post, waar ze sindsdien elk jaar terugkeerden. Ook de tussendoor- sneeuwbezoeken aan Wengen, Polen en bijvoorbeeld Grindelwald hielden met de ‘komst’ van Lech op.



Links: Beatrix in Grindelwald, rechts: Juliana en Bernhard in Wengen


Aan alles komt een eind.. Prinses Juliana vertelde in 1996 aan een krant: “Nee, dit jaar ga ik niet op wintersport. Mijn dochter Christina gaat dit jaar niet en Irene gaat naar Zwitserland. Maar ik ga wel in het voorjaar naar Lech om te wandelen. “ Ook aan dat wandelen kwam een eind want enkele jaren later ging de prinses niet meer naar Lech, en ook Bernhard – altijd zo dol op skiën geweest – was al enkele jaren daarvoor vanwege z’n gezondheid afgehaakt.


(Met dank aan Anja, Foto's: RVD)

6 opmerkingen:

  1. Super mooie log heb je weer gemaakt vivian!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuke log zeg! Leuk al die sneeuw foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anja en Vivian: super gedaan! Ik vind de foto van prinses Margriet aan haar huiswerk, maar vooral de foto van prinsesje Beatrix met zonnebril geweldig! Leuk dat het skieën al zolang vaste prik van de koninklijke familie is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke kiekjes en wel sweet dat de prinsessen vaak 't zelfde gekleed waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die foto van Margriet is mooi! Mooi kind was ze :)

    BeantwoordenVerwijderen