PRINS FRISO 40 JAAR! | De Oranjes

donderdag 25 september 2008

PRINS FRISO 40 JAAR!


Prins Friso viert vandaag zijn 40e verjaardag!
Daarom een korte terugblik op zijn leven tot nu toe: Johan Friso Bernhard Christiaan David wordt op 25 september 1968 geboren in Utrecht als tweede zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus.
De Prins heeft twee broers, Prins Willem-Alexander en Prins Constantijn. Friso is geboren als Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau en Jonkheer van Amsberg. Zijn vroege jeugd woont de Prins met zijn ouders en broers op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, provincie Utrecht. In 1980 wordt zijn moeder ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. In 1981 verhuist het Koninklijk gezin daarom naar Paleis Huis ten Bosch te Den Haag.

Prins Friso gaat naar de lagere school op de Nieuwe Baarnse School in Baarn.
In dezelfde plaats gaat hij naar het Baarns Lyceum. In 1981 verhuist het Koninklijk gezin naar Den Haag. Daar vervolgt de Prins zijn schoolopleiding aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum. In 1986 slaagt de Prins er voor het VWO-examen.
Van 1986 tot 1988 studeert Prins Friso Mechanical Engineering aan het College of Engineering van de University of California te Berkeley (VS). Van 1988 tot en met 1994 studeert hij Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft. In 1994 loopt hij stage bij vliegtuigbouwer McDonnell-Douglas, in Californië. In hetzelfde jaar behaalt de Prins zijn ingenieursdiploma. Zijn afstudeerscriptie gaat over de doorlooptijdverkorting van vliegtuigproductie.
Van 1990 tot 1995 studeert Prins Friso ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Op 25 september 1995 (zijn verjaardag!) slaagt hij voor zijn doctoraal examen. De titel van zijn afstudeerscriptie luidt: The applicability and application of concurrent engineering in commercial aircraft development.
In 1997 studeert de Prins aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau, Frankrijk, waar hij zijn MBA behaalt.Op 30 juni 2003 wordt de verloving bekend gemaakt van Prins Friso met Mabel Wisse Smit.
Prins Friso en Mabel Wisse Smit trouwen op 24 april 2004 in Delft. Op 26 maart 2005 wordt hun dochter Luana geboren, voluit Emma Luana Ninette Sophie Gravin van Oranje-Nassau van Amsberg. Op 18 juni 2006 wordt hun tweede dochter Zaria geboren, voluit Joanna Zaria Nicoline Milou Gravin van Oranje-Nassau van Amsberg. Het gezin woont in Londen.
De regering besluit om geen toestemmingswet voor het huwelijk in te dienen bij de Staten-Generaal. Dit besluit komt overeen met de wens van het paar zelf. Prins Friso is geen lid van het Koninklijk Huis.

Van oktober 1995 tot december 1996 is Prins Friso in dienst van de firma McKinsey & Company. Van augustus 1998 tot juli 2003 werkte hij bij de investeringsbank Goldman, Sachs International in Londen.
Hij is daar werkzaam in de investment banking divisie. Per maart 2004 is Prins Friso part-time mededirecteur bij TNO Space in Delft. Vanaf oktober 2006 is hij managing director voor Wolfensohn & Company in Londen.
Tevens is Prins Friso samen met Prins Constantijn erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en vervult hij een aantal bestuursfuncties en commissariaten.

Friso, gefeliciteerd!


Foto: Jeroen van der Meyde

(Tekst en foto's: RVD)

19 opmerkingen:

 1. Van harte gefeliciteerd met uw 40e verjaardag. Veel geluk samen met uw gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd!!! leuke foto's staan er bij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk logje & foto's! :) Was het helemaal vergeten, dat Friso vandaag jarig was. Maar goed dat ik eventjes op je site kijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd en een hele fijne dag toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van harte gefeliciteerd! Ik moet nog een kaartje op de bus doen! Ben deze keer niet zo snel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd! , en leuke log trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd! Zou leuk zijn dat er nog foto's waren van het feest! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke log met hele mooie fotos, de babyfoto linksbovenin vind ik erg veel op de foto die prins wa van ariane maakte vorig jaar zomer lijken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd! Leuke log heb je ervan gemaakt, en erg leuk, die babyfoto's van de prins ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Erg leuk gedaan, deze log.
  Mooie foto's!
  Rianne
  Rianna.web-log.nl
  MaximaenMarilene.web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Vivian,
  Hoe kom je erbij dat Laurentien 6 oktober in Middelburg en Vlissingen is??? Ik kan dat nergens terug vinden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Okeeeeeeeeeee, gefelciteerd dan nog =)!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste Vivian,
  Vandaag kreeg ik een brief van actie schoenmaatje (kinderen vullen een schoenendoos met speelgoed voor kinderen in ontwikkelingslanden) hierbij zat een foto van prinses Margriet, Anna, Lucas, Isabella en Samuel die een schoenendoos vullen. Als je het leuk vindt wil ik hem wel voor je inscannen
  Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Jet, wat leuk! ja als je wilt mag je hem inscannen en naar me sturen, ik ben erg benieuwd naar de foto!
  Mijn mailadres is: vivianvalke@hotmail.com
  Groetjes,
  Vivian

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ...op die kinderfoto waar hij een groene spencer draagt vind ik 'm veel op Claus lijken. Leuk overzicht verder van deze wat onopvallende prins.

  BeantwoordenVerwijderen