'Terugblik-special' afscheid van Juliana.. /overbrenging naar Noordeinde | De Oranjes

dinsdag 24 maart 2009

'Terugblik-special' afscheid van Juliana.. /overbrenging naar Noordeinde

Een terugblik-special op de dag van de overbrenging van paleis Soestdijk naar paleis Noordeinde, en de dagen die daar op volgden…Nederland kon afscheid nemen van Juliana..


Woensdag 24 maart: overbrenging van het stoffelijk overschot van prinses Juliana van paleis Soestdijk naar paleis Noordeinde, waar zij zal worden opgebaard tot aan de dag van de uitvaart op 30 maart Koningin Beatrix en Prinsessen Irene, Margriet en Christina begeleiden rond 11.00 uur het stoffelijk overschot van hun moeder, Prinses Juliana van Paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Rond 12.15 uur wordt de stoet bij Paleis Noordeinde verwacht.


Een groot deel van de 14 kleinkinderen van Juliana stonden op het bordes terwijl de lijkwagen voorreed. Ook mr. Pieter van Vollenhoven, herstellend van een hernia-operatie stond op het bordes. Prins Bernhard verscheen niet op het bordes. De kist met de prinses werd aan de achterzijde van paleis Soestdijk, niet zichtbaar voor het publiek, ingeladen. Er stonden enkele honderden mensen voor het paleis en het bordes was bezaaid met bloemen. De begrafenis auto werd bestuurd door Juliana’s persoonlijke chauffeur. Naast hem zat de tuinman van de prinses. De stoet werd begeleid door motorrijders van de Koninklijke Marechaussee.


Foto_1


De stoet verlaat Paleis Soestdijk via de Baarnse zijde, gaat vervolgens over de Amsterdamsestraatweg, over de A1, bij Knooppunt Eemnes de A27 op, volgt dan de A12. In Den Haag vervolgt de stoet de route over de Utrechtsebaan, Zuidhollandlaan, Mauritskade, Parkstraat, Oranjestraat en Paleisstraat naar paleis Noordeinde.


Foto_2


Iets later dan gepland, om 12.35 uur arriveerde de rouwstoet bij Noordeinde. De kist met daarin het lichaam van prinses Juliana werd via de hoofdingang aan het Haagse Noordeinde naar binnen gedragen door leden van de Koninklijke Luchtmacht van vliegbasis Soesterberg. Over de kist lag de Nederlandse vlag gedrappeerd.


Foto_3


De prinses werd opgebaard in de kapel en dan is er een privémoment voor de 4 dochters en hierna begon de dodenwacht. De prinsen Willem-Alexander, Maurits en Floris en schoonzoon Pieter houden de dodenwacht gedurende een half uur en daarna afwisselend door leden van de Koninklijke Marechaussee en Koninklijke Landmacht.


Foto: De kist met het stoffelijk overschot van prinses Juliana in de chapelle ardante op Paleis Noordeinde.


Om 12.45 uur begint er in de Haagse Ridderzaal een bijzondere Verenigde Vergadering van de Staten Generaal. Er volgen verschillende toespraken en tussendoor is er lichte muziek. Van 14.00 tot 19.30 defileren de deputaties langs de baar en kunnen bij het condoleanceregister tekenen in paleis Noordeinde o.a. de ministers van Staat en oud-ministers, de presidenten van het Internationaal Gerechtshof en de Leden van het Corps Diplomatique, de voorzitters van de 1e en 2e Kamer, de rijksministerraad de vicepresidenten en Leden van de Raad van State.


Van donderdag 25 maart tot en met zondag 28 maart was er gelegenheid voor het publiek om afscheid te nemen van Prinses Juliana. In Paleis Noordeinde kon van 9.00 uur tot 22.00 uur gedefileerd worden langs de baar.


