Feest met de Oranjes (3) | De Oranjes

zaterdag 15 september 2007

Feest met de Oranjes (3)

Deel 3: Koninginnedagen op Soestdijk, 25 jarig huwelijksfeest 1962, koperen regeringsjubileum 1961, Juliana’s kroonjaren zoals o.a. meerderjarigheid, 21e verjaardag, 50 jaar in 1959, de 60e verjaardagen haar 75e verjaardag
Koningin Juliana blijft op paleis Soestdijk wonen na haar inhuldiging en haar verjaardag op 30 april zou in een lange reeks van jaren Koninginnedag worden. Een bijzonder feest, waaraan het Nederlandse volk ten volle kon deelnemen. Tijdens Juliana’s regering, die 32 jaar duurde, was het steevast op 30 april feest. Weer of geen weer.Alleen in 1971 was er geen defilé, want op 27 april overleed de moeder van prins Bernhard, prinses Armgard en in 1962 was er geen defilé, maar wel het ene feest na het andere, i.v.m. het 25 jarig huwelijksfeest van Koningin en Prins.

Juliana’s eerste Koninginnedag viel op 30 april 1949 en het was toen een gure dag. Koningin en prins en hun 2 oudste dochtertjes hadden warme mantels aan.

Een terugkerende bloemenhulde in de jaren 60 en verder werd het bordes steeds voller met al die kleinkinderen.

En voor het laatst een defilé in 1984 en als prins Bernhard en prinses Juliana 50 jaar zijn getrouwd in 1987.
Nog meer feesten met Koningin en prins namelijk het 25 jarig huwelijksfeest in 1962. De oorspronkelijke dag 7 januari vierde zij in de familiekring. Eind april vierde zij hun 25 jarig huwelijksfeest met de bevolking en wel als volgt:
1) 30 april was het Koninklijk gezin in Amsterdam, waar zij na het maken van een rijtoer door de stad in de RAI een manifestatie bijwoonde georganiseerd door en met het volk. Ook was er een varende receptie in de Koninklijke sloep over de Amstel 2) 1 mei was er een groot galafeest in het Koninklijk paleis op de Dam te Amsterdam


3) 2 mei ging het gehele Koninklijke gezelschap per autobus naar de Keukenhof te Lisse

4) Het gehele Koninklijke gezelschap bezocht alle provinciehoofdsteden in het kader van dit 25 jarig huwelijksfeest
Het koperen regeringsjubileum vierde Koningin Juliana op 6 maart 1961 met ruim vierduizend mensen, afkomstig uit alle delen van het land en de overzeese rijksdelen met een manifestatie vanuit paleis Huis Ten Bosch te Den Haag.Na afloop zei de koningin in een dankwoord: “De afgelopen twaalfeneenhalf jaar zijn voor ons allen menigmaal bewogen geweest, maar de grote hartelijkheid, die ik daarin mocht ondervinden en waarmee ik me vandaag weer omringd voel, is een extra stimulans om met u allen de komende periode tegemoet te gaan.” Portretjuliana De kroonverjaardagen van de Oranjes kregen altijd extra aandacht. Vooral de hoogtijdagen van Juliana waren altijd bijzondere feestdagen.Als ze in 1919 10 jaar wordt, is dit een eerste mijlpaal in haar leven als toekomstige koningin van Nederland, al is deze gelukkig nog verre toekomst. Voor Juliana betekende haar 10e verjaardag: extra aandacht en het heugelijke feit werd overal in het land gevierd. Er verscheen een herinneringskaart en ook ten paleize werd de verjaardag met extra nadruk gevierd Een verjaardag met een bijzondere betekenis die niet ongemerkt mag blijven voor de kroonprinses is haar 18e verjaardag op 30 april 1927. Ze werd meerderjarig en indien nodig kon ze het van haar moeder overnemen. Voor haar moeder betekende deze leeftijd ook daadwerkelijk dat ze de functie moest aanvaarden. 2 mei werd de prinses door haar moeder ingeleid in de Raad van State en in het najaar van 1927 legde de prinses haar Geloofsbelijdenis af in de Nederlandse Hervormde Kerk.En vanaf nu nam zij ook deel aan de Prinsjesdagen.Een rijtoer door Den Haag, stond o.a. op het programma.
Ze begint aan haar studie in Leiden en ze wordt bekroond met een erepromotie tot doctor in de letteren en de wijsbegeerte. Ze krijgt haar eigen secretariaat aan het paleis Kneuterdijk, op loopafstand van paleis Noordeinde.Dan komen de crisisjaren en veel mensen leven in armoede. Mede op initiatief van Juliana komt het Nationaal Crisis Comité tot stand, dat steun verleent aan de talrijke crisisslachtoffers.

Als prinses Juliana op 30 april 1930 21 jaar wordt, is dit ook weer een bijzondere verjaardag. Haar vader die op 19 april jarig is, viert zijn verjaardag ook tegelijk met die van Juliana, omdat hij op zijn eigen verjaardag in het buitenland verbleef.Deze verjaardag wordt o.a. gevierd met een concert op het Lange Voorhout te Den Haag en ongeveer 200 kinderen brachten een aubade op paleis Noordeinde voor de jarige prinses.Slotfeest een groot vuurwerk op het Malieveld in aanwezigheid van de voltallige Koninklijke familie.
30 april 1959 wordt Koningin Juliana 50 jaar en dit jaar stond het defilé uiteraard in het teken van dit kroonjaar. Op het gazon werd een jeugdspel opgevoerd, dat eindigde met een uitgelaten: Rood, wit, blauw, oranje, doe mee, doe mee, doe mee, 50 jaar koningin, je maintiendrai. Ook kreeg de koningin bezoek van een groep vrouwen die ook die dag 50 jaar werden.

10 jaar later op 30 april 1969 viert zij haar 60e verjaardag en de aanblik op het bordes is opvallend veranderd; ze is nu grootmoeder van 3 kleinkinderen te weten: Willem Alexander, Johan Friso en Maurits. Prinses Beatrix is in verwachting van haar derde kind. Prinses Irene was ook getrouwd, maar had nog geen kinderen. De 60e verjaardag werd zowel in de paleistuin, als in het land uitbundig gevierd.

Bordesfoto Haar 75e verjaardag op 30 april 1984 vierde ze als prinses Juliana want ze had vier jaar geleden de troon overgedragen aan haar dochter Beatrix. Deze bijzondere verjaardag werd gevierd in haar geboortestad Den Haag. In Den Haag bezocht de Koninklijke Familie bestaande uit (prinses Juliana, prins Bernhard, Koningin Beatrix, Prins Claus en hun 3 zonen, prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en hun 4 zonen, prinses Christina, Jorge Guillermo en hun 2 oudste zonen. Hun dochtertje Juliana was er niet de gehele dag bij) de binnenstad van Den Haag.Die dag begon met een orgelconcert in de Grote Kerk en een toneelstuk in de Koninklijke Schouwburg. Hierna ging het gehele gezelschap de kermis op en hier was de kleine Juliana wel bij.Koningin Beatrix wint een enorme pluche pop, en prinses Juliana vermaakt zich met haar gelijknamige kleindoch
ter in de “spider”.In paleis Lange Voorhout is er vervolgens een uitgebreide balkonscène. Prinses Juliana was inmiddels grootmoeder van 14 kleinkinderen

Voor het laatst verscheen de prinses in het openbaar bij het huwelijk van haar kleinzoon prins Maurits in 1998. 20 maart 2004 overleed zij op paleis Soestdijk.
(Tekst: Anja van der Steen, Foto´s: Spaarnestad Photo, geheugen van Nederland)

6 opmerkingen: