Oranje nieuws- 7 september 2008 | De Oranjes

zondag 7 september 2008

Oranje nieuws- 7 september 2008

Interview Laurentien


Prinses Laurentien houdt morgen- 8 september- een toespraak op Wereldalfabetiseringsdag. Omdat ze voorzitter is van de Stichting Lezen en Schrijven.
Van de week werd een interview met de prinses gehouden, die gepubliceerd werd in verschillende kranten. Hier enkele stukken uit het interview:


Laurentien:
Dsc ,,Laaggeletterden missen vaak een gevoel van eigenwaarde. Angst en schaamte overheersen, ze durven niet deel te nemen aan de samenleving. Mensen durven geen bus of trein te nemen, kunnen rekeningen niet lezen, de bijsluiter van hun medicijnen al helemaal niet. Ze zijn economisch kwetsbaar. Vaak verzwijgen ze op hun werk dat ze niet kunnen lezen en schrijven, maar vallen uiteindelijk toch door de mand.'',,Ook heb ik een man ontmoet die 25 jaar lang voor zijn vrouw verborgen hield dat hij niet kon lezen en schrijven! Ik barstte in tranen uit toen ik dat hoorde. We kunnen het niet voor lief nemen dat zoveel laaggeletterden in een isolement leven!''


Ook vertelt ze dat ze haar eigen kinderen 2 tot 3 boeken per dag voorleest en zegt:
,,Eloise heeft een voorkeur voor alles wat roze is en over meisjes gaat, Claus wil liever een jongensboek en Leonore heeft ook haar eigen mening. Als je er tijd voor neemt, is het heerlijk. Op bed kruipen we lekker met z'n allen tegen elkaar aan, samen sluiten we de dag af.''


Gevraagd werd: Uw kinderen groeien op in een bevoorrecht milieu: u kunt ze álles meegeven. Een groot contrast met de wereld van laaggeletterden.


,,Ja, dat besef ik heel goed. Maar wij zijn niet van die ouders die hun kinderen voortdurend van hot naar her racen. Oké, Eloise zit op ballet en Claus op pianoles, maar dat is het dan ook wel. Natuurlijk wil je ze stimuleren, maar dat is uiteindelijk niet de essentie.'' ,,Dat wij hier vrij relaxed mee omgaan, komt ook door mijn werk met laaggeletterden. Als moeder heb ik veel van hen geleerd. Zo kijk ik bewuster naar het belang van zelfvertrouwen. Als je voelt dat je kinderen lekker in hun vel zitten, komt de rest vanzelf wel. Eigenwaarde, dat is wat wij onze kinderen willen meegeven.''


Op de vraag: Hoe ervaart u de combinatie werk en gezin? Antwoorde zij:
,,Het is een heel gepuzzel. Iedere keer verandert de situatie. Eloise krijgt dit jaar voor het eerst huiswerk. Ik heb nu al tot en met december in mijn agenda gezet dat ik haar zeker een paar keer per week wil helpen. Eloise gaat een nieuwe fase in, daar wil ik bij zijn.'' ,,Als ik 's avonds laat vraag 'hoe was het op school?' heeft zij natuurlijk geen zin meer om iets te vertellen. Tegelijkertijd weet ik nu al dat ik haar niet dagelijks kan helpen. Als ik straks merk dat er in één week geen dag overblijft om samen huiswerk te maken, moet ik het anders organiseren."


,,Moeder zijn geeft ook veel energie. De luchtige, vrolijke en grappige dingen die je vooral met kinderen kunt beleven. Natuurlijk denk ik ook weleens 'grrr!', maar ik probeer altijd met humor de angel eruit te halen. Wil die kleine haar jas niet aan, dan trek ik hem gewoon aan.''

Fotolinks (gemaakt voor het interview) Foto 1 Foto 2 Foto 3


Margriet bij Paralympische Spelen


Prinses Margriet is vanaf 5 september aanwezig bij de Paralympische Spelen in Peking. Ze is daar tot en met woensdag 10 september. Ze bezoekt de Spelen als lid van het erebestuur van het International Paralympic Committee.Net als Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima zwaaide Margriet enthousiast naar de Nederlandse sporters.


© Royalfanvivian

8 opmerkingen:

 1. Wat een leuke logs!! Goed dat Margriet dit doet, zo staan deze Spelen tenminste ook in de publiciteit!! Leuk dat Laurentien ook zo open over haar kinderen praat, ben benieuwd wanneer we ze weer zien, Eloise, Claus en Leonore zullen wel groot geworden zijn, is alweer ruim 6 maanden geleden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke log!Ik vind het echt super dat Laurentien zo open over haar kinderen praat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke log, leuke foto's het zou leuk zijn als we hun binnenkort ook weer eens zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk interview met Laurentien! Ze vertelt echt leuke dingen over de kids =)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuke foto's en een leuk interview.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke en grappige foto s van Laurentien!

  BeantwoordenVerwijderen