Foto: Lange rij mensen bij Noordeinde


Maandag 29 maart: De hekken van paleis Noordeinde gingen dicht om 22.30 uur en de mensen die binnen waren konden nog langs de baar lopen en tekenen, maar hierna niet meer. Maandag was er nog een dag voor de familie, hoewel er niets op het programma stond, zoals bij wijlen prins Claus. Voor hem was er nog een herdenkingsdienst, vlak voor de uitvaart op paleis Noordeinde. Wel ging de Koningin met haar 3 zussen, Irene, Margriet en Christina, haar zoon Willem Alexander en prinses Maxima naar de Nieuwe Kerk te Delft om het een en ander te bekijken en te inspecteren.


Videofragment, Rouwstoet:

http://player.nos.nl/nos/media/flash/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm:5-426912

(Met dank aan Anja v.d. Steen)


Dit kun je op deze site nog verwachten over Juliana:

- 30 maart: Terugblik Uitvaart

Vanaf 30 april (haar geboortedag) iedere week een ‘jaar van Juliana’ op 30 april zal gestart worden met het 1e jaar: 1909, dit allemaal in het kader van haar 100e geboortedag.

16 opmerkingen:

 1. Wat een mooi, interressante log! Hoe moet ik de video bekijken? Moet ik iets aanklikken ofzo? Er staat; Fout tijdens het laden van de video. Ik kan het dus niet zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de grote pijl klikken en als het goed is speelt ie dan af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er komt een filmpje over Obama, lijkt me niet de bedoeling!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je echt op de pijl geklikt die ik op onderstaand printscreen omcirkelt heb:
  http://img22.imageshack.us/img22/5066/screenshotfilm.jpg
  Heb je niet op 'laatste videonieuws' geklikt? want dan kom je op de site van de NOS namelijk..en da's niet de bedoeling..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele mooie, interessante log! Mooi filmpje ook.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi videofragment, je voelt de sfeer gewoon... Zeker aan de hand van die trieste muziek... Is het niet een beetje gek dat Anna en Lucas erbij waren om afscheid van hun overgrootoma te nemen maar dat Eloise, Amalia en Isabella thuis waren gebleven? Was de hoogzwangere Laurentien er niet bij en de zwangere Annette wel, klopt dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt Vivian, dat je in je reactie de link erbij zette. Nu pas kan ik het zien, als ik op deze link klik.Er staat bij mij alleen maar Fout tijdens het laden van de film.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klopt inderdaad Dagmar, Prinses Annette die zanger was, was er wel bij, prinses Laurentien niet, maar die was niet zwanger meer. 21 maart 2004 een dag na het overlijden van Juliana beviel zij van een zoon Claus Casimir. Dit heb ik ook beschreven in de terugblik special van 20 maart de overlijdensdag van Juliana.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anja, bedankt, ik was even heel dom bezig, d8 dat dit 20 maart was, maar dat kan natuurlijk niet.. Sorry, nu begrijp ik dus ook waarom zij er niet bij was... Maar er is geen reden genoemd dat de andere kindjes er niet bij waren?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij mij doet het filmpje het ook niet! Er staat bij mij ook: Fout tijdens het laden van de video.
  Ik heb het op alle manieren geprobeert maar dat wat je in de link hebt aangegeven bij je reactie op Jet, doet bij mij ook niks hoor. Er is helemaal geen grote pijl!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hebben jullie wel een Windows media player op je computer dan? En ik denk dat je ook 'Adobe' nodig hebt, ander doen filmpjes het inderdaad niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien waren er nog wel kindjes ín het paleis, maar vonden sommige prinsen/prinsessen het niet nodig hun kindjes ook op het bordes mee te nemen.
  Denk dat Eloise misschien wel bij haar moeder en pasgeboren broertje was.
  En Amalia was natuurlijk ook nog maar 3 maanden oud..bij het afscheid van Bernhard waren in ieder geval Eloise en Amalia er weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dan zal het daar wel aan liggen, zoveel verstand heb ik er niet van dus ik weet niet of ik een 'Adobe' heb. Windows media player is er in ieder geval wel! Het zal dus wel niet lukken helaas.....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi gedaan zo deze log! Bij mij doet het filmpje het wel. Ziet er mooi uit al die bloemen op het bordes. Verder is het natuurlijk heel triest.

  BeantwoordenVerwijderen