'Terugblik-special' : Juliana 5 jaar overleden | De Oranjes

vrijdag 20 maart 2009

'Terugblik-special' : Juliana 5 jaar overleden

Vandaag is het 5 jaar geleden dat Juliana overleed. We blikken terug op deze trieste dag…20 maart 2004:


Officielejuliana


In de vroege zaterdagochtend van 20 maart 2004 ( en om precies te zijn om 05.50 uur) overlijdt Prinses Juliana op paleis Soestdijk in haar slaap met aan haar zijde haar man prins Bernhard en haar 3 dochters Koningin Beatrix en de prinsessen Irene en Margriet. Haar 4e dochter prinses Christina kwam net aan op Schiphol, toen zij het nieuws te horen kreeg en ging vandaar uit naar paleis Soestdijk. De prinses is 94 jaar geworden. Ze overleed aan de gevolgen van longontsteking. Kort na het overlijden werd prinses Juliana gebalsemd. Balsem is een stof die ze over het lichaam smeren dat het niet zo snel vergaat. Dit had ze zelf besloten. Haar moeder bijvoorbeeld wilde niet gebalsemd worden omdat zij naar de Heer wilde zoals ze was.


Om 10.00 uur in de ochtend spreekt minister-president Balkenende de Nederlandse Bevolking toe via radio en televisie: 'Omringd door haar directe familie, is Prinses Juliana thuis op Paleis Soestdijk overleden. Ze was al langere tijd ziek. In haar verliezen we een warme en betrokken vrouw, een moeder van ons allen. Op dit moment van verdriet richt ik mij namens het kabinet tot haar man, Prins Bernhard. Tot haar kinderen, Koningin Beatrix, Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Christina. Tot haar schoonzoon de heer Pieter van Vollenhoven. En tot haar klein- en achterkleinkinderen, voor wie Prinses Juliana een lieve oma was. Wij wensen hen kracht toe bij dit verlies en leven - ieder op eigen manier - met hen mee.' 'Prinses Juliana was gedurende 32 jaar onze Koningin, van 1948 tot 1980. Zij was een Koningin die haar hart en ziel legde in alles wat zij deed. Haar moeilijke taak in een veelbewogen tijd vervulde zij met grote plichtsbetrachting. Kenmerkend was haar menselijke benadering van het koningschap. Daarmee wist zij het hart te winnen van velen in onze samenleving.'


Foto: Balkenende spreekt Nederlanders toe 


De 1e condoleances die binnenkomen zijn die van Koning Albert II en Koningin Paola van België. Al vrij snel volgen condoleances van het Noorse Koninklijk paar, de president van Suriname en premier Godet van de Nederlandse Antillen, Koningin Elisabeth II van Engeland en van president Rau van Duitsland. De Grootmeester van het Huis van Hare Majesteit de Koningin, mr. P.W. Waldeck, heeft om 14.00 uur in Baarn officieel aangifte gedaan van het overlijden van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana der Nederlanden.


Rond 16.00 uur verliet Koningin Beatrix paleis Soestdijk en gaat naar paleis Huis ten Bosch, waar zij o.a. Willem-Alexander en Máxima op de hoogte zal brengen in Oostenrijk van het overlijden van prinses Juliana. Zij keren zondag 21 maart terug van vakantie en gaan dan naar paleis Soestdijk. Tot en met woensdag 24 maart is de prinses opgebaard in haar werkkamer. De naaste familie heeft dan de gelegenheid om afscheid van haar te nemen.


Koningin Beatrix gaat deze zondag ook naar het Haagse Bronovo ziekenhuis, waar om 00.37 uur haar 1e kleinzoon is geboren; het 2e kind van prins Constantijn en prinses Laurentien: Claus-Casimir.


Duizenden belangstellenden komen in een indrukwekkend defilé langs het hek van paleis Soestdijk om een laatste eer aan de overleden prinses te geven. De honderden boeketten worden door scouts verplaatst naar het bordes, op verzoek van de Koninklijke Familie als verwijzing naar de bloemenhulde die de prinses ten tijde van Koninginnedag jaarlijks kreeg.


Foto's: Bloemen aan het hek - Bordes vol met bloemen 


In een speciale uitgave van de Staatcourant gaf Koningin Beatrix melding van het overlijden van prinses Juliana:


“Met grote droefheid geef ik kennis dat mijn geliefde moeder heden vredig is gestorven. Mijn familie en ik voelen ons gesterkt door de gedachte dat velen dit grote verdriet met ons delen.


Beatrix”


(met dank aan Anja van der Steen!)
Dit kun je op deze site nog verwachten over Juliana:


Witte20roos- 23 maart: Terugblik overbrenging naar Noordeinde, herdenking en afscheid
- 30 maart: Terugblik Rouwstoet en Uitvaart

Vanaf 30 april (haar geboortedag) iedere week een ‘jaar van Juliana’ op 30 april zal gestart worden met het 1e jaar: 1909, dit allemaal in het kader van haar 100e geboortedag.

8 opmerkingen:

 1. Wauw, mooie foto van Juliana!
  Je hebt altijd zoveel informatie in je logjes staan, dat is het grote verschil met andere weblogs. Leuk man :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie log over deze trieste dag! Zal voor de koningin en haar zussen ook wel een dag vol herinneringen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt een hele mooie log! Wel is het raar dat een dag na het overleiden van Julia, weer een nieuwe oranje telg werd geboren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat dat alweer vijf jaar geleden is ...
  Mooie log heb je ervan gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie log, nou ja mooi!
  Maar veel informatie, veel dingen die ik nog niet wist!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je, Mirjam, ik heb er ook met plezier aangewerkt. En wat betreft de geboorte van Claus Casimir, een dag na het overlijden van Juliana, kan misschien wel raar zijn, maar gelukkig gaat alles gewoon door, ook de bevallingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf kan ik me niet zoveel meer van Juliana herinneren, helaas. Nuttige informatie heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi om Juliana op deze manier te herinneren! De foto hierboven vind ik één van de mooiste van haar op latere leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen