Koning Willem-Alexander reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017 uit | De Oranjes

vrijdag 6 oktober 2017

Koning Willem-Alexander reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017 uit

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017 weer uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. 





De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voortgezet. De Koninklijke Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden ruim 302 kunstenaars beeldmateriaal in. De tentoonstelling is geopend voor publiek van 7 oktober t/m 15 november. Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6.500 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zijn. Tijdens de uitreiking hield de Koning ook een toespraak.

Hij begon zijn toespraak over burgemeester Eberhard van der Laan: "Hier in de Burgerzaal van het voormalige stadhuis van Amsterdam denken wij vandaag allen aan burgemeester Eberhard Van der Laan die gisteravond overleed. Dit was zijn stad, waarvan hij hartstochtelijk hield. Wij herinneren ons hem als een man met een ongelofelijke werkdrang en een groot sociaal hart. Een hart waarin plaats was voor alle Amsterdammers, ongeacht hun achtergrond of persoonlijke situatie. Hij wist mensen op zijn eigen markante manier te raken, te motiveren en te verbinden. Wij zijn dankbaar voor alles wat hij voor deze stad en voor ons land heeft betekend en wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies." De Koning had, zo vertelde hij verder bij zijn toespraak, de kritische bespreking van Hendrix uit 2013 gelezen. En hij is ‘razend benieuwd’ wat de kunstenaar, nu hij zelf heeft gewonnen, over deze editie zal schrijven. Eén trend had Willem-Alexander in elk geval zelf kunnen constateren. Sinds hij sinds 2013 de prijs uitreikt, heeft hij zeventien mannen en drie vrouwen mogen feliciteren. Dit jaar zijn de vrouwen voor het eerst sinds lange tijd in de meerderheid. Ook daarin weerspiegelt de selectie de samenleving, het zijn, grapte hij, ‘verhoudingen waar we ook in de sport aan gewend zijn geraakt’. Eén van de winnaars komt oorspronkelijk uit Syrië. 'Syrië, een land waarin weerloos erfgoed momenteel ernstig wordt bedreigd, is in ons land in cultureel opzicht misschien minder bekend', zei Willem-Alexander. 'Des te waardevoller dat we vandaag een jonge kunstenaar in ons midden hebben die de traditie koestert en verder draagt.' Een andere winnaar komt uit Finland. De Koning vindt het 'mooi om te zien' dat veel talenten van wie de wieg buiten Nederland stond, in Nederland hun vleugels uitslaan. 'Ervaringen uit verre streken kunnen in de Hollandse klei uitstekend wortel schieten en vrucht dragen.' Willem-Alexander vertelde ook dat men niet aan 'de relevantie van de kunst' kan twijfelen. 'De ruim zeventig kunstmusea in Nederland krijgen per jaar samen zo'n 9,5 miljoen bezoeken. Dat is ruim 2 miljoen méér dan het aantal bezoeken aan het betaald voetbal in Nederland. Dat kan natuurlijk aan de kwaliteit daarvan liggen. Maar zelfs met de moeilijke periode die het Nederlandse voetbal momenteel doormaakt, zullen weinigen deze activiteit irrelevant noemen, denk ik.' Na de uitreiking nam de Koning uitgebreid de tijd om met de winnaars een rondgang langs de schilderijen te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten