Staatsbezoek van Zuid-Korea - I | De Oranjes

dinsdag 12 december 2023

Staatsbezoek van Zuid-Korea - I

Voor het eerst sinds de totstandkoming van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Korea in 1961 vind vandaag en morgen een staatsbezoek van Zuid-Korea aan Nederland plaats.
President Yoon Suk-yeol en zijn vrouw werden vanochtend door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen op de Dam met een welkomstceremonie. Het gezelschap stond onder een baldakijn die ook gebruikt werd bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. 
Foto: RVD

Na het spelen van de volksliederen en de inspectie van de erewacht legde het presidentieel paar een krans. Binnen in het paleis werd aansluitend een lunch aangeboden.
Vanmiddag reisde Koning Willem-Alexander met de president naar Veldhoven om daar ASML te bezoeken. Er vond een dialoog plaats met CEO’s uit de hightechsector. ASML levert technologie voor de productie van halfgeleiders met lithografie apparatuur, dit is een belangrijk exportproduct naar de Republiek Korea. De Koning en de president kregen vervolgens een rondleiding door de cleanroom waar de machines van ASML geproduceerd worden.
Foto: RVD

Gedineerd werd er wederom in het Koninklijk Paleis in Amsterdam waar Máxima in tegenstelling tot haar man heel wat meer uren had om zich te verkleden in de rode galajurk die ze al eens droeg bij het staatsbezoek aan Griekenland vorig jaar gecombineerd met de Mellerio juwelen.
Na een staatsiefoto hield de Koning een toespraak. Koning Willem-Alexander stond in zijn toespraak stil bij het belang van een goede samenwerking met Zuid-Korea, juist in een tijd van “agressie en machtsmisbruik”. “We steunen uw pogingen om de stabiliteit in uw regio en in de wereld te vergroten”, sprak koning Willem-Alexander. De president toont hierbij “persoonlijk leiderschap”, vindt hij. “Zonder het verleden te vergeten, slaat u bruggen naar de toekomst. Dit is precies wat de wereld nodig heeft en wat ook ons motiveert. Op veel plekken zien we de verwoestende gevolgen van agressie en machtsmisbruik en het menselijk leed dat daaruit voortvloeit. Dan is het van onschatbare waarde om een betrouwbare partner als u te hebben die met ons blijft werken aan vrede, veiligheid en ontwikkeling.” Voorheen was Zuid-Korea huiverig om bekend te worden in het buitenland, zei de koning. “Dat zelfgekozen isolement behoort gelukkig tot het verleden.” Het land is wereldwijd en dus ook voor Nederlanders “al lang geen ver, onbekend land meer”. De koning sprak van een “Korean craze” in ons land, want “Zuid-Korea is overal”. “We hebben K-pop op de radio en K-movies in de bioscoop. K-drama’s op Netflix. En K-food in de supermarkt. Kimchi in plaats van bloemkool!” Het bezoek biedt de mogelijkheid om de relatie tussen de twee landen te verdiepen, meende de koning. “We bundelen onze brainpower en onze inspanningen op vele terreinen, zoals landbouw, architectuur, veiligheid, duurzame energie en de strijd tegen klimaatverandering. In een instabiele wereld moeten wij elkaar blijven vasthouden en helpen.” Hoewel het toepasselijk was geweest werd er vanavond geen ‘K-food’ geserveerd. Wildbouillon, een stuk vlees met truffeljus en chocolademousse met vanille-ijs stond op het menu.

1 opmerking:

  1. Wat zag de koningin er prachtig uit zowel overdag als in de avond. En wederom een mooi verslagje

    BeantwoordenVerwijderen